OKT Bakonybéltől – Zircig

Szép időben túrázni már megint és még mindig. Örömmel tölt el minden egyes hétvége, amikor folytatni tudom a kéket. Bár most éppen ismert környéken járok, annál jobb, mert az ismert úton haladni sosem olyan fárasztó, mint az ismeretlen.
Kissé megkésve kezdtem a túrát, a Zircről induló busz még Lókútra is bedöcögött, így majdnem 10 órakor kezdődhetett a gyaloglás. Kicsit fújt a szél, de a nap sütött, az ég kék volt, és a favágók integettek. 🙂

A falu végén a “Kék” jelzésen indultam, és egész végig a kéken is haladtam. Megvolt mindenütt, probléma nélkül. Szép bükkös erdőkön át visz az út, és meredek kaptatón izzadtam hamarosan. A Kőris hegyet bizony meg kell mászni, mind a 709 méterét. Igaz, nem a tengerszintről kell indulni.

Útközben élvezhettem a természet ébredését, szép virágok nyílnak, élvezet kirándulni.

A tető fele közeledve kis kitérőt érdemes tenni, több víznyelő is található itt, és a Futómacskás barlang, melynek bejárata – mint egy kút- betongyűrűben létrás megközelítésű. Nem is tudtam, hogy itt is vannak víznyelők. Horvátországban sokat láttam, és tetszett. Itt is jópofák a kis “gödröcskék”.

Az Északi Bakonyban koncentráltan helyezkednek el a víznyelők, és itt a Kőris hegy oldalában többet is találunk. Talán a legismertebb az Ördög lik,  és a Pénz lik, meg az Odvaskői barlang. Ezeket több túra is érinti, de a Futómacskásról most hallottam először. A neten azt írják róla széndioxidos, és hogy 80m/-50m. A holnapi nap pedig a legnagyobb barlang az Alba Regia mellett fogok sétálni, ami 3,6 km, és 200 m mély. Nos, én nem vágyom egyikbe sem. 🙂 
Kis baktatás még fölfele, aztán elértem a csúcsot, ahol ez a szép piros lábakon álló jellegzetes fehér gömb áll, messziről ezt láthatjuk, ha a Kőrist nézzük. Gondolom radar-átjátszó állomásféle.
 A technika nem az erősségem, de a fából készült kilátóba felmásztam. A kilátó alatti padok foglaltak voltak, így a kilátó lábánál fogyasztottam el a reggelimet.

Mindig örülök ha sok túrázóval találkozom, szeretem ha mások is szeretik a természetet. Ha mindez kulturált viselkedéssel párosul, a legnagyobb öröm. Ezen a napon – jelentem, csak kulturált turistákkal találkoztam. Nem szemeteltek, nem hangoskodtak, és nem cigiztek. 🙂

A csúcsot elhagyva meredeken lefele folytatódik a kék, szépen lekanyarogtam a Kőrisről. A hegy lábánál örömmel fedeztem fel hogy itt is esőbeállót és padokat telepítettek. Ha ezt tudom, akkor itt eszek, de másoknak jó szívvel ajánlom. Mivel itt nem volt uniós projektes tábla, viszont sok más ismertető tábla igen, ezért gondolom hogy a HM Verga, Veszprémi Erdőgazdaság létesítette.

Pár kilométer és elértem Szép-almát, megcsodáltam a lovakat, meg a motorosokat, és bebattyogtam Borzavárra. Csodás ibolya kavalkádot találtam a falu határában, öröm volt nézni.

A templom mellé leereszkedve beérkeztem a faluba, aztán a bolt mellett megtaláltam a pecsétet is.

Kellemes dombos, tiszta falu, tetszett. Borzavár után már nem volt túl szép a gyaloglás útvonala, mivel irtják az erdőt, a munkagépek széttaposták az utat, és a látvány is lehangoló. Zircre beérkezni jó dolog,  az Apátság két tornyát látjuk meg először, és a várost felülről közelítjük meg. Szép fekvésű, jó levegőjű kisváros, itt születtem. Kellemes utcák, takaros házak mellett haladunk a központ felé. Szállásom a Rendőrség mögött van, (biztonságosnak tűnik) és nagyon elégedett vagyok, amikor a szállásadó Erika elém jön. Szép tiszta ház, hatalmas, barátságos kis szobával, nagy fürdőszobával, melynek sarokkádjában lazítani túra után remek dolog volt. Erika finom rántott húst is készített vacsorára, csak ajánlani tudom mindenkinek.
http://horvathkertvendeghaz.hu/
Ár: 3500 Ft, vacsora: 1500 Ft.
Remek hely, tisztaság, kedves kiszolgálás, és a házban minden megtalálható. Eddig ez volt a legkorrektebb szállásom.





Kövess a közösségi oldalakon is!

Jakab Erzsébet

Kedves Olvasó!

Örülök, hogy megtisztelsz azzal, hogy blogomra látogattál. Ha tetszik amit olvasol, szeretettel várlak máskor is. Légy rendszeres olvasóm. Köszönöm!

Friss bejegyzések

Carnuntum

Carnuntum a Római Birodalom Pannonia provinciájának fővárosa, katonai tábor és hatalmas polgárváros volt az ókorban. Alsó-Ausztriában található. Ha utazunk, keressük

Elolvasom »

Ide írhatsz nekem!

Ha írni szeretnél, akkor megteheted, ezen az e-mail címen:

bakancsesfakanal(kukac)gmail.com

Itt is megtalálsz!

Élet a kéken

A Turistamagazinban írtak rólam, kétszer is. Íme a cikkek, kattints rá év olvasd el:

Bronzjelvény

Egy átlagos háziasszony