A töltött hús egy nagyon sokszínű étel. Kirukkolhatunk a vendégek előtt, jól néz ki, finom, hidegen is, melegen is fogyasztható. Előző nap elkészíthető, ha programunk van előre lehet dolgozni, mutatós, ránézésre ördöngösség, egyébként meg tök egyszerű kivitelezni.
Én így készítem: a hentesnél vásárolok egy jó kinézetű dagadót, és ott nyomban fel is szúratom vele. Otthon átmosom, (minden húsnál így teszek) picit besózom, és elkészítem hozzá a tölteléket.
Mivel az én husidarabom 55 dkg volt, ehhez kellett másfél zsemlét vízbe áztatni. Miután megforgattam és felpuhult, jól kicsavarva egy tálba tettem. Hozzá ütöttem két tojást (ezt is mindig megmosom, mégis csak a tyúk fenekéből jön ki) összeaprítottam 15 dkg csirkemájat, (szívvel) és 6 db sampion gombát. Felvágtam egy kis csokor petrezselymet, aztán só, vegeta, bors került bele, és összedolgoztam. Beletöltöttem a husiba, s mivel nem találtam a hústűt, két-két fogpiszkálóval tűztem össze a végét.
Tepsibe tettem, pici olajat és egy-két evőkanálnyi vizet tettem rá, alufóliát NEM tettem a tetejére, csak simán be a sütőbe, 150 fokra süldögélni. Jó két és fél órát sült, közben párszor megfordítottam a tepsit.
Miután kivettem egy tányérba, rátettem egy vágódeszkát, annak a tetejére pedig súlyt helyeztem. (Jó egy cseréptál, vagy egy kg liszt) Így hűlt ki, miközben jól összenyomódott. Hűtőbe tettem, másnap szuperul fel lehetett vágni.
A hozzávalók röviden: 50-60 dkg sertés dagadó, só, bors, vegeta, pici olaj, 1-2 zsemle, 2 tojás, petrezselyem, és 10-15 dkg csirkemáj.
Jó étvágyat.