Szarvaskőtől – Bélapátfalváig a kéken

És eljött a harmadik nap. Hétfőn kora reggel kibuszoztunk Egerből Szarvaskőre. A buszmegállótól azonnal a kék jelzésre pattantunk, s mire felértünk a Szarvaskői vár romjaihoz, ki is melegedtünk kicsit.
Hideg volt a reggel, de már sütött a nap. És láss csodát….

Ilyen fotók készültek. Csak néztük a tájat, a köd és pára úszott alattunk, a nap sütött fölöttünk. A szemközti hegy kilátója éppen kilátszott. És így tovább, vándorolt a pára, eszméletlenül szép volt. Szinte földöntúli. Ki gondol ilyenkor gondra bajra. A természet csodálatosan szép.

Azért a várrom fölötti rész még mindig húzó volt, csak mentünk mentünk fölfelé. Egy sziklagerincen vezet az út, majdhogynem tériszonyos. De gyönyörű, főleg ilyen reggelen.

Tényleg nem győztünk fotózni, a látvány percről percre változott. Már láttuk a többi hegyet is, és a pára lecsúszott a völgybe.

Szarvaskő nagyon szép hely, bár pici falu, a környezetében rendkívül szép turistautak találhatóak. Persze a gatyát föl kell kötni, mert elég sok a szuszogós fölfelé menet.

Végül felértünk a tetőre, szép erdőkben vándoroltunk, a jelzés mindenütt pontos, jól látható. Egyre mélyebben hatoltunk be a sűrűbe, és saját gondolatainkba, saját fájdalmainkba. De talán a Jóisten lenéz ilyenkor, és könnyeinket egy csodálatos hófehér erdei kápolnával törölte el.
A Gilitka kápolna a Gilitka patak völgyében található, története egy táblán fel van tüntetve a kápolna mellett. Padok, asztalok is vannak, így egy gyors reggeli nekünk is jólesett. A kiadós előző napi vacsorából maradt hidegen is remek rántott borjúkaraj mellé almát ettünk.

A kápolnához  Szent Anna napján, búcsúkor, sok zarándok érkezik.
http://www.belapatfalva.hu/index.php/latnivalok/gilitka-kapolna.html

Kék jelzésből nem volt hiány. Bár szerintem némely tábla tök fölösleges információt tartalmaz, azért még mindig jobb, ha van, mintha nincs.

A mai rövid szakaszon több helyen is találkoztunk padokkal, asztallal, pl. egy szép erdei tisztáson.

Már vártuk a pecsételőhelyet a Telekessy vendégháznál. Honlapja itt olvasható: http://www.telekessy.hu/
A pecsét a lépcsősor közepénél található egy fán. De szerintem a lépcső elhanyagolt állapotából ítélve a ház nem úgy néz ki, ahogy ezen a honlapon. Szerintem lerobbant, nem karbantartott, legalábbis a környéke elhanyagolt.

A  ház a lépcsőről nézve…..

Pecsételés után ismét emelkedő következett, és ilyen épületek mellett mentünk el.
Mint a régi orosz laktanyák. Szellemházak. Nem tudom mik voltak ezek az épületek, semmiféle iránymutatást nem találtam. Ha tudja valaki milyen épületek voltak itt, kérem írja meg kommentben vagy e-mail címemre: jakab.erzsebet0@gmail.com

Hamarosan a Bél-kő sziklái alatt gyalogoltunk, a mai penzum nem sokkal több 10 km-nél. Vidámak és boldogok voltunk, annyira csodás a táj, no és persze vége a hegymenetnek is mára.

Megérkeztünk a Bélapátfalvai templomhoz, körbejártuk, friss vizet vettünk a forrásból, és lekocogtunk a faluba.
 http://belapatfalvaiapatsag.hu/

Aki még nem látta a templomot, ki ne hagyja, csodálatos szépségű Ciszterci Apátság már az 1200-as években is állt. Szerencsére már többször is láttuk, mert most nem volt nyitva.
Blogomban is írtam már róla, itt:
https://bakancsesfakanal.blogspot.hu/2012/10/belapatfalva-temploma.html

Lassan leérkeztünk a faluba, megkerestük a vasúti megállónál lévő pecsétet, megnéztük, hogy merre fogjuk utunkat legközelebb folytatni, aztán a helyi kocsmában melegedtünk kávé és tea mellett a busz indulásáig.
A szálláson megengedték, hogy dél körül még visszamenjünk fürdeni, pakolni, így kényelmes kis hátizsákkal tudtunk túrázni, és tisztán, kulturáltan utazni haza.
Még egyszer a remek szálláshelyünk:
Csodálatos kéktúrás nap volt. Távolság 11 km körül, szint csupán 300 körüli, de tartalmas, látnivalókban gazdag szakasz.
A kék túrából 860,4 km-em van meg idáig. Szurkoljatok, hogy jövőre be tudjam fejezni. 

 

Kövess a közösségi oldalakon is!

Jakab Erzsébet

Kedves Olvasó!

Örülök, hogy megtisztelsz azzal, hogy blogomra látogattál. Ha tetszik amit olvasol, szeretettel várlak máskor is. Légy rendszeres olvasóm. Köszönöm!

Friss bejegyzések

Ide írhatsz nekem!

Ha írni szeretnél, akkor megteheted, ezen az e-mail címen:

bakancsesfakanal(kukac)gmail.com

Itt is megtalálsz!

Élet a kéken

A Turistamagazinban írtak rólam, kétszer is. Íme a cikkek, kattints rá év olvasd el:

Bronzjelvény

Egy átlagos háziasszony