Hercegasszony birtok vendége voltam

Hercegasszony birtok. Komoly, ígéretes név. Csak az út, ami odavezet, az kátyús egy kicsit. Túl a Tiszán, ahol a kurtafarkú malac túr, található Mezőtúr. Attól is egy kicsit arrébb, tanyák, földek, és a Holt Kőrös ölelésében van egy kis birtok, amolyan kúria, melyet szép kis elbújós hotellé alakítottak. Ott vendégeskedtem hétvégén. Lássuk, mit tapasztaltam, kritikus szemmel. 

Elhelyezkedés: kissé távol a világtól, ami nem biztos hogy hátrány, szép környezetben, gondozott, de nem túl nagy parkban található a hotel. Kőrös part, stég, játszótér, két épület és egy welness épület, ez alkotja a birtokot. 

A szobák: superior szobát kaptam, szép díva festménnyel a falon. Kellemes, kényelmes ágy, szép függönyök, modern tévé, náhány fontos csatornával, olvasófotel, és olvasólámpa, szekrény, fogas, asztal és szék. Barátságos színharmónia. Ami nem tetsző, kicsinek találom, és nagyon hideg. Hiába a fűtés, még a padló is húz. Kinti időjárás is zord, bent 22 foknál nem megy feljebb. Kellemetlen. Másnapra meleg lett, probléma megszűnt. 

Fürdőszoba: kicsi, de mindennel felszerelt. Jó lámpák, nagy tükör, kényelmes zuhanyzó, kellemes csempe. Polc a piperének, és praktikus apróságok, tiszta szép fehér törölközők, wc, mosdó. 

Étterem: A kastély milliőjével ellentétben itt modern bútorokat találunk, ami illeszkedik mégis a hangulathoz. Kényelmes székek, színek, harmónia. A személyzet kedves, hozzáértő. A vacsora finom, friss, kreatívan megkomponált, az étel érzékenységemre maximálisan odafigyeltek. Házi limonádé hibátlan, borválaszték rendben. Öt pont a szakácsnak. 🙂

A reggeli svédasztalos, de még külön meleg ételt is kérhetünk. Maximális választék, finom ízek. A vacsora félpanziós, kétféle főételből választhatunk, plusz levest és desszertet. Minden fogás remekmű. Az Iréne étterem déltől háromig ebédet is felszolgál, az étlap választékos, pont elég hosszú, és nagyon kreatív. 

Kóstoltam a sárgarépa-narancs-sütőtök levest, valami menyei volt, a szuvidált bőrös karaj friss salátával szintén kifogástalan. A reggeli virsli tálalása páratlan, dijoni mustár, pici csíra teszi profivá a tálalást. Francia csirkét is ettem gyökérzöldségekkel, melyekből remek pürét is készítettek, csodálatos ízharmóniával. Tényleg isteni volt, kis pirított chia magokkal tálalva. 

Welness: hatalmas üvegablakok, modern, szép környezet, finn és infra szauna, melyet a szobához tartozó köntösben tudunk megközelíteni, ha nem vagyunk fázósak. Külön épületben található, ami nyáron kellemes, most nem annyira. De természetesen van öltöző, nem kell köntösben sétálnunk a mínuszokban. Mosdók, kis úszómedence, kerek pezsgőfürdő, pihenőágyak, és hatalmas üvegablakok, kilátással a Kőrösre. Kicsi, de minden rendben van vele. 

Személyzet nagyon rendben van, kedvesek, mosolygósak, hozzáértők. Bírom ahogy fehér kesztyűben nyúlnak az evőeszközökhöz. Minden kihozott fogás után elmondják mit készítettek nekünk. Részletesen, érthetően, bájosan. Imádom. 🙂 És az ételek tényleg csúcsminőségűek. 

