A lányom 16. szülinapjára készült ez a pikáns étel, a receptet a tv-paprika újságból vettem ki, kissé átalakítva saját ízlésem szerint.
Kell hozz két személyre: 40 dkg apró krumpli, 40-50 dkg sertéskaraj, néhány db tavalyról megmaradt (illetve már van friss is) birsalmasajt, két gerezd fokhagyma, egy ág rozmaring, só, pici olaj a sütéshez.
A husit megmosom, felszeletelem picit besózom, és forró olajban először átforgatom, majd kisebb lángon ahogy levet ereszt sütögetem fedő alatt, kb. 25 percig.
Ezalatt a krumplikat meghámozom, ha elég kicsi egészben hagyom, vagy ha nagyobb, akkor félbe vágom. Sós vízben félpuhára főzöm, leszűröm, és egy tiszta serpenyőben forró olajban pár percig átpirítom.
Közben a husi mellé egy kislábosban felolvasztom a birsalmasajtot, némi vizet öntöttem hozzá, hogy sikerüljön szószos állagot elérni.
A húst sülés közben folyamatosan kenegetem ezzel a birsszósszal, mindkét oldalát forgatva.
Amikor már majdnem eltűnt alóla minden víz, felvágom a két gerezd fokhagymát, és rádobom, a széttördelt rozmaringgal együtt. Még picit párolom együtt, végül készre sütöm.
A birstől szép rozsdás színt kap, és az édes-fokhagymás-rozmaringos fűszerezéstől pikáns ételt kapunk.
Jó étvágyat hozzá.