Lábatlan túra

Hétvégén Tatabányán jártam a Lábatlan teljesítménytúrán. A túra a Turul parkolóból indult, 17 km, 500 m szintemelkedéssel a Gerecse szép tájain. A parkolás után nevezési díj ellenében megkaptam az itinert, mely az útvonal követéséhez, az ellenőrzőhelyeken pecsétek megszerzéséhez, majd a túra végén a díjazás – jelen esetben kitűző – átvételéhez szükséges.
A parkolóból a piros jelzésen indultam az erdőbe, jól kitaposott túra útvonalon. Mivel a túrával egyidőben Tatabánya város itt rendezte a Szelim napokat, meglehetősen sok emberrel találkoztam az erdőben.
Lovagi játékokat játszhattak, nevezhettek különböző középkori törökös jellegű feladatokra. A korhű ruhákba beöltözött emberek kellemes látványt nyújtottak, így a túrára jó hangulatban indultam el.
Nem nagyon kellett a térképet néznem, mivel tavaly már jártam ezen a túrán, emlékeztem hol vált a jelzés kékre, sárgára, stb.
Az első ellenőrzőponton málnaszörpöt és nápolyit kaptam a Bunchu kútnál. Az erdei szakasz után következett egy rét és köves úton érkeztem be Vértestolnára. Itt a kocsmában pecsételtek nekem, majd a szép fekvésű kis falut a pincesoron elhagyva ismét erdőben folytattam a gyaloglást.
Hosszú alattomos emelkedő következett, több ismerőssel találkoztam, néha beszédbe elegyedtem velük.
Felérve a dombra, egy sziklás nagyon szép völgy, majd a túra legnehezebb része következett. Fel kellett mászni a Csúcsos-hegyre. (lehet hogy Kő-hegynek hívják?) Túrabotom sokat segített, igazán meredek és fárasztóan hosszú volt a csúcsra érkezés. :-))
A csúcson a Ranzinger Vince kilátó mellett volt az ellenőrzőpont. Tériszonyom miatt erre a kilátóra nem mentem fel, mivel nyitott fémszerkezet, és elég magas is. Nagyon sajnálom, mert 30 km-es körzetbe lehet ellátni, és szép idő volt, túrához még meleg is.
A kilátót 2008-ban adták át, és arról a Ranzinger Vince bányamérnökről nevezték el, aki a Tatabányai Szénbányák bányaigazgatója volt.
Ide már csak 1,5 km volt a cél, hamar beérkeztem, sok-sok túrázó, sétáló családdal találkozva a kilátó közelében.
Ezután körbe jártam a parkoló környékét, volt minden finomság, édesség, pecsenyesütő, sajtárus, mindenféle kézműves termék. Megnéztem a hölgyek hastáncbemutatóját, és török zenét hallgattam.
Mivel a múltkor jártam a Szelim barlangban, így most oda nem mentem el, de ott is volt kőpattintás, és mindenféle egyéb szórakoztató program.
Nem volt nagy tömeg, viszont hangulatos rendezvény volt, érdemes eljönni erre is, és a túrára is, mert a Gerecse nagyon szép részein halad.

Kövess a közösségi oldalakon is!

Jakab Erzsébet

Kedves Olvasó!

Örülök, hogy megtisztelsz azzal, hogy blogomra látogattál. Ha tetszik amit olvasol, szeretettel várlak máskor is. Légy rendszeres olvasóm. Köszönöm!

Friss bejegyzések

Carnuntum

Carnuntum a Római Birodalom Pannonia provinciájának fővárosa, katonai tábor és hatalmas polgárváros volt az ókorban. Alsó-Ausztriában található. Ha utazunk, keressük

Elolvasom »

Ide írhatsz nekem!

Ha írni szeretnél, akkor megteheted, ezen az e-mail címen:

bakancsesfakanal(kukac)gmail.com

Itt is megtalálsz!

Élet a kéken

A Turistamagazinban írtak rólam, kétszer is. Íme a cikkek, kattints rá év olvasd el:

Bronzjelvény

Egy átlagos háziasszony