Szombathely környéki románkori templomok

A románkori templomok c. mozgalomról már írtam, ennek keretében megnéztem a Szombathely környéki románkori templomokat is. Négy templomot néztem meg, az első a Sorokpolányi Nagyboldogasszony római katolikus templom volt. A kis templom tornya román, hajója gótikus eredetű. 1976-ban renoválták.

A második templomot már nem először láttam, de mindig áhítattal tölt el a látványa. A Jáki templomról van szó, melynek monumentális bazilikája a románkori építészet kiemelkedő alkotása. Épségben fennmaradt, bár történelme viharos.

Kívül-belül szépséges, belépődíja 300 Ft, mely nagyon olcsó, többet is megér a látvány. A templom a Sorok-patak völgye fölötti domb tetejére épült, a Ják nemzetség birtokközpontja volt. 1532-ben a szerzeteseket megtámadta a török, és barbár módon a szobrokat is lefejezték.

Nagyon sok apró és nagyobb szép részletet láthatunk a templomban, sokáig lehet gyönyörködni kívül is belül is, és valahogy mindig olyan békés, megnyugtató állapot, ha templomot nézünk meg.

A templommal szemben található a Szent Jakab kápolna, az is nagyon szép.
Ják után Balogunyom római katolikus templomát  néztem meg. A XIII. századi templomon minden nagyobb művészeti stílus nyomot hagyott, de a műemléki kutatások során több románkori falrészletet tártak fel. Ottjártamkor éppen szüreti felvonulás volt, ezért csak rövid ideig nézelődtem.

A negyedik románkori templom Dozmat faluban álló XII. századi római katolikus templom, mely Szent György tiszteletére épült, majd várbirtok volt. Ottjártamkor éppen a lábazatot újították fel.
A templom a temetőkertben áll egy dombtetőn, szép kilátással a környező dombokra.

Utolsó felkeresett templom Csempeszkopácson álló románkori templom volt, melynek szép bejáratánál készült a fotó.

Kövess a közösségi oldalakon is!

Jakab Erzsébet

Kedves Olvasó!

Örülök, hogy megtisztelsz azzal, hogy blogomra látogattál. Ha tetszik amit olvasol, szeretettel várlak máskor is. Légy rendszeres olvasóm. Köszönöm!

Friss bejegyzések

Carnuntum

Carnuntum a Római Birodalom Pannonia provinciájának fővárosa, katonai tábor és hatalmas polgárváros volt az ókorban. Alsó-Ausztriában található. Ha utazunk, keressük

Elolvasom »

Ide írhatsz nekem!

Ha írni szeretnél, akkor megteheted, ezen az e-mail címen:

bakancsesfakanal(kukac)gmail.com

Itt is megtalálsz!

Élet a kéken

A Turistamagazinban írtak rólam, kétszer is. Íme a cikkek, kattints rá év olvasd el:

Bronzjelvény

Egy átlagos háziasszony