Ha a zöldségesnél friss laskagombát látok, nem tudok ellenállni, veszeg egy tönköt. Vacsora és reggeli készül belőle, alábbi módon. A szép, nem a legnagyobb laskáit rántott gombának készítem el, a többit pedig sütve.
Levágom a tönkről a laskákat, megmosom őket, majd a rántani valókat besózom, és bepanírozom a szokásos liszt, tojás, prézli (azaz zsemlemorzsa) masszáiba, és forró olajban kisütöm. Semmi nem kell hozzá.
Illetve mégis, egy kis idei friss rozé bor. Ezután a maradék laskát vékony csíkokra vágom, egy kis fej hagymát összeaprítok, és olajon pirítom. Én ilyenkor sózom meg. Ha üveges a hagyma, beledobom a gombákat, átpirítom, megborsozom, s mivel levet enged, egészen addig keverem, amíg elfogy alóla a lé, és zsírjára (olajára) sül. Ezalatt összevágok egy csokor petrezselymet, és mikor majdnem jó a gomba, beledobom azt is. Amikor kész, megszórom csípős piros paprikával. Kenyérrel eszem.
Sajnos mohó voltam, és nem fotóztam le a tönk gombát, azt akartam minél előbb ehessem. Aki nem szereti a laskagomba kicsit gumis állagát, annak nem fog ízleni. Én viszont laskaimádó vagyok. 🙂 Az egész művelet fél óra volt.