Szakrális helyek a Vértesben

A Vértes erdeiben két nagyon érdekes és izgalmas műemléket kerestem fel vendégeimmel a múlt héten. Csákvár és Tata között helyezkedik el Majk, a 17 házból álló barokk műemlékegyüttes, mely a Kamalduli remeteség otthona volt. Erdők között, tavak mellett, ősi szakrális (természetfeletti) erők találkozási pontjánál helyezkedik el, és szépsége kuriózumnak számít. A premontrei prépostság helyén Eszterházy József alapította 1733-ban, a némaságot fogadott kamalduli, fehér csuhás szerzeteseknek. Köze volt a Rákóczi szabadságharc utáni lázadásnak a némaság megfogadásához, talán tiltakozásként. A házacskák arisztokrata családok adományaiból épültek fel, címereik ma is megtalálhatóak a homlokzatokon.

A majki tó feletti Mária kápolna már réges-rég megvolt, még a szerzetesek is oda jártak imádkozni, amíg nem volt saját templomuk. De a remeteségben később templom is épült, majd kolostor. Később Eszterházy vadászkastély épült mellette, ami a háború után posztó manufaktúraként, majd iskolaként működött.
Gyönyörűek  az egykori refektóriumban (ebédlőben) látható freskók, körbe lehet járni a felújításra váró kastélyt, melynek falán a lengyel kamalduli remeték fotókiállítása látható. Csendre, áhítatra hívja az embert a képekből arcokból áradó nyugalom, ami a mai embernek annyira hiányzik.

A gyógyító energiák amik a radiológusok szerint a dupla Szent-György vonalak itteni kereszteződésének találkozása miatt árad a földből, talán lassacskán érezhető bennünk is, ahogy körbe járjuk a területet.
Ma múzeumnak van berendezve az egyik házacska, az egykori remeték életét hitelesen megmutatva.
70 m2-es házaikban kis kápolna, műhely, háló és tisztálkodó hely is volt. Évente kétszer három napot szólaltak meg, Karácsonykor, és Húsvétkor. Akkor elhagyták szállásukat, és összegyűltek a családdal, egymással beszélgetni. A kiszolgáló személyzet adta be nekik egy kis ablakon keresztül az élelmet. Ha segítségre szorultak, gyertyát tettek az ablakba, azzal jelezték.
Kis kert is tartozik a házakhoz, melyben gyógynövényeket termesztettek. Most is tele van velük a kert, illatoznak, érezzük jótékony hatását.

A többi kis házat csendre, nyugalomra, kirándulásra vágyó turisták vehetik ki szállásként. Megnéztünk olyat is, nagyon puritán, de igényes a berendezés, két szoba, konyha, fürdő, és a régi csodaszép kápolnában az étkező. Kellemes, nem túl drága szállás.
A belépő nem drága, a kis boltban szép könyvjelzőket, levendulás zsákocskákat, képeslapokat lehet vásárolni. Vezetés óránként indul.

Majkot elhagyva Oroszlány felé vettük az irányt, és az erdőben megnéztük a Vértesszentkereszti kápolna romjait. A megtalálása nem egyszerű, autóval is lehetséges, de Oroszlánytól a piros jelzésen haladva, majd Gelencsér vár után a zöldre váltva gyalogosan is megközelíthető.
Az impozáns látványt nyújtó romok körbe vannak kerítve, a kerítés belakatolva lánccal, de beköszönés után egy furcsa kalapos lelkes férfi körbevezet minket, és elmondja a történetet is. Ott él, szívügye a kápolna. Gyorsan mondja a hely történelmét, figyelni kell. Szereti megspékelni izgalmas dolgokkal a vezetést, szellemekről, apácák visszajáró lelkéről beszél. Ez a hely talán a történetektől, a mende-mondáktól kissé félelmetes számomra, de szintén érezni a szakrális, természetfeletti erőket. Azt tartják, itt a jó ember jobb, a rossz ember rosszabb lesz. Remélem én az elsőbe tartozom. 🙂

Nemcsak keresztény vallási műemlékek jelzik egy-egy hely szentségét, hanem ősibb kultikus építmények is. Az emberiség ősidők óta érzi a meghatározott helyeken a földből kiáradó energiát. Fogékony rá, a földenergiát mágikus, kultikus szertartásai révén gyógyításra is használja.
Ezeket a pontokat szakrális tisztelettel övezte, megjelölte, a helyeken oltárokat, szentélyeket épített. Így lehetett ez Vértesszentkereszttel is. Ahol templom épült, általában szent hely, ezért szívesen temetkeztek is ide őseink. Ma sem ritka a templom-temető kapcsolata. Vértesszentkereszten is temetkezési hely volt a romok mellett.

Maga a templom a román kori építkezés kiemelkedő épülete volt. A bencés majd dominikánus apátság  a Csák nemzetség ősi birtoka volt. A feltáráskor találtak templom és kolostor romokat is, melynek néhány megmaradt köve körbejáráskor megnézhető. A két idelátogató apácával kapcsolatos legenda csak még izgalmasabbá teszi a helyet. Állítólag a papok tudatmódosító gombákat ettek, és meggyilkolták az apácákat.Vezetőnk szerint az apácák visszajárnak a kápolnába.
Beleborzongtam a történetbe, megköszöntem a vezetést, és egy kis támogató összeg átadása után továbbindultunk.

Az ismertebb szakrális helyek nálunk a Mátrában, a Visegrád-Dobogókő-Pilis vonalon vannak, de a Lenti Termálfürdő Szent György energiaparkja is erre épült. A föld töréspontjaiból áradó energiák jótékony harmonikus hatással vannak ránk. De említhetném a Ság-hegyet is, vagy a Zemplénben Hercegkút környékét. De ilyen hely  Stonhenge vagy az egyiptomi piramisok környéke, kultikus, és természetfeletti.
Lehet benne igazság, gondoljunk csak arra, hogy a töréspontoknál pl. Oroszlány környékén a közelmúltban is volt földrengés. Sajnos a Majki Eszterházy kastély plafonjának szép freskója is megrepedt.

Még egy program maradt mára, a közelben lévő Tatabányán felmentünk a város jelképéhez a Turul madárhoz. A szép kilátás megcsodálása után tanösvényen 5 perc alatt megközelíthető Szelim barlangot néztük meg.
Itt, és a Ság-hegyen is forgatták az Eragon c. filmet, melynek témája éppen illik a természetfeletti erők ezen helyeihez.
A barlang maga egy hatalmas üreg, nagyon látványos, óriási terem. Megéri felkeresni.
Remélem kedvet csináltam egy Vértesben eltöltendő naphoz, a fotókat hamarosan feltöltöm.

Kövess a közösségi oldalakon is!

Jakab Erzsébet

Kedves Olvasó!

Örülök, hogy megtisztelsz azzal, hogy blogomra látogattál. Ha tetszik amit olvasol, szeretettel várlak máskor is. Légy rendszeres olvasóm. Köszönöm!

Friss bejegyzések

Carnuntum

Carnuntum a Római Birodalom Pannonia provinciájának fővárosa, katonai tábor és hatalmas polgárváros volt az ókorban. Alsó-Ausztriában található. Ha utazunk, keressük

Elolvasom »

Ide írhatsz nekem!

Ha írni szeretnél, akkor megteheted, ezen az e-mail címen:

bakancsesfakanal(kukac)gmail.com

Itt is megtalálsz!

Élet a kéken

A Turistamagazinban írtak rólam, kétszer is. Íme a cikkek, kattints rá év olvasd el:

Bronzjelvény

Egy átlagos háziasszony