Csirkemell fűszervajjal, és spárgás rizottóval

A tegnap esti vacsorát még részben az Őrség ihlette. Egyikünk ugyanis a Határ étteremben fűszervajas csirkemellet rendelt, és bár az én rántott husim páratlanul finom volt, azért azt is megkívántam.
Hazafele be is vásároltunk, és mivel volt még friss zöld spárga, adta magát a párosítás.
Hozzávalók: fél kg csirkemell, 5 dkg vaj, pici petrezselyem, só, bors, kávéskanál dijoni mustár (sima is lehet, ezzel finomabb) olívaolaj, rizottó rizs kb. 10-15 dkg, zöldségek a levesléhez (2 répa, 2 fehérrépa, fél zeller, 1 fej vöröshagyma, só, egész bors, vegeta).
Először felteszem a zöldségeket levesnek főni – ezzel öntözöm a rizottó rizst. Amikor kezd forrni, kis lángra teszem, és hagyom, bőven teszek rá vizet, hogy legyen sok leve.
A csirkemelleket szeletelem, sózom, borsozom, és forró olívaolajon megsütöm. Amikor kifehéredik az olajon, megfordítom, fedőt teszek rá, párolom, amikor zsírjára sül, akkor ismét fordítok rajta, hogy mindkét oldala piros legyen. Most a pároláshoz mertem rá egy kis levest is, nagyon jó íze lett tőle.
A rizottó rizst pici olajon pirítom fehéredésig, aztán folyamatosan merem rá a zöldséglevest. Mindig legyen rajta lé bőven. Kb. 30-35 perc alatt fő meg, addig meregetem a levest, hogy jó főzelékszerű legyen.
A rizs után teszek vizet forralni egy kis lábosba, és ha forr, beleteszem a kis darabokra vágott spárgát. Sót, egy kanál cukrot esetleg, és pár csepp citromlevet teszek még a vízbe. Csak éppen 1-2 percig tartom benne, nehogy szétfőjön, és szűrőkanállal kiszedem, hagyom.

Én most répát is kockáztam fel, azt is bedobtam a spárga vizébe, és 4-5 percig hagytam, aztán kiszedtem a spárga mellé.
Amikor már majdnem megfőtt a rizs, belekevertem a spárgát és a répát, és reszeltem bele egy kis peccorino sajtot. Egy kis kanál vajat tettem még hozzá, és kész is.
A fűszervaj mindeközben el is készült, megolvasztottam kistálban mikroban egy fél csomag vajat, (félig folyósra, nem kell teljesen) hozzákevertem az apróra vágott petrezselymet (csak két szálat) egy kis borsot és sót tekertem rá, meg egy mokkáskanál dijoni mustárt kevertem hozzá. Ahogy összekevertem, meg is szilárdult. Ezt kentem tálaláskor a csirkére, nagyon illett hozzá.

Képek hamarosan jönnek étvágycsinálónak

Kövess a közösségi oldalakon is!

Jakab Erzsébet

Kedves Olvasó!

Örülök, hogy megtisztelsz azzal, hogy blogomra látogattál. Ha tetszik amit olvasol, szeretettel várlak máskor is. Légy rendszeres olvasóm. Köszönöm!

Friss bejegyzések

Carnuntum

Carnuntum a Római Birodalom Pannonia provinciájának fővárosa, katonai tábor és hatalmas polgárváros volt az ókorban. Alsó-Ausztriában található. Ha utazunk, keressük

Elolvasom »

Ide írhatsz nekem!

Ha írni szeretnél, akkor megteheted, ezen az e-mail címen:

bakancsesfakanal(kukac)gmail.com

Itt is megtalálsz!

Élet a kéken

A Turistamagazinban írtak rólam, kétszer is. Íme a cikkek, kattints rá év olvasd el:

Bronzjelvény

Egy átlagos háziasszony