Debreceni kirándulásom során az éttermi hét keretein belül részem volt egy jó kis vacsorában is a Nu 1, azaz nambörvan étteremben. Az éttermi hét azt jelenti, hogy különböző, az akcióban részt vevő éttermekben egységesen 3300 Ft-ért lehet háromfogásos menüt enni. Ez nem is nagy kunszt, de olyan helyeken, ahol alapvetően piszok magas árak vannak, igazán jól jön, ezért én is örültem, hogy kipróbálhattam. Igaz, interneten előre kellett helyet foglalni, másként ez nem működik. Az étterem Debrecen belvárosában van, az esti órákban parkolót is találtunk a közelben. Beléptünkkor századeleji kávéházi hangulatot véltem felfedezni, a színek nagy hatással voltak rám.
Sötétbarna, kávébarna, aranyozott tapéták, lámpák, fekete bútorok, szemben hatalmas bortároló. A pincérek a nagyobbik terembe vezettek, található még egy oldalsó rész is a pultnál, napi menühöz, egy italhoz az a kellemesebb. Érkezésünkkor kissé rideg és üres volt a terem, de hamarosan megtelt, lehet hogy a 7 órai időpont korán volt a vacsorázhoz?
A személyzet kiszolgálása, viselkedése szerintem figyelmes, korrekt volt, nem tudok belekötni. 🙂
Az ételek:
Előételnek tapas válogatást választottam, amit kis tálakon hoztak ki, háromféle tartalommal. A hozzá kínált meleg bagett eszméletlenül finom volt. A tapasok: fokhagymás rákocskák olajban, hibátlan elkészítéssel, csilis csirkekockák szintén kellemesen csípős, puha húskockákkal. Talán kicsit kisebbekre vágtam volna a husikat, mivel kicsi tálkába kerültek. A harmadik tapas a tejszínes baconos laskagomba volt, ez is nagyon ízlett. Jól sikerült összehangolni az ízeket, a laska kissé jellegtelen ízét jól hangsúlyozta a szalonna, és a tejszín összefogta a kettőt. Kiváló választásnak bizonyult.
A másik előétel zelleres joghurtos terrine lazaccal és céklapürével szintén ízletes volt. Az ételek elrendezése, színvilága nagyszerű, a joghurtos kissé zselatinos terrine finom, bár nem túl karakteres, talán csak a zeller érezhető benne, bár véltünk felfedezni sárgarépát is az összetevők között. A lazac egy falat finoman elkészített halacska, hozzá nagyon illett, és ízlett a céklapüré, a diszítésként használt csírák is intenzív finom ízűek voltak.