Karácsonyi menü – 5 fogásból

Egy betegség miatt szigorú tej-tojás és kukorica mentes diétát kell tartanom, így a karácsonyi menü ennek megfelelően készül.  Ez nem a szentestei szűk családi vacsora lesz, hanem amikor vendégül látom a családomat. Igyekszem különösen finom, alkalomhoz illő ételeket kreálni, olyat, amit otthon nem főzünk nap mint nap. És akkor lássuk az ételsort.

Előétel: Halfasírt fogasból, orosz répasalátával. 

Leves: Vargányás gombakrémleves pirított zsemlekockákkal.

Főétel: Töltött csirke, gesztenyés, kacsamájas töltelékkel, jázmin rizzsel

Főétel: Főtt csülök cipócskában sütve

Desszert: Mákosguba

Előző napi feladatok: a csülköt megfőzni,  1 zsemlét apró kockára vágni, szárítani. 

Ahhoz hogy az ételek időben elkészüljenek, jól átgondolt tervezésre van szükség. Előző nap megvásárolom a hozzávalókat, amit lehet már két nappal előtte, csak a csirkét veszem frissen. Reggel korán elkészítem a tölteléket, aztán beteszem a sütőbe a csirkét, azután a fasírt anyagát állítom össze, majd felteszem a levest. A csirke után a csülkös cipók sülnek, majd a desszert. A levesbetétet már napokkal előtte elkészítem, a szalonna csipsz a csirke sütőbe rakása után készülhet. A rizs ráér az étkezés előtt fél órával, és amíg az készül, a fasírt mellé a salátát is összeállítom. Jó, ha ezen a napon korán kelünk. Kezdő háziasszonyoknak nem ajánlom. 

Hozzávalók 4 főre kalkulálva.

Előételhez: fél kg fogas, 1 zsömle, 1- 2 dl mandulatej, 2 tojás sárgája, só, bors, 1 citrom leve, vagy lime lé, panírozáshoz zsemlemorzsa,  2 db sárgarépa, 1 jégsaláta, 2 gerezd fokhagyma, majonéz, és olaj a sütéshez. 

Elkészítése: A zsömlét beáztatjuk a tejbe, a halat ledaráljuk. Hozzá csapjuk a két tojás sárgáját, majd a lazán kifacsart zsömlét. Ízesítjük sóval, borssal, (ha van, akkor citromborssal) citromlével, vagy lime lével, vagy mindkettővel. Kis lapos fasírtokat formázunk, zsemlemorzsába (rusztikust használtam) forgatjuk, forró olajban 2-3 perc alatt kisütjük. Papírtörlőre szedjük. A salátához egy tálba nyomjuk a majonézt, megpucoljuk a fokhagymát, és belenyomjuk a majonézbe. Kicsit megborsozzuk, és ebbe reszeljük nagy lyukú reszelőn a sárgarépát. Jégsaláta levélre tálaljuk, és rátesszük a halfasírtot.

Leveshez: egy csomag fagyasztott erdei gombakeverék, 1 kis doboz csiperke, só, bors, 1 nagy fej vöröshagyma, petrezselyem, 2 dl növényi tejszín, 2 kanál olaj, egy kanál burgonyakeményítő,   zsemlekockák pirítva. 

Elkészítése: Az olajon megpirítjuk az összevágott hagymát, rádobjuk az összevágott gombákat, megpároljuk, sózzuk, borsozzuk, vízzel felöntjük, beletesszük a petrezselymet, és készre főzzük. Ha megfőtt, kidobjuk a petrezselymet, beleöntjük a tejszínt, felforraljuk, levesszük a tűzről, átturmixoljuk. Egy kanál keményítőt elkeverünk vízzel, és belekeverjük a levesbe. Így már csak éppen megvárjuk hogy forrjon, és azonnal elzárjuk a lángot.

 A kész levesre tálaláskor pirított zsemlekockákat dobunk. 

 

Főétel, csirke hozzávalói: 1 egész csirke (lehetőleg házi), só, bors, petrezselyem, egy kis doboz egész szemes fagyasztott gesztenye, (melyet előzőleg kiolvasztottunk) 20 dkg kacsa v. libamáj 4 zsömle, 6 tojás sárgája, 2 kanál zsír. Körethez 30 dkg jázmin rizs. 

