Románkori templomok Pápa környékén

Pápa környékén több románkori templomot találunk, s mivel van ilyen mozgalom, hogy románkori templomok (http://www.turabazis.hu/) én is megkerestem párat. A mozgalomban a kiírás szerint 8 felkeresett templom után szép kitűzőt kaphatunk. Érdemes benevezni, sok sok szép templomot láthatunk.
Ilyen volt a Lovászpatonán található fallal körülvett műemlék evangélikus templom. Már a faluba beérve rögtön látható a templom, és a régi fal, azonnal tudtam ezt keresem. A gondozott kertbe belépve kiírás található, és pár házzal arrébb egy kedves néni azonnal jött, és kinyitotta a XIII. században épült templomot. Az ilyen kicsi, falusi templomokat sokkal szívmelengetőbbnek tartom, mint a nagyokat. Áhítatos érzés, léleknek jóleső, körülnézni, és csendben bámészkodni.

A szószék elöl van, érdekes megoldás, és az oldalában lévő kis nyílás, ami befele lejt régészetileg nem megfejtett dolog. Ki tudja, talán valami gazdag embert temettek oda, és neki dobtak be ételt, italt, valamit. Ezek a rejtélyek még izgalmasabbá teszik régi templomainkat. 

A templom megtekintése után vetettem egy pillantást egy fotózás erejéig a szemközt lévő Somogyi-Esterházy kastélyra, amely sajnos zárva volt, ma iskolaként működik.

A falut elhagyva Téten keresztül Rábaszentmiklós volt a cél, ahol a XII. században épült háromkaréjos körtemplom egyedi építészeti megoldás. A három kör-karéj a Szentháromságot jelképezi.
Ezt a templomot is kinyitották, és nagyon kedvesen meséltek a történetéről.

Ennek a templomnak a belseje már modernizált, nekem a régi szúette padok a másik templomban jobban tetszettek. Ez, a Rábaszentmiklósi viszont formájában egyedi, és érdekes.

A templomgondnok ajánlotta figyelmünkbe a falu közepén álló Győri keresztet, melyet Győr töröktől való visszafoglalásának emlékére állítottak 1598-ban. Az ilyen képes kereszteket a Győrből kivezető útra tették, négy kép található rajta, mindegyik jelképez valamit.

Figyelmünkbe ajánlották még a közelben lévő Árpáson a románkori templomot, mely XIII. században épült. Építészetileg különleges, vörös téglás, a románkori tégla építészet ritka példánya. A templom kéttornyú, körben kálváriával. A Rába parton álló templom építésének köze van a Rába és Marcal egykori rév átkelőjéhez, bizonyítván, hogy egykor fontos központi szerepe volt a településnek.

Remélem sikerült kedvet csinálnom szép románkori templomainkhoz, és a Rába partján álló kis falvakhoz.



Kövess a közösségi oldalakon is!

Jakab Erzsébet

Kedves Olvasó!

Örülök, hogy megtisztelsz azzal, hogy blogomra látogattál. Ha tetszik amit olvasol, szeretettel várlak máskor is. Légy rendszeres olvasóm. Köszönöm!

Friss bejegyzések

Carnuntum

Carnuntum a Római Birodalom Pannonia provinciájának fővárosa, katonai tábor és hatalmas polgárváros volt az ókorban. Alsó-Ausztriában található. Ha utazunk, keressük

Elolvasom »

Ide írhatsz nekem!

Ha írni szeretnél, akkor megteheted, ezen az e-mail címen:

bakancsesfakanal(kukac)gmail.com

Itt is megtalálsz!

Élet a kéken

A Turistamagazinban írtak rólam, kétszer is. Íme a cikkek, kattints rá év olvasd el:

Bronzjelvény

Egy átlagos háziasszony