Buddhatál

Buddhatál. Ma ez egy divatos “étel”, a neve a Buddha pocakjára hajaz, kis kerek tálakban kell készíteni, hogy jó kövér legyen. Kerülhet bele bármi, de az alap három féle dolog: legyen benne valamiféle gabona (rizs, köles, bulgur, hajdina, kuszkusz) valamilyen sült vagy főtt zöldség, és nyers salátaféle. És mehetnek a tetejére magvak is, zárásként pedig jóféle öntet illik hozzá.

Az öntet lehet simán valami olaj, citromlé, vagy joghurtos, majonézes, kinek-kinek kedve szerint. Ebben az ételben a kreativitás nagyon fontos. No meg persze az is, hogy mi van a hűtőben. Aki szeret receptből dolgozni, annak pedig álljon itt a leírás.
Hozzávalók: ( 4 főre)
Egy bögre bulgur, 3 db sárgarépa, 3 db sör retek 2 szál zöldhagyma, 2 zellerszár, egy marék borsóhajtás, egy marék csíra, 2 doboz konzerv bab (bonduelle inspirációk vörös bab – kisdobozos) egy kis darab uborka, tökmag, 1 evőkanál méz.

Az öntethez:
Tökmagolaj, citrusos balzsamecet, őrölt bors.

Elkészítés:
A bulgurt felteszem főni, ahogy a rizst, dupla mennyiségű forró vízzel, sóval. Fedő alatt hagyom párolódni, pár perc után a lángot lezárom.  Amíg fő, összeaprítom a répát, zellert és retket, felvágom a hagymát, a zöldjével együtt. Az uborkát és borsócsírát összeaprítom.

A répát és a retket olajban megpirítom, sózom, borsozom, kicsi mézzel megöntözöm, majd ha már pirul de még roppanós, rászórom a tökmagot. Fontos, hogy nem legyen túl puha, inkább roppanós.

Összeállítás:
Alulra kerül a vörös bab, rá a megfőtt és kihűtött bulgur, mellé a langyos pirított zöldségek, tetejére teszem az uborkát, hagymát, zellert, végül a csírát.

Feltétnek jó mellé adni valami husifélét, felvágottat, szalonnát, vagy halat.
Tegnap haltöpörtyű készült mellé.
 
Ehhez: fél kg afrikai harcsafilé felkockázva, megsózva, beleforgatva burgonya (vagy más) keményítőbe, és forró olajban kisütve. 


Az öntettel megkoronázom, ami most egyszerűen csak friss őrölt bors rátekerve, tökmagolaj és citrusos balzsamecet volt.


Nagyon gusztusos, egészséges, vitaminban, tápanyagban gazdag könnyű vacsora.
Színes, izgalmas, és finom. Szem-szájnak ingere.

 

Előzőleg ilyen buddhatálat készítettem:

Buddhatál

És itt jöjjön egy szakmai leírás is a tálakról:
 http://www.diningguide.hu/uj-mania-a-buddha-tal/

Kövess a közösségi oldalakon is!

Jakab Erzsébet

Kedves Olvasó!

Örülök, hogy megtisztelsz azzal, hogy blogomra látogattál. Ha tetszik amit olvasol, szeretettel várlak máskor is. Légy rendszeres olvasóm. Köszönöm!

Friss bejegyzések

Carnuntum

Carnuntum a Római Birodalom Pannonia provinciájának fővárosa, katonai tábor és hatalmas polgárváros volt az ókorban. Alsó-Ausztriában található. Ha utazunk, keressük

Elolvasom »

Ide írhatsz nekem!

Ha írni szeretnél, akkor megteheted, ezen az e-mail címen:

bakancsesfakanal(kukac)gmail.com

Itt is megtalálsz!

Élet a kéken

A Turistamagazinban írtak rólam, kétszer is. Íme a cikkek, kattints rá év olvasd el:

Bronzjelvény

Egy átlagos háziasszony