Kastélykörút Pest megyében

A hosszú hétvégén kastélynézőben is voltam, ezúttal egy régen áhított – bár kissé csalódást okozó – Turai kastély néztem meg, valamint a már látott, de még újra nézendő Gödöllői Királyi Kastélyt.
A Turai kastély romos állapotú, bár látogatható, és programokat is szerveznek ennek érdekében.

 Most kis helyes boszorkányok intézték a vezetést, így lehetett betekintést nyerni a valaha nagyon szép, franciás, Loire völgyi kastélyokra emlékeztető épületbe.

A belépő 650 Ft volt, és az épületen kívül a kastélyparkban is lehetett sétát tenni. Óriási, nagyon öreg fák vannak, és az ódon historizáló jellegű kastély ennélfogva nem is látszik ki a fák mögül, csupán a teteje.

Az sem mindennapi, annyi tornya, tornyocskája van, és eredeti francia hasított pala fedi a tetejét.
A kastélyhoz kapcsolódó egykori pálmaház, vagy télikert a gömbölyded formájával, nagy ablakaival szép látványosság. Az épület kissé omladozó, bár látszik hajdani szépsége. A kis önkéntes boszorkányok szépen meséltek a családról, az épületről és a kertről.

Talán kicsit sokan voltunk a csoportban, én nem nagyon láttam értelmét a sok kétéves forma kisgyerek elhozásának, mert őket ugyan nem érdekelte a vezetés, viszont sokat és hangosan nyafogtak.

A kastély a Schossberger család nevéhez fűződik, akik kereskedőként nagy vagyonra tettek szert. Gabonával, cukorral, bankügyletekkel foglalkoztak, így történhetett meg, hogy Ferenc József nemesi címet majd bárói rangot adományozott a családnak.

A kastélyt építtető Schossberger Zsigmond 1826-ban született. Négy gyermeke közül leghíresebb a  Nobel-díjas kémikus, Hevesy György, aki a 72. alapelemet, a Hafniumot fedezte fel.
Az 1873-ban herceg Esterházy Miklóstól vásárolt turai családi birtokon a kastély építését Ybl Miklós tervei alapján  indították el. A kastély az Operaház kistestvére,  neoreneszánsz stílusú kastély. A főúri palotában nyugodt, kiegyensúlyozott, inkább visszafogott nagyúri életet éltek kora tavasztól késő őszig, ahol számos iparmágnás, arisztokrata és bankár fordult meg. A gazdaság eredményes működéséhez tanyákat építettek a bérmunkások számára, így nagy birtok is tartozott a kastélyhoz. Fácántenyésztés, állatnevelés is folyt a tanyákon, mígnem 1900-ban Schossberger Zsigmond halála után fia Viktor vette át a birtok intézését. Ő nemcsak az épületet, magát a települést is alakította, erdőtelepítéseket végzett, pályázatokat nyert.
Az 1930-as évektől a család vagyoni helyzete hanyatlani kezdett, így a több ezer hektáros birtokból először házhelyeket, majd területeket kényszerült eladni..
Viktor halála után két gyermeke, Viktor és Klára örökölte a vagyont. Viktor a II. világháború ideje alatt munkaszolgálat közben halt meg, Klára 1945-ben Angliába költözött, ahol egy angol lord felesége lett; 93 éves korában halt meg.

A magára maradt kastélyban a II. világháború ideje alatt szovjet katonai szállást, majd kórházat rendeztek be.1946-tól 1973-ig a község általános iskolájaként működött, 1980 és2003 között több tulajdonosa is volt az épületnek. Jelenleg a Turai Kastély Kft. próbál pénzt nyerni a felújításhoz. Filmforgatások, esküvői fényképezések helyszíne, és a magamhoz hasonló kastélybolondok kiváló kirándulási célpontja.
Részleteket itt:  http://www.turaikastely.hu/bemutatkozas/kastely/schossberger-csalad.html

A Gödöllői Királyi Kastély már nem volt olcsó kirándulás, a belépő 2000 Ft. Ha további dolgokat szeretnénk megnézni, mint pl. a Horthy bunkert, a Lovardát, vagy Pálmaházat, netán szeretnénk audio-guide információt, külön kell mindenért fizetni. Ez már nem olcsó mulatság, igaz, hogy amit látunk csodálatosan szép, és hatalmas. Nem is győztük bejárni két óra alatt, és mivel besötétedett, a parkra nem is maradt időnk. Ami tetszett, hogy teljes szépségében láthatjuk, gyönyörű berendezéssel, drapériákkal, ami nem tetszett, hogy nem lehet fotózni, még fotójeggyel sem. Így csak pár érzékeltető képet tudok mutatni.

