Az ősszel együtt eljött a sütőtök szezonja is. Annyi minden finomságnak van itt az ideje, bőségesen lehet választani a jó kis őszi receptek közül. Alma, körte, szőlő, dió, jobbnál jobb sajthoz valók, finom húsok jó partnerei. A sütőtök nagyon jól variálható, vitaminban gazdag, és szép színű, amitől mindjárt jókedve lesz az embernek. Késő télig tart a szezonja, most mutatok nektek egy könnyen elkészíthető levesvariációt.
Hozzávalók: kb. 60 dkg-nyi sonkatök, 1-2 dl tejszín, só, bors, szerecsendió, fél csilipaprika, húsleves vagy zöldség alaplé,kb. 1-1,5 l. Ha nincs ilyenünk kéznél próbálkozhatunk egy tyúkhúsleves kockával is, de azért az nem az igazi. Betétnek tökmag pirítva, és pár csepp tökmagolaj.
Elkészítés: A tököt meghámozzuk, kis kockákra vágjuk, és feltesszük főni egy magasabb falú fazékba annyi alaplébe, hogy ellepje a tököt, talán egy picivel többe. Beleteszünk karikára vágott csilipaprikát, sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük, és puhára főzzük.
Amíg fő forró serpenyőben szárazon megpirítjuk a tökmagot, rázogatva a serpenyőt, hogy ne égjen meg.
Ha megfőtt a tökünk 🙂 turmixoljuk, úgy azon melegében a fazékban. Azért jó a fazék, hogy ne fröcsögjön ki a tökünk. 🙂
Szinte krémes állagot kapunk, hiszen krémleves lesz. Pont jó a sűrűsége, nem kell semmivel sűríteni, így egészségesebb is a levesünk. 1-2 dl főzőtejszínt öntünk hozzá, ízlés szerint. Nekem habtejszínem volt, az sem rontja el. Egyet forraljuk, és kész. A csili nagyon jó barátságban van az édes tök ízével, harmonikus, selymes textúrájú levest kapunk. Egyszer egy természetgyógyász mondta nekem, csípőset minden nap kell enni.
Tálaláskor megszórjuk a pirított tökmaggal, és meglocsoljuk egy kis tökmagolajjal.
Nagyon gyorsan elkészül, nem nagyon lehet elrontani. Vendégvárónak is kiváló. Most pedig itt a szezonja, szebbnél szebb tököket lehet majd kapni, és ezt a levest mindegyik fajta sütőtökből el lehet készíteni. Tavaly ez volt a karácsonyi levesünk, nem vallottam vele szégyent.