Nyár, Siófok, hal és fagyi

Évek óta nem jártam Siófokon, ennél fogva nem láttam a pár éve megújult “Sétányt” sem. A parton friss négycsillagos hotelek és apartmanok épültek, van némi vérfrissítés a vendéglátásban is, de néhány régi étterem is talpon maradt.

Igazából fagyizni indultunk, de nem bírtam ellenállni egy jó kis hekk elfogyasztásának. Kár volt.
A sétány egyik kis büféjénél álltunk meg, sült hekk, kovászos uborka, kenyér volt a rendelésünk.
Vendég sehol, így a kiszolgáló kislány lelkes volt, még a selyem pólós, térdnacis tulaj is kedvesen köszönt.
Az eredmény: rémes. A hal kb. délelőtt sülhetett, nem volt friss, nem volt ropogós, teljesen ízetlenül csücsült a papírtányéron. Az uborka közepes, nem maradandó élmény, a kenyér max. tegnapi, de lehet hogy tegnapelőtti volt. Vagy tegnapi, csak azóta kint száradt. Lehangoló volt az élmény. Már csak azon gondolkodtam, hogyan öntsem úgy a kukába, hogy a tulajnak ne kelljen magyarázkodnom, miért nem ízlett. Hát, ha ezzel várják a vendégeket, külföldi turistákat, nem lesz túl jó hírünk.

A halas élmény után felsétáltunk a főúton túl lévő kedvenc fagyizómba. Régi kis pultos fagyizó, fedeles tetejű bödönökkel, hagyományos és isteni ízekkel. Nekem tetszik, ahogy egymás után emelik le és teszik vissza minden gombóc után a bödön tetejét. Katona Balázs cukrász most is remekelt.
A választék hatalmas, először a tejes fagyikból, aztán a gyümölcsökből kóstoltunk. Érthető, egyszerű jól bevált nevek és ízek. Volt csoki, vanília, tejberizs, puncs, aztán meggy, málna, eper, ribizli, sárgabarack, körte, nem is emlékszem a teljes választékra. Számomra a vanília és a málna volt a legízletesebb, eredeti krémes vaníliaízzel, nem túl édes, nem túl vaníliás, pont jó. A málnában visszaköszöntek a málnadarabkák, apró, a nyelvnek finoman kellemes módon.
A tölcsér friss, ropogós, a fiatal cukrász kedves, megéri leutazni egy fagyiért. Nemrég olvastam a stahl.hu honlapon, hogy Judit egy fagylalversenyen volt zsüritag, és kissé csalódott volt, hiányolta az eredeti régi ízeket és csicsa-micsa nélküli fagyikat. Nos, ezt neki is ki kéne próbálnia.
De tudok még ilyet, arról majd legközelebb.
                                                                  

Kövess a közösségi oldalakon is!

Jakab Erzsébet

Kedves Olvasó!

Örülök, hogy megtisztelsz azzal, hogy blogomra látogattál. Ha tetszik amit olvasol, szeretettel várlak máskor is. Légy rendszeres olvasóm. Köszönöm!

Friss bejegyzések

Carnuntum

Carnuntum a Római Birodalom Pannonia provinciájának fővárosa, katonai tábor és hatalmas polgárváros volt az ókorban. Alsó-Ausztriában található. Ha utazunk, keressük

Elolvasom »

Ide írhatsz nekem!

Ha írni szeretnél, akkor megteheted, ezen az e-mail címen:

bakancsesfakanal(kukac)gmail.com

Itt is megtalálsz!

Élet a kéken

A Turistamagazinban írtak rólam, kétszer is. Íme a cikkek, kattints rá év olvasd el:

Bronzjelvény

Egy átlagos háziasszony