 Az sem tetszett, hogy bár minden teremben ügyelők vannak, információval nem szolgáltak, persze kivétel volt azért. A kihelyezett információs táblák személytelenek, inkább csak tényszerűek, pl.: itt egy óra, ebből az időből, ezé volt, stb. Hát, nekem ez személytelen, nem érdeklődésfelkeltő. Sokkal jobb a vezetett túra, illetve ha a személyzet közlékenyebb, barátságosabb.

Az sem tetszett, hogy kötelező a kabátokat letenni a ruhatárba – még jó hogy ingyenes – bár elég hideg volt a termekben. Az ajándékbolt méregdrága, szerintem kizárólag külföldieknek való. Ettől függetlenül szépséges kastély, mindent átjár Sissi királynőnk szelleme.
A termeken nyilakat kell követni, úgy tudjuk végigjárni  a tánctermet, fogadótermeket, hálószobákat, budoárokat, stb. Mindenütt csodás színek, korhű bútorok, szépséges tárgyak. Külön gödöllői mintás herendi porcelánok, míves cserépkályhák, van mit nézni.

Ami nagyon tetszett, hogy nemcsak az egykori királyi párnak, Ferenc Józsefnek és Sissinek szenteltek hangsúlyt, hanem mindenkinek aki megfordult a kastélyban. Így van külön kiállítási szobája Horhy Miklósnak, a kastélyban székelő szociális intézet igazgatójának, és még a szovjet bentlakásnak is. Miután az oroszok kivonultak a kastélyból, számos tárgyat maguk mögött hagytak, ebből külön kiállítás van. Így teljes a kastély története.

A kastélyt Grassalkovich Antal építette az 1740-es években, több részletben. Az U alakú kastélyban a középső részen található a hatalmas díszterem, a kápolna – amit belülről üvegen át lehet megnézni – az egyik szárnyban kapott helyet. Gyönyörű a most teljesen felújított barokk színházterem, és szépséges a franciakert is.

A kastélyban sok híres ember megfordult, Mária Teréziától kezdve Kossuth Lajoson át. A kastély fénykora az Osztrák-Magyar Monarchia idejére tehető, ekkor vásárolta meg a magyar állam (1867) és királyi pihenő rezidenciává varázsolta. Ferenc József és Sissi ajándékként kapta a koronázási alkalomra.
Erzsébet királynő főleg tavasszal és ősszel pihent itt, nagyon szerette a magyarokat, és ezt a helyet is. Andrássy grófról már nem is beszélve. 🙂
A környéken sok helyen járt, nem véletlenül van olyan túrakiírás is amely Sissi kedvenc kirándulóhelyeit fűzi össze, és bárki számára teljesíthető. (én is teljesítettem már párat, nagyon szép kitűzőt adnak érte. Részletek itt: http://termeszetbarat.hu/turamozgalmak/sisi_turak)

1920 után a kastély Horthy Miklós pihenőhelye lett, majd a II. világháború után a szovjet katonák raktára, és istállója. (még leírni is szörnyű) A berendezéseket elpusztították, elhordták.  Később műemlékké nyilvánították, ekkor működött benne szociális otthon. 1985-ben már elkezdődött a felújítása, majd miután 1990-ben kivonultak a szovjet csapatok, az épületet végre ténylegesen is fel lehetett újítani. Így létesült a múzeum, ahol ma már színházi előadások, koncertek, rendezvények vannak királyi körülmények között megtartva.
A kastélyt mindenképpen érdemes megnézni, a pár negatív meglátásom ellenére. A kiállítás előtt volt viszont egy nagyon ötletes eredeti dolog ami tetszett. A bejárati ajtóban ki volt téve egy anyagmintasor, amiből a drapériák, fotelhuzatok, stb. készültek, simogatásra, megvizsgálásra. Így akarják kímélni a kiváncsi látogatók elől a függönyöket, székeket. Jó ötlet, jó kezdeményezés.
A kastélyba mindenképpen visszajövök még, és az elmaradt látnivalókat is megnézem.

Kövess a közösségi oldalakon is!

Jakab Erzsébet

Kedves Olvasó!

Örülök, hogy megtisztelsz azzal, hogy blogomra látogattál. Ha tetszik amit olvasol, szeretettel várlak máskor is. Légy rendszeres olvasóm. Köszönöm!

Friss bejegyzések

Carnuntum

Carnuntum a Római Birodalom Pannonia provinciájának fővárosa, katonai tábor és hatalmas polgárváros volt az ókorban. Alsó-Ausztriában található. Ha utazunk, keressük

Elolvasom »

Ide írhatsz nekem!

Ha írni szeretnél, akkor megteheted, ezen az e-mail címen:

bakancsesfakanal(kukac)gmail.com

Itt is megtalálsz!

Élet a kéken

A Turistamagazinban írtak rólam, kétszer is. Íme a cikkek, kattints rá év olvasd el:

Bronzjelvény

Egy átlagos háziasszony