Főzelék modernizálva

Nem igazán szeretem a főzelékeket, ill. szeretem, de valahogy szerettem volna modernebb, könnyedebb változatban elkészíteni őket. Ehhez kerestem a neten információkat, és Bíró Lajos nyomdokai alapján, valamint a zöldségesnél megjelenő friss tavaszi zöldségek csábítására így készítettem modernizált főzeléket:
Hozzávalók:  fél csomag spárga, (én mindig zöldet használok) két db répa, 4 db retek, 30 dkg újkrumpli, fél doboz főzőtejszín, só, bors.
A körethez: Egy szűzpecsenye, egy csomag bacon szalonna, pici olívaolaj a sütéshez, és só, bors ismét.
Az egész étel elkészítése picit talán macerás lehet másnak azért, mert a zöldségeket külön-külön készítettem el, de az egész történet egy óra alatt megvolt, és a végeredménynek nagy sikere lett.
A fenti mennyiségből 4 kicsi adag étel lett.

Először feldaraboltam a spárgát, répát, és a retket, az újkrumplikat mivel picik voltak, félbe vágtam. Közben feltettem vizet forrni a spárgának. Közben egy serpenyőben vajat forrósítottam, és rádobtam a répákat. Picit kavargattam, barnítgattam, szép karamell színűre. Felforrt a víz, beledobtam a spárgát, a vízbe sót tettem. (Lehet pici citromlét is hogy szép színe maradjon) Közben a répám készült, rádobáltam a retkeket, annak tényleg csak 1-2 perc pirítás kellett. Aztán lezártam a gázt a serpenyő alatt. Elkészült a spárga is, leszűrtem, és a szűrőben várta a folytatást. A forró vízbe beledobtam a krumplikat, 1-2 percre, nehogy szétessenek. Ezután egy újabb edénybe tettem vajat, abba forgattam bele a vízből kiszedett újkrumplikat. Némi petrezselymet is csippentettem hozzá, de ez elhagyható.
A kruplinak nagyobb edényt adtam, ezt terveztem a főzelékhez véglegesnek. Miután átforgattam a burgonyákat a vajban, hozzákevertem a spárgát, és a répát meg a retket is, megöntöztem egy kis tejszínnel, sóztam, borsoztam, és máris kész lett. Nem rotyogtattam, nehogy szétfőjön, friss ropogósra akartam hagyni minden zöldséget. Ezért kell figyelni, csak éppen pár percig pirítani-főzni őket.

Mivel gyakorlott szakács vagyok, én már eközben előkészítettem a husit, és sült, de kezdőknek most ajánlom elkészíteni. Tehát, felszeljük kis karikákra a szüzet, természetesen előtte levágjuk róla a zsíros, vagy inas részt, ha van rajta. A husikarikákat sózzuk, borsozzuk, majd körbetekerjük a bacon szalonnával. Magasabb karikákat vágunk a husiból, és állítva tesszük a serpenyőbe. Természetesen előtte már forrósítjuk az egy-két evőkanálnyi olívát. Kis lángon sütögetjük, forgatjuk, oldalra is, meg a tetejére is. (Azért kis lángon, mert a szalonna gyorsan pirul, és a husi még nem sült meg jól).

Amikor a husink kész, és szép piros minden oldala, tálalhatunk. Kis főzelék a tányérba, közepére egy-két huskarika. Nagyon finom, könnyed étel, megéri a kis macerát.
Igaz, a zöldségeknek a kis tejszínnel nem feltétlenül főzelék állaga van, de ez így jó.

Mivel a husi finom csemege, és maradt belőle pár guriga, másnap a következő szendvics készült belőle.
Kenyér megkenve lereszelt káposztával, amit majonézzel kevertem össze, (só nem kell) rá a felszeletelt szalonnás husi, kenyér a tetejére, aztán lehet enni. Ennek is nagy sikere volt, finom és végre nem unalmas szalámis szendvicset ettem.

Kövess a közösségi oldalakon is!

Jakab Erzsébet

Kedves Olvasó!

Örülök, hogy megtisztelsz azzal, hogy blogomra látogattál. Ha tetszik amit olvasol, szeretettel várlak máskor is. Légy rendszeres olvasóm. Köszönöm!

Friss bejegyzések

Carnuntum

Carnuntum a Római Birodalom Pannonia provinciájának fővárosa, katonai tábor és hatalmas polgárváros volt az ókorban. Alsó-Ausztriában található. Ha utazunk, keressük

Elolvasom »

Ide írhatsz nekem!

Ha írni szeretnél, akkor megteheted, ezen az e-mail címen:

bakancsesfakanal(kukac)gmail.com

Itt is megtalálsz!

Élet a kéken

A Turistamagazinban írtak rólam, kétszer is. Íme a cikkek, kattints rá év olvasd el:

Bronzjelvény

Egy átlagos háziasszony