Szezonja van. Csípős tökleves

Az ősszel együtt eljött a sütőtök szezonja is. Annyi minden finomságnak van itt az ideje, bőségesen lehet választani a jó kis őszi receptek közül. Alma, körte, szőlő, dió, jobbnál jobb sajthoz valók, finom húsok jó partnerei. A sütőtök nagyon jól variálható, vitaminban gazdag, és szép színű, amitől mindjárt jókedve lesz az embernek. Késő télig tart a szezonja, most mutatok nektek egy könnyen elkészíthető levesvariációt.

Hozzávalók: kb. 60 dkg-nyi sonkatök, 1-2 dl tejszín, só, bors, szerecsendió, fél csilipaprika, húsleves vagy zöldség alaplé,kb. 1-1,5 l. Ha nincs ilyenünk kéznél próbálkozhatunk egy tyúkhúsleves kockával is, de azért az nem az igazi. Betétnek tökmag pirítva, és pár csepp tökmagolaj.

Elkészítés: A tököt meghámozzuk, kis kockákra vágjuk, és feltesszük főni egy magasabb falú fazékba annyi alaplébe, hogy ellepje a tököt, talán egy picivel többe. Beleteszünk karikára vágott csilipaprikát, sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük, és puhára főzzük.

Amíg fő forró serpenyőben szárazon megpirítjuk a tökmagot, rázogatva a serpenyőt, hogy ne égjen meg.

Ha megfőtt a tökünk 🙂 turmixoljuk, úgy azon melegében a fazékban. Azért jó a fazék, hogy ne fröcsögjön ki a tökünk. 🙂

Szinte krémes állagot kapunk, hiszen krémleves lesz. Pont jó a sűrűsége, nem kell semmivel sűríteni, így egészségesebb is a levesünk. 1-2 dl főzőtejszínt öntünk hozzá, ízlés szerint. Nekem habtejszínem volt, az sem rontja el. Egyet forraljuk, és kész. A csili nagyon jó barátságban van az édes tök ízével, harmonikus, selymes textúrájú levest kapunk. Egyszer egy természetgyógyász mondta nekem, csípőset minden nap kell enni. 

Tálaláskor megszórjuk a pirított tökmaggal, és meglocsoljuk egy kis tökmagolajjal.

Nagyon gyorsan elkészül, nem nagyon lehet elrontani. Vendégvárónak is kiváló. Most pedig itt a szezonja, szebbnél szebb tököket lehet majd kapni, és ezt a levest mindegyik fajta sütőtökből el lehet készíteni. Tavaly ez volt a karácsonyi levesünk, nem vallottam vele szégyent.

Kövess a közösségi oldalakon is!

Jakab Erzsébet

Kedves Olvasó!

Örülök, hogy megtisztelsz azzal, hogy blogomra látogattál. Ha tetszik amit olvasol, szeretettel várlak máskor is. Légy rendszeres olvasóm. Köszönöm!

Friss bejegyzések

Ide írhatsz nekem!

Ha írni szeretnél, akkor megteheted, ezen az e-mail címen:

bakancsesfakanal(kukac)gmail.com

Itt is megtalálsz!

Élet a kéken

A Turistamagazinban írtak rólam, kétszer is. Íme a cikkek, kattints rá év olvasd el:

Bronzjelvény

Egy átlagos háziasszony