Szuper kis nyári vacsora kerekedett ki tegnap este a kezem alól. Gyümölcsleves sajátos változatban, és túrógombóc hagyományosan.
Gyümölcsleves: Két őszibarackot és négy kicsi sárgabarackot, fél almát, és 10 szem apró epret összekockáztam picire, félretettem egy tálkába. Bő fél liter vizet forralni kezdtem, ízesítettem vaníliáscukorral, egy kupica málnaszörppel, és fél citrom levével. Amikor majdnem forrt, szépen hozzákevertem fél csomag vaníliás pudingport, amit kikevertem 1 dl hideg tejjel. Ezután még beleöntöttem 2 dl habtejszínt, és csak így vártam meg, hogy forrjon. Kevergettem, hogy a puding nehogy csomós legyen. Nem lett sűrű, de nem is vízállagú. Pont így jó. Amikor egyet rottyant, akkor dobtam bele a gyümölcsöket, azzal már nem is forraltam, hogy ne legyen plöttyedt. Aki hiányolja, tehet még bele egy kis cukrot, nekem elég volt a málnaszörp.
Jól lehűtve fogyasztandó, nagyon finom lett…. nyami.
Mialatt a gyümölcsleves készülgetett, begyúrtam a túrógombócot, mert annak állnia kell egy jó fél órát kifőzés előtt.
Túrógombóc: 2 cs. túrót villával összetörtem egy tálban, kb. 10-13 dkg búzadarát kevertem hozzá. Csipet sót, és én egy kis vaníliás cukrot is tettem, és egy nagy evőkanál cukrot is, valamint két egész tojást. Jól összekevertem, letakartam, és állni hagytam.
Lábosban (abból könnyebb kiszedni, mint a fazékból) vizet forraltam, és vizes kézzel kis gombócokat formáztam a tenyeremben, és a forrásban lévő vízbe tettem. Kicsiket csináljunk, mert megdagad.
Amikor feljönnek a gombócok a víz tetejére, még hagyjuk főni, jó tíz percig. Ezalatt egy másik lábosban, vagy nagyobb serpenyőben zsemlemorzsát pirítunk, icipici olajon. Szépen kevergetjük, nehogy leégjen. Ne legyen túl barna, de azért legyen színe. Ebbe szedjük bele szűrőkanállal a gombócokat, egyesével, jól átforgatva a morzsában.
Egy nagy és egy kis doboz tejfölbe egy bourbon vaníliás cukrot keverek, és egy-két evőkanál porcukrot.
Ezt teszem tálaláskor a gombócok alá, és fölé.
Nyami… ez is finom lett. 🙂 Két szelet sárgabarackkal diszítetem ki.