Látnivalók Kőszeg körül a határon innen

Ha Kőszegre utazunk, több napra érdemes menni. Kedves szomszédos falu Velem, ahova akár a Szabó hegyről végig erdőben vezető aszfaltos úton is át tudunk menni. Igaz, vannak gödrök, de nagyon romantikus. A falu híres a Szent Vid kápolnáról, túrautak vezetnek ide minden irányból. Érdemes megnézni a Hősök kapuját, az Alkotóházat, és van egy működő vízimalom is a falu szélén.
Velem és Kőszeg között találjuk Cákot, ahol műemlék pincék sokasága emlékeztet a régmúltra. Kiállítás szerűen régi paraszti eszközökkel vannak a pincék berendezve, és a gesztenye itt is potyog már.

Nagyon kedves hely, egy órás sétával bejárható. Az út mentén található Cáki Csikó Csárda finom ételeket kínál. Tovább haladva Bozsok következik, itt éppen most volt szüreti fesztivál. De ha nincs program megnézhetjük a Sibrik kastélyt, ami ugyan szálláshelyként működik, de szívesen beengednek bárkit, gyönyörű ősfás parkjában pedig jó kis sétát tehetünk. Ha nem fáradunk el, innen indulnak túrajelzések a Kalapos kövekhez, amik nagyon érdekes, kalapra hasonló képződmények. Közben friss levegőt haraphatunk az Alpokalja klímájából.
Jó szórakozási lehetőség a Holfényliget kalandpark Gyöngyösfaluban, ami a Szombathely-Kőszegi főút mentéről közelíthető meg.
Mi ezen a hétvégén a Vas-hegyre látogattunk Felsőcsatárba, és megnéztük a Vasfüggöny múzeumot.
500 Ft-ért végig lehet járni a magánlétesítményt, mely a szőlőhegyen a présház mögött helyezkedik el. A múzeumnak tekintendő tárgyak kissé kopottas elhelyezése nem feltétlen szívderítő látvány, de a törekvés mindenképpen az. Értékes és érdekes, sőt szomorú információkat olvashatunk a vasfüggönyről, a határ háború előtti és utáni  alakulásáról, véres aknamezőkről. Láthatunk szöges drótot, fölmászhatunk az őrtoronyba, megízlelhetjük a valódi történelmet.

Ezen a békés tájon nem volt mindig ilyen nyugalom. A határmenti falvakban lakók még a saját szőlőjükbe sem mehettek ki szabadon. Sándor a tulajdonos, a múzeum és emlékhely létrehozója, lelkesen mesél mindenről, s míg kicsi unokáját nevelgeti, sajnálkozva meséli, megszűnt nála a Busenschank. Német eredetű szokás, akinek saját bora van, kitesz egy fenyőgallyacskát az út mellé jelzésnek, hogy nála házibor kapható. Ha vörösbor van, vörös szalagot, ha fehérbor, akkor fehér szalagot. A házi borocska mellé jóféle harapnivalót is kínáltak, házi kolbászt, töpörtyűkrémes óriási házi kenyeret, finom házi májast. Sajnos a gyerekek felnőttek, családot alapítottak, Sándor már idősebb, nem vállalja, így csak osztrák oldalon tapasztalhatjuk meg, milyen jó kis dolog ez.
Van ugyan nem messze a Judit borozó, azt is tábla jelzni, de azt nem tudom hogy ételt is lehet -e ott kapni. Én csak ide jártam, évek óta, örömmel, és most csalódottan veszem tudomásul, az idő eljár efelett is.
A szőlőhegy tetején kedves kis kápolnát találunk, mellette vezet el a Pinka völgy turista útvonala. Sajnos nem tudjuk belülről megnézni, zárva van.

Búcsút mondunk a Vasfüggöny múzeumnak, ahol a Páneurópai Piknikhelyhez hasonlóan régi képek mesélnek nekünk a történelemről. Gyerekeinknek mindez csak múlt, régen volt, igaz sem volt. Ők már a szabad Európába születtek. Nekünk feladatunk a történelem eme szégyenletes szakaszáról szépeket, és igazakat mesélni.

Kövess a közösségi oldalakon is!

Jakab Erzsébet

Kedves Olvasó!

Örülök, hogy megtisztelsz azzal, hogy blogomra látogattál. Ha tetszik amit olvasol, szeretettel várlak máskor is. Légy rendszeres olvasóm. Köszönöm!

Friss bejegyzések

Carnuntum

Carnuntum a Római Birodalom Pannonia provinciájának fővárosa, katonai tábor és hatalmas polgárváros volt az ókorban. Alsó-Ausztriában található. Ha utazunk, keressük

Elolvasom »

Ide írhatsz nekem!

Ha írni szeretnél, akkor megteheted, ezen az e-mail címen:

bakancsesfakanal(kukac)gmail.com

Itt is megtalálsz!

Élet a kéken

A Turistamagazinban írtak rólam, kétszer is. Íme a cikkek, kattints rá év olvasd el:

Bronzjelvény

Egy átlagos háziasszony