Eszterháza

A Fertődi kastélyról mindenki hallott, Esterházy “Fényes” Miklós fényűző kastélya jó kis program esős idő esetén. Fertőd csak egy ugrás Soprontól, végig kerékpárúton is megközelíthető. Meglepően sok bringás van a Fertő tó körül, és a legtöbb étteremnél kerékpártároló, kifejezetten várják a biciklis vendégeket.
A kastély csak vezetéssel látogatható, a pénztárnál az Úriember nem túl szimpatikusan ledarálta hogy mikor indul a csoport, beszedte a lóvét, és vártunk. A belépő 2000 Ft felnőtt esetén, gyereknek a fele. Van családi kedvezmény, és elvileg mondhatjuk, normál ár.

A csoport elindulása után az idegenvezető hölgy felhívta figyelmünket, hogy vakuval nem lehet fotózni, így csak pár kép készült a kastélyban, a többi kívül. Kicsit zavaró volt, hogy a másik csoport idegenvezetése áthallatszott, de azért nagyjából élvezhető volt a vezetés.
Sok szép részt megnézhettünk, pompás bútorokat, festményeket. Óriási a kastély, bő egy órás a körbejárása.

Ízelítőt kaptunk a főúri életből, ehhez egy kis filmvetítést is kaptunk, milyen volt hajdanában egy kerti parti.
Nos, a maiakhoz viszonyítva sokkal fényesebb, hiszen Haydn zene fogadta a vendégeket, finomabbnál finomabb étkeket és italokat szolgáltak fel, a hosszú abroncsos bögykirakós ruhákat pedig már akkor is megbámulták a férfiak. A parókák kalapok sokasága mind fölfele fordult, amikor Fényes Miklós tüzijátékot adott a kerti parti alkalmából.Ha Bécs megengedheti a luxust, megengedhetem én is – mondogatta – és így is tett. Viszont halálakor a fényűzésnek meglett az eredménye, 100 évre való tartozást hagyott az örökösökre.

A kastély bejárása után a kertet is érdemes körbejárni. Nagyon szépek a bokrok, a köztük lévő sugár alakú utak. Szép a hársfasor, és öröm, hogy rendben van tartva. Ottjártunkkor is éppen gereblyézték.

Jó lenne ha jutna uniós pénz a szomszédos – még a kastélyhoz tartozó – épületek felújítására is, hiszen úgy mindenestül igazi birodalom lenne, a kultúrára éhes kirándulók számára.

Kövess a közösségi oldalakon is!

Jakab Erzsébet

Kedves Olvasó!

Örülök, hogy megtisztelsz azzal, hogy blogomra látogattál. Ha tetszik amit olvasol, szeretettel várlak máskor is. Légy rendszeres olvasóm. Köszönöm!

Friss bejegyzések

Carnuntum

Carnuntum a Római Birodalom Pannonia provinciájának fővárosa, katonai tábor és hatalmas polgárváros volt az ókorban. Alsó-Ausztriában található. Ha utazunk, keressük

Elolvasom »

Ide írhatsz nekem!

Ha írni szeretnél, akkor megteheted, ezen az e-mail címen:

bakancsesfakanal(kukac)gmail.com

Itt is megtalálsz!

Élet a kéken

A Turistamagazinban írtak rólam, kétszer is. Íme a cikkek, kattints rá év olvasd el:

Bronzjelvény

Egy átlagos háziasszony