Elkészítése: A csirkét sózzuk, borsozzuk, majd állni hagyjuk, és elkészítjük a tölteléket.

Töltelék: a zsömléket vízbe áztatjuk, összevágjuk kis kockákra a májat, és a gesztenyét. Zsömléket kifacsarjuk lazán, bele a máj, a gesztenye, a 4 tojás sárgája, az összevágott petrezselyem, ízesítjük sóval, borssal, és habzsákba tesszük, melynek kivesszük a fém végét. Az így keletkezett nagy lyukon belenyomjuk a csirke bőre alá és a hasába a tölteléket. A maradékot a tepsibe mellé tesszük. Előzőleg a tepsibe két kanál zsírt teszünk a csirke alá. Alufóliával letakarjuk, és kis lángon (160 fokon) másfél órát sütjük. Akkor kivesszük, megnézzük, ha puha, levesszük a fóliát, és 200 fokon megpirítjuk a csirkét.

Köret: A rizst egy edényben egy kanál olajon átpirítjuk, felöntjük dupla mennyiségű forró vízzel, sózzuk, majd fedő alatt kis lángon addig pároljuk míg beszívja a vizet. 

Főétel, cipós csülök hozzávalói: 1 füstölt csülök, bors, babérlevél, egész kömény, 1 fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma a csülök főzővizébe. A tésztához fél kg liszt, só, 2 dkg élesztő, kb. 2,5 dl víz, pici olaj.

Elkészítés: A csülköt előző nap bő vízben megfőzzük, és a vizében hűtjük ki. Másnap kicsontozzuk, feldaraboljuk akkora darabokra, amekkora cipót akarunk sütni. A kenyérhez: az élesztőt megfuttatjuk langyos vízben. Egy tálba tesszük a lisztet, sót, ha felfutott az élesztő, hozzákeverjük az olajjal együtt. Kézzel összedolgozzuk. Letakarva kelesztjük kb. másfél órát, meleg helyen. Átdagasszuk fél órát , újra kelesztjük. Ezután négy darabra osztjuk, kinyújtjuk deszkán, megkenjük mustárral, beletesszük a csülök darabokat a tészta közepébe. Ráhajtjuk a tésztát, kis batyukat formálva. A hajtott felével lefelé tepsibe tesszük sütőpapírra, vagy papír nélkül, de akkor olajozzuk ki a tepsit. Még egyszer kelesztjük fél órát. 200 fokos sütőben kb. 40 percet. 

Hozzávalók a desszerthez: 8 kifli, fél liter mandulatej, 20 dkg cukor, 1 vaníliás cukor, 25 dkg darált mák, 3 kanál méz, tál kikenéséhez margarin. 

Elkészítése: a kifliket felkarikázzuk, a tejet felmelegítjük a fele cukorral és vaníliás cukorral. Egy jénai tálat kikenünk margarinnal. A kifliket meglocsoljuk a cukros tejjel, a mákot összekeverjük a maradék cukorral, és rászórjuk a kiflikre. Meglocsoljuk a tetejét mézzel, és 180 fokon kb. negyed órát sütjük. 

 

Jó főzőcskézést, és boldog karácsonyt nektek!

 

 

 

Kövess a közösségi oldalakon is!

Jakab Erzsébet

Kedves Olvasó!

Örülök, hogy megtisztelsz azzal, hogy blogomra látogattál. Ha tetszik amit olvasol, szeretettel várlak máskor is. Légy rendszeres olvasóm. Köszönöm!

Friss bejegyzések

Carnuntum

Carnuntum a Római Birodalom Pannonia provinciájának fővárosa, katonai tábor és hatalmas polgárváros volt az ókorban. Alsó-Ausztriában található. Ha utazunk, keressük

Elolvasom »

Ide írhatsz nekem!

Ha írni szeretnél, akkor megteheted, ezen az e-mail címen:

bakancsesfakanal(kukac)gmail.com

Itt is megtalálsz!

Élet a kéken

A Turistamagazinban írtak rólam, kétszer is. Íme a cikkek, kattints rá év olvasd el:

Bronzjelvény

Egy átlagos háziasszony