Séta a Burok-völgyben


Szombat, ragyogó napsütés, jó alkalom a nyüzsgő Balatonpart helyett egy túrára. Én a Várpalotáról induló 26 km-es teljesítménytúrát választottam, mely Várpalota-Bakonykúti-Burokvölgy-Csörgetvölgy-Várpalota útvonalon haladt. A nagy meleg már fejbeütött reggel 8-kor, mivel Várpalotát elhagyva az Inotai víztározó felé nyílt terepen haladt a túra. Elvileg a piros jelzésen, ami hol volt hol nem volt, mint a mesében.
A kissé kopár terület nem adott sok látnivalót, de miután elhagytuk Inota környékét, egész jó rálátás nyílt a Baglyasra.

Még egy darabig nyílt területen haladtunk, az ellenőrzőponton magunkhoz vettünk egy csokit, aztán elértük a Burok-völgy bejáratát. Többször jártam már itt, télen csodálatosan szép, két oldalt magas sziklafalak, alul a széles ösvény, és patakmeder. A mederben csak esőzésekkor van víz, száraz időben lehet benne sétálni. Tavasszal is szép a völgy, csupa zöld medvehagyma az egész. Most viszont csalódást okozott. Derék sőt vállmagasságig érő csalánban haladtunk, nem volt élvezetes. A látvány is ronda volt, a nagy gaztól alig láttam ki a sziklafalakra. Az ösvényt is folyton keresni kellett, a kidőlt fákon való átmászás pedig nagyon fárasztó volt. Egy idő után, alig vártam, hogy a Bükkös ároknál lévő ellenőrzőponthoz érjek, onnan már tudtam hogy csak 2-3 km van hátra.
Persze egy-két szép rész azért így is akadt, igyekeztem azokat fotózni.

A völgy végénél kiértem a Királyszállásra vivő aszfaltos útra.
A nap kissé elbújt a felhők mögé, amit nem is bántam, mert nagyon meleg volt. Ez a látvány fogadott ahogy kiértem a fák közül.

Itt már elfogyott a magammal hozott  egy liter folyadék, vártam hogy a Tési út melletti ellenőrzőponton leihassam magam. Jólesett a bodzaszörp, és innen már a kék jelzésen végig lejtőnek gyorsan haladtam a Csörget-völgyön. Tavasszal ez is sokkal szebb arcát mutatja, de azért így is szép kirándulóhely ez a rész.

A Csörget-völgyet a crossmotorosok is sűrűn látogatják, én szeretem őket, lévén a családomban többen is voltak megszállotjai e sportnak, de most nem esett jól a hangos bőgés és főleg a büdös. A völgyből kiérve kellemes sziklák között közelítettem Várpalotához.

A város határában meglepetésként birkacsorda mellett-között haladt a kék jelzés. Aranyosan kérődztek, szuszogtak a birkák. Hagyták magukat fotózni.

Még egy kis szakasz a városba beérve csinos házak között, el a vár előtt, aztán beérkeztem a célba, ahol a többiek már vártak. Megkaptam a kitűzőmet, ez a túra letudva. Kirándulás céljára a tavaszi szezonban ajánlom, akkor nagyon szép a völgy. Bakonykútiból sokkal közelebb van, aki rövidebb túrára vágyik, onnan közelítse meg.

Kövess a közösségi oldalakon is!

Jakab Erzsébet

Kedves Olvasó!

Örülök, hogy megtisztelsz azzal, hogy blogomra látogattál. Ha tetszik amit olvasol, szeretettel várlak máskor is. Légy rendszeres olvasóm. Köszönöm!

Friss bejegyzések

Carnuntum

Carnuntum a Római Birodalom Pannonia provinciájának fővárosa, katonai tábor és hatalmas polgárváros volt az ókorban. Alsó-Ausztriában található. Ha utazunk, keressük

Elolvasom »

Ide írhatsz nekem!

Ha írni szeretnél, akkor megteheted, ezen az e-mail címen:

bakancsesfakanal(kukac)gmail.com

Itt is megtalálsz!

Élet a kéken

A Turistamagazinban írtak rólam, kétszer is. Íme a cikkek, kattints rá év olvasd el:

Bronzjelvény

Egy átlagos háziasszony