No 1 étterem Debrecen

Debreceni kirándulásom során az éttermi hét keretein belül részem volt egy jó kis vacsorában is a Nu 1, azaz nambörvan étteremben. Az éttermi hét azt jelenti, hogy különböző, az akcióban részt vevő éttermekben egységesen 3300 Ft-ért lehet háromfogásos menüt enni. Ez nem is nagy kunszt, de olyan helyeken, ahol alapvetően piszok magas árak vannak, igazán jól jön, ezért én is örültem, hogy kipróbálhattam. Igaz, interneten előre kellett helyet foglalni, másként ez nem működik. Az étterem Debrecen belvárosában van, az esti órákban parkolót is találtunk a közelben. Beléptünkkor századeleji kávéházi hangulatot véltem felfedezni, a színek nagy hatással voltak rám.

Sötétbarna, kávébarna, aranyozott tapéták, lámpák, fekete bútorok, szemben hatalmas bortároló. A pincérek a nagyobbik terembe vezettek, található még egy oldalsó rész is a pultnál, napi menühöz, egy italhoz az a kellemesebb. Érkezésünkkor kissé rideg és üres volt a terem, de hamarosan megtelt, lehet hogy a 7 órai időpont korán volt a vacsorázhoz?
A személyzet kiszolgálása, viselkedése szerintem figyelmes, korrekt volt, nem tudok belekötni. 🙂
Az ételek:
Előételnek tapas válogatást választottam, amit kis tálakon hoztak ki, háromféle tartalommal. A hozzá kínált meleg bagett eszméletlenül finom volt. A tapasok: fokhagymás rákocskák olajban, hibátlan elkészítéssel, csilis csirkekockák szintén kellemesen csípős, puha húskockákkal. Talán kicsit kisebbekre vágtam volna a husikat, mivel kicsi tálkába kerültek. A harmadik tapas a tejszínes baconos laskagomba volt, ez is nagyon ízlett. Jól sikerült összehangolni az ízeket, a laska kissé jellegtelen ízét jól hangsúlyozta a szalonna, és a tejszín összefogta a kettőt. Kiváló választásnak bizonyult.

A másik előétel zelleres joghurtos terrine lazaccal és céklapürével szintén ízletes volt. Az ételek elrendezése, színvilága nagyszerű, a joghurtos kissé zselatinos terrine finom, bár nem túl karakteres, talán csak a zeller érezhető benne, bár véltünk felfedezni sárgarépát is az összetevők között. A lazac egy falat finoman elkészített halacska, hozzá nagyon illett, és ízlett a céklapüré, a diszítésként használt csírák is intenzív finom ízűek voltak.

Az egyik főfogás a fogas édesköményfőzelékkel közepes választásnak bizonyult. A hal tekercsben tálalva mutatós, ám kibontása után kiderült hogy ízetlen, túlságosan natúr. Elbírt volna némi fűszert, citromot, valamit. A főzelék a sok ropogós zöldséggel illett hozzá, és magában is megállta a helyét. A cukkini, répa, brokkoli és karfiol összetevők mellett az édeskömény is megjelent roppanósan, a szósz pedig sütőtökre emlékeztető íz és színvilágú volt.
A másik főétel amit én kóstoltam a vajas supreme csirke, almás-zelleres dióolajos zöldsalátával, kéksajtos ropogóssal, fűszeres szőlőchutny-val. Nos, a csirke szuvidálva (sous-vide)  volt szerintem, annyira omlós jóízű volt, tetején a vaj szinte rásült. Nagyon ízlett. Az is tetszett, hogy a mellen rajtahagytak egy pici darab felsőcombikát, így lehetett szopogatni is egy picit. A saláta madársalátából és néhány falat felvágott almából és zellerből állt, finom volt, de a dióolaj kevésnek bizonyult hozzá. A szőlőchutny (csatni) finom enyhén és kellemesen fűszerezett lekvárállagú volt, illett a csirkéhez, és a kéksajtropogóshoz is. A ropogós viszont szerintem egyáltalán nem illett a csirkéhez. Kis kockák voltak panírozva, a kockák belül nagyjából enyhén kéksajtos krumplipürét takartak. Nem volt rossz, főleg a szőlős zselével, de a csirkéhez nekem nem passzolt.
A két desszert ehetetlennek bizonyult, nem is készítettem képet róluk. Sajttorta volt, és mogyorós fánkocskák. A sajttorta szörnyű ízű, szörnyű rossz tésztával, a fánkocska rágós, belül felismerhetetlen tésztával, kívül elvághatatlna karamellizált mogyoróval. A hozzá kapott túrókrém nekem nem is illett hozzá, és kevés is volt hogy karakteres legyen. Ettől függetlenül jónak mondom az éttermet, máskor is visszajönnék. Aki erre jár, ajánlom figyelmébe a napi menü lehetőségét. Azt hittem, mint máskor is, hogy a kis adag ételektől majd nem lakunk jól, de bőségesnek bizonyultak az adagok.
Nem volt rossz választás.

Kövess a közösségi oldalakon is!

Jakab Erzsébet

Kedves Olvasó!

Örülök, hogy megtisztelsz azzal, hogy blogomra látogattál. Ha tetszik amit olvasol, szeretettel várlak máskor is. Légy rendszeres olvasóm. Köszönöm!

Friss bejegyzések

Carnuntum

Carnuntum a Római Birodalom Pannonia provinciájának fővárosa, katonai tábor és hatalmas polgárváros volt az ókorban. Alsó-Ausztriában található. Ha utazunk, keressük

Elolvasom »

Ide írhatsz nekem!

Ha írni szeretnél, akkor megteheted, ezen az e-mail címen:

bakancsesfakanal(kukac)gmail.com

Itt is megtalálsz!

Élet a kéken

A Turistamagazinban írtak rólam, kétszer is. Íme a cikkek, kattints rá év olvasd el:

Bronzjelvény

Egy átlagos háziasszony