Vasárnapi ebéd

Szeretek főzni. No nem mindent, csak amit finnyás gyomrom és válogatós tinilányom kedvel. Ma friss borsólevest készítettem, és csirkesültet, zelleres krumplipürével, római salátával.
Borsóleves: A friss borsót kifejtettem, az új répákat, zöldségeket karikára vágtam, és feltettem mindent főni hideg vízben, só, és csipet vegeta társaságában. A borsó kb. 20 dkg volt, a répa és zöldség 3-3 szál. Forrás után beledobtam egy csokor petrezselymet, majd miután megfőtt a zöldség, ezt ki is dobtam belőle. (Igaz halálos vétek, de főve nem szeretem) Kb. 20 perc alatt puhára főtt a borsó és a zöldség, gyenge rántást készítettem két evőkanál olívaolajból, és két evőkanál lisztből. Miután zsemleszínűre pirult, két mokkáskanál paprikát tettem bele, felengedtem hideg vízzel, és összekevertem a levessel. Közben egy tojásból, sóval, liszttel csipetkét gyúrtam, és belecsipkedtem (hiszen ezért csipetke) a levesbe. Összeforraltam, és kész.
Isteni lett, bár a lányomnak elég lenne csipetkelevest főzni, esetleg néhány szem borsó lehetne benne. 🙂
Csirkesült: Fél kiló csirkemellet felszeleteltem, besóztam, tekertem rá borsot, és nagyon kevés forró olívaolajba dobtam. Átforgattam, majd Mivel enged egy kis levet, fedő alatt párolta puhára. Mikor elfőtt a leve, akkor lepirítottam mindkét oldalát.
Zelleres krumplipüré: Fél kilónyi krumplit meghámozttattam a tinivel, kockára vágva sós vízben puhára főztem. Közben angol zeller szárat összeaprítottam ici-pici kockákra. Miután megfőtt a krumpli, leöntöttem a levét, összetörtem, dobtam rá margarint, (vaj nem volt otthon) egy fél bögre forró tejet kevertem hozzá, és végül az apróra vágott zellerszárat. Pici sót még megkívánt, és kész. Épphogy csak ki lehetett érezni a zellerízt, és érdekes volt ahogy a puha pürében meg-megroppant egy-egy pici zellerkocka.
Római saláta: Fejes saláta híján római salátából készítettem el a salátát. Mivel keményebb mint a fejes saláta, a saláta levét felforraltam, és úgy öntöttem rá a levelekre. A lé: bögre víz, három evőkanál ecet, három evőkanál cukor, csipet só. A forró lében jól elkevertem a salátát, és hagytam kihűlni. Ropogós, jóízű saláta lett a végeredmény.

Kövess a közösségi oldalakon is!

Jakab Erzsébet

Kedves Olvasó!

Örülök, hogy megtisztelsz azzal, hogy blogomra látogattál. Ha tetszik amit olvasol, szeretettel várlak máskor is. Légy rendszeres olvasóm. Köszönöm!

Friss bejegyzések

Carnuntum

Carnuntum a Római Birodalom Pannonia provinciájának fővárosa, katonai tábor és hatalmas polgárváros volt az ókorban. Alsó-Ausztriában található. Ha utazunk, keressük

Elolvasom »

Ide írhatsz nekem!

Ha írni szeretnél, akkor megteheted, ezen az e-mail címen:

bakancsesfakanal(kukac)gmail.com

Itt is megtalálsz!

Élet a kéken

A Turistamagazinban írtak rólam, kétszer is. Íme a cikkek, kattints rá év olvasd el:

Bronzjelvény

Egy átlagos háziasszony