Még mindig spárga

A héten még gyorsan készült nálam spárgás étel, mert lassan lejár a szezonja, és a bő egy hónap alatt amíg “terem” nem lehet eleget enni belőle.
Ezúttal baconba tekert spárga, sült csirke mellel, és sajtmártásal készült a konyhámban.
Hozzávalók: 1 cs. zöld spárga, 50 dkg csirkemell, 1 cs. bacon szalonna, némi olívaolaj a sütéshez, pici só és cukor, citromlé a főzővízbe a spárgához.
A mártáshoz: 10 dkg reszelhető sajt (nálam trappista volt) 1 dl tej, só, bors, csipet szerecsendió, negyed vaj, higításhoz tejszín.
A melleket felvágtam kisebb darabokra, sóztam, borsoztam, majd serpenyőben olívaolajban megsütöttem.
A spárgát előkészítettem:

letöröm a végét, ahol roppan, és a szárát kb. a közepéig hámozóval meghámozom. Ezután beledobom a forrásban lévő vízbe, melybe egy kiskanál sót, és kiskanál cukrot, meg egy negyed citrom levét tettem.
Két-három perc után kiszedem, félreteszem picit hűlni egy deszkára.
Ezután betekerem 4-5 db-onként baconszalonnába, és egy serpenyőben némi olívaolajat aláöntve átsütöm. Éppen csak addig, amíg a szalonna egy picit megpirul. Mindez néhány perc, nem szabad lottyadtra sütni, mert elveszíti frinom friss ízét és állagát. (Ha mégis túl sül, ki ne dobjuk, mert azért ehető, csak veszít értékéből)

Közben elkészítem a mártást, illetve kinek-hogy sikerül, utána is lehet. A mártáshoz negyed vajat felolvasztok, 1 púpos kiskanál lisztet elkeverek benne, nem kell nagyon pirítani, majd 1 dl felforralt tejet öntök hozzá, mellyel folyamatosan kevergetem, hogy ne legyen csomós. Miután rottyant egyet, sózom, borsozom (fehér bors előnyösebb, de én a feketét szoktam rátekerni őrlőből) majd belekeverem a reszelt sajtot – amiből egy kicsit félreteszek a diszítéshez – és ízlés szerint tejszínnel higítom, hogy mártásszerű állagot kapjak. Vigyázzunk, még sűrűsödni fog.
Tálaláskor a csirkéket rászedem a tányérra, mellé a spárgát, a husikat leöntöm a mártással, és még egy pici reszelt sajtot teszek rá.

Kövess a közösségi oldalakon is!

Jakab Erzsébet

Kedves Olvasó!

Örülök, hogy megtisztelsz azzal, hogy blogomra látogattál. Ha tetszik amit olvasol, szeretettel várlak máskor is. Légy rendszeres olvasóm. Köszönöm!

Friss bejegyzések

Carnuntum

Carnuntum a Római Birodalom Pannonia provinciájának fővárosa, katonai tábor és hatalmas polgárváros volt az ókorban. Alsó-Ausztriában található. Ha utazunk, keressük

Elolvasom »

Ide írhatsz nekem!

Ha írni szeretnél, akkor megteheted, ezen az e-mail címen:

bakancsesfakanal(kukac)gmail.com

Itt is megtalálsz!

Élet a kéken

A Turistamagazinban írtak rólam, kétszer is. Íme a cikkek, kattints rá év olvasd el:

Bronzjelvény

Egy átlagos háziasszony