Kálváriák mint úticélok – Barnag, Vöröstó

Kálváriák az ország minden részében vannak, egyik érdekesebb, mint a másik. Ma már a vallási turizmusnak is van létjogosultsága hazánkban, és a kegyhelyek, templomok, és búcsújáró helyek, gyógyító források mellett, a Kálváriák felkeresése is élményt nyújt. Egyben adja a kultúrális, és természeti értékeket, jó példa erre a két felkeresett Kálvria Balaton-felvidékről.

Barnagon, és Vöröstón jártunk.

A Barnagi Kálvária érdekessége, hogy kis házikókban vannak a festett jelenetek, és nem 14, hanem 7 állomása van. 

Barnagot Veszprémtől Tapolca irányában találjuk, ég Nagyvázsony előtt balra kitáblázva. Kanyargós úton közelítjük meg a falucskát, melynek határából csodálatos rálátás nyílik a Kab-hegyre.

Barnagon már a XI. századtól éltek, előbb a királyné szakácsainak lakhelye volt, majd a közeli Vázsonykő (Nagyvázsony) várának urai birtokolták. 1649-ben a királyra visszaszállt birtokot az uralkodó a Zichy családnak adományozta, akik szinte megszakítás nélkül az államosításig birtokolták a területet.

A török hódoltság alatt Barnag lakossága megfogyatkozott, ezért a Zichy család német földműveseket telepített ide. 1714-ben először Katzentalból (Dél-Német.o.) érkeztek telepesek, és azóta folyamatosan vannak német lakói a falunak. Így ez a sváb falu a legrégebbi németek lakta település Veszprém megyében. Mellettük a Magyarbarnagi falurészben református magyarok laktak. Az etnikaileg, nyelvileg és felekezeti szempontból is különböző két közösség a mai Barnag területén két különálló településen élt, egészen 1947-ig!!

A református magyarok Magyarbarnagon, a katolikus németek pedig Németbarnagon. Mivel a lakosság egyre fogyatkoztt, ma alig százan élnek az egyesítettfaluban.

 

Kevesen tudják az idelátogatók közül, hogy Barnagon található Veszprém megye egyik legkorábban épült Kálváriája, melynek elődje az 1750-es években épült. 1795-ben a barnagi hívek stációt és kápolnát építettek a falu határában. Az elkészült kápolnasor összeköttetést teremtett a falu temploma és a kálváriadomb, valamint a kálváriahegy lábánál kialakított új temető között.

A keresztút állomásai kőből épült kápolnák voltak, életnagyságú festett szobrokkal. A hét kápolnában a Szűzanya hét fájdalmát jelenítették meg. A domb tetején egyhajós klasszicista kápolnát építettek.

 

1839-ben leégett a falu temploma, és több lakóháza is. Ezeket újjá építették, de a stációk hosszú idúre elhanyagolt állapotba kerültek. A falfestmények helyére bádogképeket erősítettek, majd végül 1941-ben a kápolnát is felújították. Az értékes műemlékegyüttes teljes felújítása 2002-ben történt, német segítséggel. 

 

A barnagi kálvária különlegessége abban rejlik, hogy az egyház által kanonizált 14 helyett csak 7 stációból áll. Mária hét fájdalmát az evangéliumi történetekből merítették, mely nemcsak német nyelvterületen hanem a magyarországi német falvakban is meghonosodott.

(Forrás: helyi információs tábláról)

 

A temetőben így nem véletlen, hogy német családnevek állnak a sírokon. Szép, gondozott temető és kálvária út, mely kis erdőben végződik a dombon lévő kápolnánál. 

Sajnos zárva volt, de vannak ablakok ahol betekinthettünk, és látható egy nagyon kedves kis berendezett kápolna.

A dombról visszanéve a falura szemben az egyik templom látható. 

A falun végighaladva sok-sok tradicionális sváb parasztházat találunk, némelyi romos állapotban, némelyik pedig gyönyörűen felújítva. A szép fekvésű falut egyik irányból a Kab hegy alatt elterülő sík részek, másikban pedig a Balaton felvidék öleli körbe. Hangulatos, dimbes-dombos, bájos falucska. 

Egyenesen tovább haladva jutunk a következő faluhoz Vöröstóhoz.

Mindjárt a falu szélén található a temető egyik oldalon, másikon pedig a domb tetején a Vöröstói kálvária. 

Itt hagyományos 14 stáció vezet fel a kápolnához, melyet két szobor határol.

A stációk között haladva mind magasabbra jutunk, visszanézve pedig csodás panoráma tárul elénk.

A Kab-hegy teljes pompájában és a Déli Bakony vonulatai. 

A stációk két oldalon állnak, egymással szemközt. Fehérre vakolva, kőből készült fedéllel, kovácsolt vas kereszttel. Belül mázas kerámia képek ábrázolják Jézus útját, mégpedig úgy elhelyezve, hogy a hegyre tartó hívek egyik oldalról a másikra, keresztbe haladva jussanak fel.

 Stílusuk klasszicista. 

További információkat itt olvashattok, további szép kálváriákkal, és fotókkal: 

http://csendhegyek.blogspot.hu/2013/03/vorosto-kalvaria.html

Remélem kedvet csináltam néhány kálvária felkeresésére. Aki ilyen témában szeretne turistáskodni, forduljon bátran hozzám információért, vagy a jelölt blogban is kutakodhat. Érdemes e szép építészeti emlékeket felkeresni, így belül töltekezve lélekben, kívülről friss levegővel, természetben járva nagy élmény.

Aki pedig szeretne sok szép kálváriát felkeresni, mozgalom keretében jutalmazásért is megteheti. Információk, részletek itt: 

https://www.turabazis.hu/turamozgalom_ismerteto_101

 

Kövess a közösségi oldalakon is!

Jakab Erzsébet

Kedves Olvasó!

Örülök, hogy megtisztelsz azzal, hogy blogomra látogattál. Ha tetszik amit olvasol, szeretettel várlak máskor is. Légy rendszeres olvasóm. Köszönöm!

Friss bejegyzések

Carnuntum

Carnuntum a Római Birodalom Pannonia provinciájának fővárosa, katonai tábor és hatalmas polgárváros volt az ókorban. Alsó-Ausztriában található. Ha utazunk, keressük

Elolvasom »

Ide írhatsz nekem!

Ha írni szeretnél, akkor megteheted, ezen az e-mail címen:

bakancsesfakanal(kukac)gmail.com

Itt is megtalálsz!

Élet a kéken

A Turistamagazinban írtak rólam, kétszer is. Íme a cikkek, kattints rá év olvasd el:

Bronzjelvény

Egy átlagos háziasszony