Tisztaságra még lehetne picit gyúrni, a szekrényben a polcok, az üvegasztal poros, amúgy rendben van. Finom a kávé, a reggeli is választékos. A design remek, a régi értékek megtartása mellett kortárs építészeti megoldásokkal alakították ki a harmincas évek finom, XXI. századi milliőjét. Kár hogy némelyek még mindig papucsban mennek vacsorázni. Illene megtisztelni egymást, és a helyet egy rendes öltözékkel. Talán nem lenne rossz kiírni, hogy alkalomhoz illő öltözék szükséges. Azt is díjaznám, ha tiltva lenne a telefonálás az étteremben. Nincs kedvem végighallgatni a családi és üzleti beszélgetéseket, miközben az ételt és italt élvezném. 🙂

Látnivalók, programok: Mezőtúron a fazekas múzeum, és néhány szép régi épület a főtéren. Szép a Berettyó-Hortobágy híd, és part, jó sétákat lehet tenni, ahogy a 15 km-re lévő Gyomaendrődön is. Az Erzsébet liget kellemes sétahely, nyári nyitvatartású kilátóval, inter-aktív tanösvénnyel, és a SóHajok hídjával. Régen, amikor még hajózható volt a Kőrös, ezen az útvonalon szállították Erdélyből a sót, ezért a só hajók hídja elnevezés. Ma már inkább sóhajok hídja, romantikus gondolatok ébresztője.

Nyáron lehet bringázni a környéken, a Hercegasszony birtok remek kölcsönözhető kerékpárokkal rendelkezik, vizi sportokra, csónakázásra van lehetőség. A stégről saját felelősségre, akár a Holtágba is vethetjük magunkat. Horgászni vágyóknak kiváló környék, víz van mindenütt. Érdemes a töltésen is sétát tenni, télen is rengeteg állattal találkozhatunk. Őzcsordák fekszenek, legelésznek, vízimaradarak, kacsák, tömkelege, nyuszik, fácánok, hogy csak a mai séta eredményét említsem. A komp Szarvasra télen nem jár, pedig rövid úton átjuthatunk a szép kis városba. 

A birtokot ajánlom pároknak, egyedülálló pihennivágyóknak egyaránt, ha egy kis csendre, nyugalomra, elbújásra vágynak. Itt nincs esti zaj,nincs ricsajozás, csend van, friss levegő, természetes környezet. Az ár-érték arány pedig kiváló!

A birtok névadója Lelbach Irén, aki Habsburg Albrecht főherceg felesége volt. Miután elváltak, Irén lakott itt, Irén Szabadkai születésű, gazdag család leánykája, korán férjhez ment Rudnay Lajos követhez. Két kisgyermekük született, de egyik meghalt, a házasság tönkrement, akkor jött a herceg, és a válás. A Habsburg hercegnek ez a szerelem rangon aluli volt, mégis összeházasodtak. Aztán mint sok férfi, hűtlen lett, elváltak, és Iréné maradt a birtok. Nevét az étterem viseli most. A történetről többet, és a szálláshelyről itt tudtok olvasni:

 

 

https://hercegasszony.hu

 

Kövess a közösségi oldalakon is!

Jakab Erzsébet

Kedves Olvasó!

Örülök, hogy megtisztelsz azzal, hogy blogomra látogattál. Ha tetszik amit olvasol, szeretettel várlak máskor is. Légy rendszeres olvasóm. Köszönöm!

Friss bejegyzések

Carnuntum

Carnuntum a Római Birodalom Pannonia provinciájának fővárosa, katonai tábor és hatalmas polgárváros volt az ókorban. Alsó-Ausztriában található. Ha utazunk, keressük

Elolvasom »

Ide írhatsz nekem!

Ha írni szeretnél, akkor megteheted, ezen az e-mail címen:

bakancsesfakanal(kukac)gmail.com

Itt is megtalálsz!

Élet a kéken

A Turistamagazinban írtak rólam, kétszer is. Íme a cikkek, kattints rá év olvasd el:

Bronzjelvény

Egy átlagos háziasszony