Karácsonyi fürjleves

Már elmúlt Karácsony, de a főzésről nem sok szó esett. Pedig készültek a sütik, főttek a nyamik, és a vendégek sem panaszkodtak.
Szóval jókat főztem, régi és új recepteket, de ami kuriózum volt, az a fürjleves.
A fürj picike vadmadár, isteni finom levest lehet belőle főzni. Ami különbség a tyúk vagy sertésből készült húslevessel szemben, hogy erősebben zöldségeljük. A hús vadhúsnak számít ami különleges és egészséges, nem beszélve a fürjtojásról, aminek remek élettani hatásai vannak.
Különleges csemege ha az előre megfőzött megpucolt tojásokat feltétnek adjuk a leveshez.

Hozzávalók egy fazék leveshez 12 főre:
5 db fürj
1 doboz (12 db) fürjtojás
5 szál répa
4 szál zöldség
1 kisebb zellergumó
zellerszár vagy zeller zöldje
bőséges petrezselyem
1 nagyobb fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
2-3 kelkáposztalevél
+lúdgége levestészta

A fűszerezéshez:
só, szemes bors (kb. 12 szem), kömény, gyömbér, szerecsendió, pici erős paprika ha szeretjük.
A fűszerezés ízlés szerint, én kicsit erősebben fűszereztem.

Elkészítés:
A madarakat megmossuk, feltesszük egy 3/4 fazék hideg vízben főni. Ha felforr, és habot enged, lehabozzuk. Kis lángra vesszük, sózzuk, és így főzzük kb. egy órát. Amikor félpuha a hús, beletesszük az összevágott zöldségeket, befűszerezzük, és még egy órát főzzük takarékon.
Szép tiszta marad, nem kell leszűrni.
A kész levesből kivesszük a fürjeket, leszedjük róla a húst, majd mindenkinek teszünk a tányérjába belőle. Utána a zöldségekből is szedünk a tányérokba, beleteszünk egy kanállal az időközben kifőzött lúdgége levestésztából, minden tányérba teszünk egy darabot az előzőleg megfőzött tojásokból, majd rámerjük a levest.
Rendkívül finom, és a hús íze is jó, bár nem lehet felismerni. Hasonlít a pulykához, talán, de mégis más.
Sok húsra ne számítsunk, mert a madarak kicsik, de a fürj húsleves nagyon finom lesz.

A fürjtojásokat másféle módon is fogyaszthatjuk, salátába, töltelékbe, és még számtalan módon. Nagyon egészséges, immunerősítő, és jóízű.

A fürjek fellelhető helye itt: Sárvári Barbara 20/368-8566.
500 Ft/db. A fürjtojás 300 Ft/12 db.

Kövess a közösségi oldalakon is!

Jakab Erzsébet

Kedves Olvasó!

Örülök, hogy megtisztelsz azzal, hogy blogomra látogattál. Ha tetszik amit olvasol, szeretettel várlak máskor is. Légy rendszeres olvasóm. Köszönöm!

Friss bejegyzések

Ide írhatsz nekem!

Ha írni szeretnél, akkor megteheted, ezen az e-mail címen:

bakancsesfakanal(kukac)gmail.com

Itt is megtalálsz!

Élet a kéken

A Turistamagazinban írtak rólam, kétszer is. Íme a cikkek, kattints rá év olvasd el:

Bronzjelvény

Egy átlagos háziasszony