Rendhagyó kiállítás Iszkaszentgyörgyön

Tegnap rendhagyó kiállításon jártam Iszkaszentgyörgyön. Szeretem  a kastélyokat. Az Iszkaszentgyörgyi kastély ritkán látogatható, s a nemrégiben berendezett finn emlékszobát sem láttam még. Kapóra jött a lehetőség, hogy a kastélyt is meg tudom nézni, az emlékszobát is, és még a Verebics lányok kiállításának megnyitóján is részt vehetek. Ari S. Kupsus finn galériatulajdonos vezetett körbe minket, angol-és magyar nyelvű idegenvezetéssel. A finn úriember 10 éve él Magyarországon, Budapesten a Bródy S. u. 23/b-ben van galériája. Most idehozta nyárra a művészetet, alkotótábort szervez finn honfitársainak, ezzel viszi jó hírét szerte a világba az Iszkaszentgyörgyi kastélynak.

A kastélyban megnézhettük a felújított szobákat, a falon megmaradt freskókat, az empire berendezéseket. Csodálatos milliő, főúri pompa, amiből ízelítőt kaptunk. A finn emlékszobában Szentpétervárott gyártott empire stílusú bútorokat láthatunk, de itt van Csók István Fejér megyei festőművész íróasztala is. A finnek nem felejtették el, hogy a háború ideje alatt Iszkaszentgyörgy kastélya adott menedéket nagykövetségüknek. Innen a kapcsolat, innen a barátság, Ari pedig lelkes közvetítője mindennek.

 A kiállításra nagyon szép virágdíszek is készültek, a tehetséges alkotók szebbnél szebb kompozíciókkal diszítették fel a kastélyt.

A kastély megtekintése után az Iszkaszentgyörgyi iskolások néptánccsoportja adott műsort, majd következett Verebics Katalin és Verebics Ágnes egykori Tópartis művészlányok kiállításának megnyitója. A megnyitón Sipos Imre államtitkár mondott beszédet, ezzel is jelezve a tárlat színvonalát.

A színhely méltó rangra emeli a lányok munkásságát, és a ritka alkalom, hogy együtt állítanak ki, még izgalmasabbá teszi kiállítást.

(Nekem legjobban tetsző kép Ágnestől)

(Nekem legjobban tetsző kép, s egyben önarckép Katalintól)

A lányok szépek, egyik sötéthajú, másik szőke, és annyi díjat nyertek már, büszke lehet rájuk Fejér megye, ahonnan származnak. Sajnáltam is nagyon, hogy Székesfehérvárról szinte alig volt érdeklődő.
Budapestről külön buszt szerveztek a megnyitóra, és szerintem sok szépséget láthattak itt egy helyen a részt vevők. Az alább látható képen egy olyan garnitúrát például amin maga Diana hercegnő, de még a perzsa sah is ült.

A megnyitón finom borokkal és pogácsával, süteményekkel is kínálták a látogatót, igazán kellemes légkörben, és nagyon arisztokratikus környezetben nézelődtünk.

Az ablakokból csodás kiátás nyílik a kertre, a tájra. Remélhetőleg pályázati és finn segítséggel a kert is hamarosan megújul.

Aki teheti, nézze meg a kiállítást, látogasson ki Ari Kupsus programjaira, amiből még lesz több is a nyáron.
A kastélybirtok tanösvényről már írtam, az is egy nagyon jó hétvégi program, körbejárni.
Nekem nagy élmény volt mindkettő.

Kövess a közösségi oldalakon is!

Jakab Erzsébet

Kedves Olvasó!

Örülök, hogy megtisztelsz azzal, hogy blogomra látogattál. Ha tetszik amit olvasol, szeretettel várlak máskor is. Légy rendszeres olvasóm. Köszönöm!

Friss bejegyzések

Carnuntum

Carnuntum a Római Birodalom Pannonia provinciájának fővárosa, katonai tábor és hatalmas polgárváros volt az ókorban. Alsó-Ausztriában található. Ha utazunk, keressük

Elolvasom »

Ide írhatsz nekem!

Ha írni szeretnél, akkor megteheted, ezen az e-mail címen:

bakancsesfakanal(kukac)gmail.com

Itt is megtalálsz!

Élet a kéken

A Turistamagazinban írtak rólam, kétszer is. Íme a cikkek, kattints rá év olvasd el:

Bronzjelvény

Egy átlagos háziasszony