Buddhatál. Ma ez egy divatos “étel”, a neve a Buddha pocakjára hajaz, kis kerek tálakban kell készíteni, hogy jó kövér legyen. Kerülhet bele bármi, de az alap három féle dolog: legyen benne valamiféle gabona (rizs, köles, bulgur, hajdina, kuszkusz) valamilyen sült vagy főtt zöldség, és nyers salátaféle. És mehetnek a tetejére magvak is, zárásként pedig jóféle öntet illik hozzá.
Az öntet lehet simán valami olaj, citromlé, vagy joghurtos, majonézes, kinek-kinek kedve szerint. Ebben az ételben a kreativitás nagyon fontos. No meg persze az is, hogy mi van a hűtőben. Aki szeret receptből dolgozni, annak pedig álljon itt a leírás.
Hozzávalók: ( 4 főre)
Egy bögre bulgur, 3 db sárgarépa, 3 db sör retek 2 szál zöldhagyma, 2 zellerszár, egy marék borsóhajtás, egy marék csíra, 2 doboz konzerv bab (bonduelle inspirációk vörös bab – kisdobozos) egy kis darab uborka, tökmag, 1 evőkanál méz.
Az öntethez:
Tökmagolaj, citrusos balzsamecet, őrölt bors.
Elkészítés:
A bulgurt felteszem főni, ahogy a rizst, dupla mennyiségű forró vízzel, sóval. Fedő alatt hagyom párolódni, pár perc után a lángot lezárom. Amíg fő, összeaprítom a répát, zellert és retket, felvágom a hagymát, a zöldjével együtt. Az uborkát és borsócsírát összeaprítom.
A répát és a retket olajban megpirítom, sózom, borsozom, kicsi mézzel megöntözöm, majd ha már pirul de még roppanós, rászórom a tökmagot. Fontos, hogy nem legyen túl puha, inkább roppanós.
Összeállítás:
Alulra kerül a vörös bab, rá a megfőtt és kihűtött bulgur, mellé a langyos pirított zöldségek, tetejére teszem az uborkát, hagymát, zellert, végül a csírát.
Az öntettel megkoronázom, ami most egyszerűen csak friss őrölt bors rátekerve, tökmagolaj és citrusos balzsamecet volt.
Nagyon gusztusos, egészséges, vitaminban, tápanyagban gazdag könnyű vacsora.
Színes, izgalmas, és finom. Szem-szájnak ingere.
Előzőleg ilyen buddhatálat készítettem:
És itt jöjjön egy szakmai leírás is a tálakról:
http://www.diningguide.hu/uj-mania-a-buddha-tal/