Egy kis osztrák teljesítménytúra

Ausztriában is vannak rövidebb hosszabb teljesítménytúrák, szinte minden hétvégén. Náluk nagyon nagy divatja van, általában az idősebb korosztály a negyven felettiek sportja. Jönnek az emberek, hozzák a nordic walking botjukat, és mennek mint a szél. De látszik is, hogy egészségesek, jókedvűek, vidámak. A gyaloglás után aztán jöhet a mulatság, eszem-iszom, ahogy azt a szomszédoknál szokás.

Nos hétvégén Schattaubergben voltam egy ilyen kis túrán, a “hosszabb” 12 km-es távon. Ha valaki vesz hozzá kis füzetet, és gyűjti bele a kis pecséteket, szép kitűzőket lehet így szerezni. A beugró általában 2 EUR. Az ellenőrzőpontokon nincs ingyenes ellátmány, viszont büfé jelleggel működik mindegyik, a virslitől a grill csirkéig, különböző sör, bor, alkoholos italokig minden kapható. Ők élnek is a lehetőséggel. Mi szerényebb magyarok, inkább vittünk egy szendvicset. meg ásványvizet.

Kaptunk térképet, bejelölve az ellenőrző pontokkal, de annyira jól ki van szalagozva, nem lehet eltévedni. Mint tudjuk, náluk a tisztaság fél egészség, nagyon rendben tartott kis házikók, kertek körül kezdtük a sétát, és persze nyúl nyúl és nyúl mindenütt. Húsvét előtt különösen sok helyen láthatóak az ötletes, felvidító, és ünnepre hangoló nyuszikák.

Sok szép gyümölcsös mellett gyalogoltunk, tetejüket hálóval védik a jég ellen. Zöld minden, igazán tavaszi, sok csodás virág a kertekben, muszáj is volt sokat fotóznom a virágokat.
Patakon is átkeltünk, nagyon hangulatos hídon.

Az ellenőrző pontokat ilyen kis helyes táblák jelzik, nálunk szerintem egy-két óránál tovább nem lenne meg, lába kelne. 🙁

Kis dimbes-dombos dombos környéken járunk, Bucsunál léptük át a határt, persze az óraállítás miatt hajnali indulással, és 80 km-t autóztunk még osztrák földön a startig. De megérte, mert annyira szép a táj, igaz, kicsit borús volt az idő, és reggel a két fokhoz fel kellett a sapkát vennem.

A gyönyörű almáskertek között egy erdőn át végül Prebensdorfba érkeztünk, ismét ellenőrző ponthoz. Megörökítettem a dekorációt, szerintem ötletes, és mosolyt csal az arcokra.

Egyszerű tobozokból, némi aranyesőből álló kompozíció, több helyen is láttam.

De legjobban a nyulakból álló focicsapat tetszett a főtéren, szalmából, vagy szénából(?) készült nyuszik alkottak két csapatot, a csíkosak és kékek. Még az eredményjelző tábla is ki volt téve. 🙂
Természetesen közönség is volt, és minden ami kell.

Itt ül a közönség a VIP páholyban. 🙂

A sok kedves nyuszi után sok szép régi házikót is láttunk, ide kívánkoztak a fényképre.

Egy újabb ellenőrzőpontnál pedig a csodás krókuszokat kellett lefotóznom. Mivel sokkal délebbre fekszik tőlünk, tiszta mediterrán az időjárás. Kivéve hogy most pont nem volt az, de már minden virágzás rügyezés előbbre haladott mint nálunk itthon Sárkeresztesen.

Lefotóztam a következő ellenőrző pontot is, látszik hogy italok bőséges választéka van ha szeretnénk egy kis aprót elkölteni, és feldobni a hangulatunkat. Én sosem iszom túra közben, sajnos úgy nem tudok gyalogolni. Egyébként is autóval voltam. Meg a magyar pálinkát amúgy is többre tartom az osztrák snapsznál. Ebben legalább jobbak vagyunk. 🙂

Szép kilátás után lassan célba érkeztünk, sok-sok gyalogos társat magunk mögött hagyva, akik közül megállapításom szerint többen is hetven felett jártak. Vidáman, mosolygósan, sportosan. Ehhez azért én annyit fűznék, hogy a tisztes kivételtől eltekintve, nálunk az ennyi idős embereknek mindenük fáj, nem járnak túrázni, és alig mozognak. Változtatni kellene, a túrázás jó erőnlétet, állóképességet ad, mindenkinek hasznos. Nem kell túlzásba vinni, csak egészséges, örömet adó mértékben. De kell. Menni kell. Mert menni jó. Látni, magunkba szívni a táj szépségét, a tavaszi illatokat, a friss levegőt, nagyon nagyon jó.

Célba érkezvén a sógorok közül többen már virágos hangulatban fogyasztották a grill csirkéket, sörrel körítve, nem siettek sehova, ezt a napot erre szánják. Mi siettünk, mert még egy izgalmas szurdokot szerettünk volna felfedezni, de erről majd egy következő bejegyzésben olvashattok.

Addig is jó túrázást mindenkinek, akár itthon, akár Ausztriában. Botra fel. 🙂

Az Ausztriai EVG túrák naptárát itt lehet megnézni:
http://www.s-mayr.at/EVG-Termine.html
Az IVG túrák naptára pedig itt:
http://www.s-mayr.at/IVV-Termine.html

Kövess a közösségi oldalakon is!

Jakab Erzsébet

Kedves Olvasó!

Örülök, hogy megtisztelsz azzal, hogy blogomra látogattál. Ha tetszik amit olvasol, szeretettel várlak máskor is. Légy rendszeres olvasóm. Köszönöm!

Friss bejegyzések

Carnuntum

Carnuntum a Római Birodalom Pannonia provinciájának fővárosa, katonai tábor és hatalmas polgárváros volt az ókorban. Alsó-Ausztriában található. Ha utazunk, keressük

Elolvasom »

Ide írhatsz nekem!

Ha írni szeretnél, akkor megteheted, ezen az e-mail címen:

bakancsesfakanal(kukac)gmail.com

Itt is megtalálsz!

Élet a kéken

A Turistamagazinban írtak rólam, kétszer is. Íme a cikkek, kattints rá év olvasd el:

Bronzjelvény

Egy átlagos háziasszony