Kedvenc városom Kőszeg

Kedvenc városom, az Alpokalja gyöngyszeme, Kőszeg. Szeretem a középkori városka hangulatát, klímáját, kellemes főterét, melyen virágok, szőkőkutak, kiülős teraszok, szemben pedig a Jézus szíve templom. Itt rendezték vasárnap a História futást, melynek a főtéren volt az eredményhirdetése. Különböző távokon lehetett indulni, a profik pedig pénzdíjat nyerhettek a végén.

A város már 1328 óta királyi város, legismertebb történelmi eseménye az 1532-es ostrom, amikor Jurisics Miklós kőszegi várkapitány megvédte várát a törököktől. A vár a városka jelképe, ma múzeumnak ad otthont, és mind a mai napig szép szokás, hogy Jurisics győzelmének emlékére Kőszegen 11 órakor harangoznak.
(A harangozási szokásokról itt találtam érdekes információkat. http://www.magyarharangok.hu/)
A város tele van történelmi emlékekkel, sok látnivaló akad, szinte minden házon találunk egy táblát, hogy mitől is műemlék. A helyiek igyekeznek szépen felújítani a középkori házakat, és rengeteg programot kínálnak a túristáknak. A városban jelenleg a sétálóutcák felújítása folyik, egészen a várig fel van túrva minden, jövőre viszont megújulva fogadja látogatóit. A Hősök kapuja, a Postamúzeum, a Kőszegi Borok Háza, megannyi látnivaló kellemes kikapcsolódást ígér.

Szeptember végén Kőszegi szüret, októberben Natúrpark ízei gasztronómiai fesztivál, most éppen íjász bajnokság van, mindig valami program, amiért érdemes hosszabb időt is eltölteni ebben a kedves városban.

Érdemes kirándulni a Hétforráshoz, az Óház kilátóhoz, vagy éppen a Stájerházakhoz. Sokat túráztam a környéken, a túraútvonalak rendkívül jól jelzettek, járhatóak, csodálatos bükkös erdők vannak errefele. Nem beszélve az ősz értékeiről, Kőszeg és környéke a vargánya, és a gesztenye hazája.
A városban jó éttermeket, és szálláshelyeket találhatunk, a város honlapján tájékozódhatunk ezekről. Zárójelben megjegyzem, még a honlapjuk is túristabarát. http://www.koszeg.hu/

Néhány kedvencem nekem is van, szállás és étkezés tekintetében. Kissé borsos árú, de remek hely a Portré (http://www.portre.hu/) ahol nagyon jól készítik a dödöllét, a tatárt csípős salátával, és a csirkés pennét is. Finom pizzákat lehet enni a Várkör 55. sz. alatti Rocco pizzériában. Kissé kopottas hely, de Rocco igazi olasz pizzákat készít, és a vár ódon falaira látunk a teraszról. Isteni rétest és főzött fagyit lehet enni Ibrahim-nál a főtéren, és mindenütt ki vannak rakva kis székeken a becsületkasszás termékek. Most például tököt árulnak, almát, paradicsomot, de hamarosan a gesztenye lesz a fő termék. Itt senki sem fél kitenni a portékáját, ez a becsületes emberek városa.

Jövő héten éppen túrahétvége lesz, ugyanis rendszeresen rendeznek mindenféle túrát a régen elzárt, most szabadon látogatható határmentén. Osztrákok és magyarok lepik el hegyeket, és boldog békességben élenek egymás mellett. A túrák részletes programját itt lehet megtekinteni: http://www.naturpark.hu/
A város főteréről szép látványt nyújt a Kálvária, mely a Csónakázó tó partjáról érhető el. A Kincs villa mellett szurdok található, a Gyöngyös patak partján kellemes sétaút van. Már itt is folyik a szépítés, új játszóteret sportlétesítményt építettek. De a hangulat az, ami nem leírható, amit érezni kell. Utazzunk Kőszegre, én minden évben megteszem, és sosem unom meg.

Kövess a közösségi oldalakon is!

Jakab Erzsébet

Kedves Olvasó!

Örülök, hogy megtisztelsz azzal, hogy blogomra látogattál. Ha tetszik amit olvasol, szeretettel várlak máskor is. Légy rendszeres olvasóm. Köszönöm!

Friss bejegyzések

Carnuntum

Carnuntum a Római Birodalom Pannonia provinciájának fővárosa, katonai tábor és hatalmas polgárváros volt az ókorban. Alsó-Ausztriában található. Ha utazunk, keressük

Elolvasom »

Ide írhatsz nekem!

Ha írni szeretnél, akkor megteheted, ezen az e-mail címen:

bakancsesfakanal(kukac)gmail.com

Itt is megtalálsz!

Élet a kéken

A Turistamagazinban írtak rólam, kétszer is. Íme a cikkek, kattints rá év olvasd el:

Bronzjelvény

Egy átlagos háziasszony