Karácsonyi menü – 5 fogásból

Egy betegség miatt szigorú tej-tojás és kukorica mentes diétát kell tartanom, így a karácsonyi menü ennek megfelelően készül.  Ez nem a szentestei szűk családi vacsora lesz, hanem amikor vendégül látom a családomat. Igyekszem különösen finom, alkalomhoz illő ételeket kreálni, olyat, amit otthon nem főzünk nap mint nap. És akkor lássuk az ételsort.

Előétel: Halfasírt fogasból, orosz répasalátával. 

Leves: Vargányás gombakrémleves pirított zsemlekockákkal.

Főétel: Töltött csirke, gesztenyés, kacsamájas töltelékkel, jázmin rizzsel

Főétel: Főtt csülök cipócskában sütve

Desszert: Mákosguba

Előző napi feladatok: a csülköt megfőzni,  1 zsemlét apró kockára vágni, szárítani. 

Ahhoz hogy az ételek időben elkészüljenek, jól átgondolt tervezésre van szükség. Előző nap megvásárolom a hozzávalókat, amit lehet már két nappal előtte, csak a csirkét veszem frissen. Reggel korán elkészítem a tölteléket, aztán beteszem a sütőbe a csirkét, azután a fasírt anyagát állítom össze, majd felteszem a levest. A csirke után a csülkös cipók sülnek, majd a desszert. A levesbetétet már napokkal előtte elkészítem, a szalonna csipsz a csirke sütőbe rakása után készülhet. A rizs ráér az étkezés előtt fél órával, és amíg az készül, a fasírt mellé a salátát is összeállítom. Jó, ha ezen a napon korán kelünk. Kezdő háziasszonyoknak nem ajánlom. 

Hozzávalók 4 főre kalkulálva.

Előételhez: fél kg fogas, 1 zsömle, 1- 2 dl mandulatej, 2 tojás sárgája, só, bors, 1 citrom leve, vagy lime lé, panírozáshoz zsemlemorzsa,  2 db sárgarépa, 1 jégsaláta, 2 gerezd fokhagyma, majonéz, és olaj a sütéshez. 

Elkészítése: A zsömlét beáztatjuk a tejbe, a halat ledaráljuk. Hozzá csapjuk a két tojás sárgáját, majd a lazán kifacsart zsömlét. Ízesítjük sóval, borssal, (ha van, akkor citromborssal) citromlével, vagy lime lével, vagy mindkettővel. Kis lapos fasírtokat formázunk, zsemlemorzsába (rusztikust használtam) forgatjuk, forró olajban 2-3 perc alatt kisütjük. Papírtörlőre szedjük. A salátához egy tálba nyomjuk a majonézt, megpucoljuk a fokhagymát, és belenyomjuk a majonézbe. Kicsit megborsozzuk, és ebbe reszeljük nagy lyukú reszelőn a sárgarépát. Jégsaláta levélre tálaljuk, és rátesszük a halfasírtot.

Leveshez: egy csomag fagyasztott erdei gombakeverék, 1 kis doboz csiperke, só, bors, 1 nagy fej vöröshagyma, petrezselyem, 2 dl növényi tejszín, 2 kanál olaj, egy kanál burgonyakeményítő,   zsemlekockák pirítva. 

Elkészítése: Az olajon megpirítjuk az összevágott hagymát, rádobjuk az összevágott gombákat, megpároljuk, sózzuk, borsozzuk, vízzel felöntjük, beletesszük a petrezselymet, és készre főzzük. Ha megfőtt, kidobjuk a petrezselymet, beleöntjük a tejszínt, felforraljuk, levesszük a tűzről, átturmixoljuk. Egy kanál keményítőt elkeverünk vízzel, és belekeverjük a levesbe. Így már csak éppen megvárjuk hogy forrjon, és azonnal elzárjuk a lángot.

 A kész levesre tálaláskor pirított zsemlekockákat dobunk. 

