Húsvéti tojásfestő csajos parti

Minden évben Nagypénteken tartom a Húsvéti tojásfestő csajos partimat. Az idén már tízen ültük körül az asztalt, mi lányok, csajok, asszonyok, és nőcik. A tojásfestő parti lényege: férfinem távoltartása, egy tojáslikőr felhajtása, a tojások színesre festése, majd a büfé megnyílása után, étel ital, locsi-fecsi, és jól érzem magam fíling hangulat.

Ez az idén is nagyon jól sikerült, és szebbnél szebb, ötletesnél ötletesebb tojások készültek. Vendégünk idén külföldről is volt ahogy régi visszatérő barátnők is. Mindig jönnek újak, akik aztán továbbadják a hagyományt.

A festés menete a következő: 55 db tojás megfőzése, 5 db repedt tojással számolva, ami majd a reggelit képezi. Fejenként 5 tojást festünk kb. a lassabbak kevesebbet, a gyorsabbak többet. A nyers tojást melegen tartjuk a főzővízben, abból kerül üvegekbe színes tojásfestékes vízbe, majd ha már átvette a színt, az asztalra papírtörlőre.

Utána jön a tempera, és mindenki kedvére festegeti a mintákat. A meleg tojásokon gyorsan megszárad a festék. Ha készen vannak, szalonnabőrrel átkenve fényesítjük a tojásokat. Már csak a locsolókra várnak….

A festett mellett idén néhányan csipke ragasztással is próbálkoztak, nagyon szép lett az eredmény.

A közös kreatív munka mellett vidám beszélgetéssel telt az idő, majd előkerültek az általam gyártott tojások is. 25 db tojást főztem, ebből 50 db fél tojás lett, amiből a töltött tojásokat készítettem, és muffin papírra raktam.

Négyféle töltelékkel töltöttem meg őket, melyből mindenki megtalálta az ízlésének megfelelőt.

Jövőre – mivel még többen szerettek volna jönni – a művelődési házba költözünk, és ott tartjuk meg a csajos tojásfestő partit.

A töltött tojások receptje:
1.
4 egész főtt tojást lereszelünk, sózzuk, borsozzuk, citromlét locsolunk bele, majonézzel összefogatjuk, és a végén lime héjat reszelünk hozzá. Ettől lesz karakteres kellemes íze.

2.
4 db főtt tojás sárgája reszelve, só, bors, nyers uborka apró kockára vágva, kapor aprítva, és tejföllel összefogatva.

3.
4 tojássárgája reszelve, só, bors, pici tejszín, egy doboz krémsajt, snidling apróra vágva.

4.
4 db tojás sárgája reszelve, só, bors, mustár, kapribogyó picit lepirítva olajon, és összevágva, majonéz, és cayen bors. Tetejére picire vágott olajbogyó díszítés.

Természetesen kalács is sült, finom vajas, mazsolás. Ennek a receptje:

  • 50 dkg liszt + 1-2 ek a tészta kidolgozásához
  • 2 dkg friss élesztő
  • 1 db nagy tojás
  • 1 tk hideg víz
  • 2 dl tej
  • 8 dkg cukor
  • 1,5 tk só
  • 7-8 dkg puha vaj

A tejet meglangyosítjuk, 1 mokkáskanál cukrot kiszedünk a kimért mennyiségből, a tejből 1 dl-t tálba öntünk, és elkeverjük benne a cukrot.
Az élesztőt is belemorzsoljuk.Amíg felfut, a lisztet mély tálba szitáljuk, hozzáadjuk a maradék cukrot és a sót. A tojást kissé felverjük, nagyjából az 1/3-át félretesszük. A vajat egészen apró kockákra vagdossuk. Amikor az élesztő felfutott, a lisztes keveréket kezdjük el keverni, majd folyamatos keverés mellett először a felfutott élesztőt, aztán a maradék tejet adagoljuk hozzá, és szép fényessé dagasztjuk.  A dagasztást követően a puha vajkockákat is hozzáadjuk. Alaposan kidagasztjuk. Akkor kész, ha elválik az edény falától. Letakarva 1 órán át meleg helyen kelesztjük. Ha megkelt, lisztezett deszkán átgyúrjuk, majd gombóccá formáljuk, letakarjuk, és pihentetjük 15 percet. Ha ismét megkel, három részre osztjuk, rudat sodrunk belőle, és lazán copfba fonjuk. Újra letakarjuk, pihentetjük, úgy 45 percen át. Tojás sárgájával megkenjük a kalácsot. Ha szeretjük, tegyünk bele mazsolát mindenképpen. Sütés kb. 30 perc, sütőtől függ. Rácson hagyjuk kihűlni.
A kalácsot férjem készítette!

Jövőre ismét tojásfestő parti!

Kövess a közösségi oldalakon is!

Jakab Erzsébet

Kedves Olvasó!

Örülök, hogy megtisztelsz azzal, hogy blogomra látogattál. Ha tetszik amit olvasol, szeretettel várlak máskor is. Légy rendszeres olvasóm. Köszönöm!

Friss bejegyzések

Carnuntum

Carnuntum a Római Birodalom Pannonia provinciájának fővárosa, katonai tábor és hatalmas polgárváros volt az ókorban. Alsó-Ausztriában található. Ha utazunk, keressük

Elolvasom »

Ide írhatsz nekem!

Ha írni szeretnél, akkor megteheted, ezen az e-mail címen:

bakancsesfakanal(kukac)gmail.com

Itt is megtalálsz!

Élet a kéken

A Turistamagazinban írtak rólam, kétszer is. Íme a cikkek, kattints rá év olvasd el:

Bronzjelvény

Egy átlagos háziasszony