 

Főétel, csirke hozzávalói: 1 egész csirke (lehetőleg házi), só, bors, petrezselyem, egy kis doboz egész szemes fagyasztott gesztenye, (melyet előzőleg kiolvasztottunk) 20 dkg kacsa v. libamáj 4 zsömle, 6 tojás sárgája, 2 kanál zsír. Körethez 30 dkg jázmin rizs. 

Elkészítése: A csirkét sózzuk, borsozzuk, majd állni hagyjuk, és elkészítjük a tölteléket.

Töltelék: a zsömléket vízbe áztatjuk, összevágjuk kis kockákra a májat, és a gesztenyét. Zsömléket kifacsarjuk lazán, bele a máj, a gesztenye, a 4 tojás sárgája, az összevágott petrezselyem, ízesítjük sóval, borssal, és habzsákba tesszük, melynek kivesszük a fém végét. Az így keletkezett nagy lyukon belenyomjuk a csirke bőre alá és a hasába a tölteléket. A maradékot a tepsibe mellé tesszük. Előzőleg a tepsibe két kanál zsírt teszünk a csirke alá. Alufóliával letakarjuk, és kis lángon (160 fokon) másfél órát sütjük. Akkor kivesszük, megnézzük, ha puha, levesszük a fóliát, és 200 fokon megpirítjuk a csirkét.

Köret: A rizst egy edényben egy kanál olajon átpirítjuk, felöntjük dupla mennyiségű forró vízzel, sózzuk, majd fedő alatt kis lángon addig pároljuk míg beszívja a vizet. 

Főétel, cipós csülök hozzávalói: 1 füstölt csülök, bors, babérlevél, egész kömény, 1 fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma a csülök főzővizébe. A tésztához fél kg liszt, só, 2 dkg élesztő, kb. 2,5 dl víz, pici olaj.

Elkészítés: A csülköt előző nap bő vízben megfőzzük, és a vizében hűtjük ki. Másnap kicsontozzuk, feldaraboljuk akkora darabokra, amekkora cipót akarunk sütni. A kenyérhez: az élesztőt megfuttatjuk langyos vízben. Egy tálba tesszük a lisztet, sót, ha felfutott az élesztő, hozzákeverjük az olajjal együtt. Kézzel összedolgozzuk. Letakarva kelesztjük kb. másfél órát, meleg helyen. Átdagasszuk fél órát , újra kelesztjük. Ezután négy darabra osztjuk, kinyújtjuk deszkán, megkenjük mustárral, beletesszük a csülök darabokat a tészta közepébe. Ráhajtjuk a tésztát, kis batyukat formálva. A hajtott felével lefelé tepsibe tesszük sütőpapírra, vagy papír nélkül, de akkor olajozzuk ki a tepsit. Még egyszer kelesztjük fél órát. 200 fokos sütőben kb. 40 percet. 

Hozzávalók a desszerthez: 8 kifli, fél liter mandulatej, 20 dkg cukor, 1 vaníliás cukor, 25 dkg darált mák, 3 kanál méz, tál kikenéséhez margarin. 

Elkészítése: a kifliket felkarikázzuk, a tejet felmelegítjük a fele cukorral és vaníliás cukorral. Egy jénai tálat kikenünk margarinnal. A kifliket meglocsoljuk a cukros tejjel, a mákot összekeverjük a maradék cukorral, és rászórjuk a kiflikre. Meglocsoljuk a tetejét mézzel, és 180 fokon kb. negyed órát sütjük. 

 

Jó főzőcskézést, és boldog karácsonyt nektek!

 

 

 

Kövess a közösségi oldalakon is!

Jakab Erzsébet

Kedves Olvasó!

Örülök, hogy megtisztelsz azzal, hogy blogomra látogattál. Ha tetszik amit olvasol, szeretettel várlak máskor is. Légy rendszeres olvasóm. Köszönöm!

Friss bejegyzések

Ide írhatsz nekem!

Ha írni szeretnél, akkor megteheted, ezen az e-mail címen:

bakancsesfakanal(kukac)gmail.com

Itt is megtalálsz!

Élet a kéken

A Turistamagazinban írtak rólam, kétszer is. Íme a cikkek, kattints rá év olvasd el:

Bronzjelvény

Egy átlagos háziasszony