Minden ami kenhető

Minden ami kenhető címmel hirdetett kis főzőtanfolyamot a Csákberényi Catherine’s Cottages csodás szálláshely konyhája.

 

Lánykámnak éppen kapóra jött névnapi ajándékként, így kettesben indultunk el új ismereteket szerezni, finom kencéket készíteni. Eszti, a tanfolyam vezetője örömmel fogadott bennünket, és már ki is osztotta a kis köténykéket, ráragasztható előkészített nevünkkel.

Kedves fiatalos társaság jött össze, a hangulat is jó volt, az időjárás remek, a hely pedig maga a földi paradicsom. No de térjünk vissza a konyhába. Eszti minden alapanyagot előkészített, és mindenki húzott egy kis cetlit, hogy mit is fog aznap készíteni. No persze segítséggel, ha szükséges.

Benépesült a konyha, mindenki lelkesen dolgozott, szép sorjában dagasztódtak a kis lepénykenyerek, a piták, pirult a hagyma, forgott a srácok keze alatt a fakanál. Mert srácok is voltak, nem is akármilyenek. 🙂

Segítségünkre voltak a serpenyők, sok vegán alapanyag, érdekes összetevők, pl. folyékony füst, dijoni magos mustár, gránátalma szirup, tahini (szezámpaszta) kókuszolaj, és még sok más finomság.  Eszti mindenre gondolt, gördülékenyen folytak a munkálatok. Mindenkire figyelt, mégis lazán, ráérősen, élvezetesen főzőcskézhettünk.

Első percben pedig azt hittem szétszórt, mert annyira vidám volt, és aggódtam, hogy sosem lesz kész ennyi minden. Azt sem gondoltam, hogy az alapanyagokból ennyi krém fog készülni. De Eszti bebizonyította, hogy lehet felhőtlenül élvezettel dolgozni, és meg is lesz az eredménye. Nagyon kellemes meglepetés volt számomra.

Minden elkészült időben, és mindenből bőséges mennyiség lett. A krémek mellé nemcsak a piták és lepények sültek, zöldségekkel is mártogattunk. Egyik finomabb lett mint a másik, és nem is tudtunk választani annyira jók voltak.

 

Ami készült: muhammara, padlizsánkrém, hagymás vaj, zellerkrém, csicseriborsó krém, vegán töpörtyűkrém, tökmagolajos kőrözött, mexikói babkrém, spenótos tojáskrém, zellerkrém.  Én magam is nagyon sokféle krémet ismerek, és kreálok, de sok újat nyújtott a tanfolyam, érdemes volt eljönni.

Kellemes nap volt, köszönöm az egész társaságnak, és Esztinek külön. Megtanultunk dagasztani, turmixolni, láng fölött sütni, párolni, és még minden mást, a végén pedig degeszre tömtük a pocakunkat a sok finomsággal.

Most pedig álljon itt néhány recept, melyeket Eszti állított össze vegán összetevőkből. Akit érdekel, és többet szeretne tudni, jelentkezzen a következő kencés tanfolyamra a Cethrine Cottage’s oldalán. 

Muhammara (szír paprikakrém)

200 gr grillezett paprika, 100 gr aszalt paradicsom olajjal együtt, 1 marék dió, 1 marék zsemlemorzsa vagy kukoriapehely (gluténmentes változat) gránátalmaszirup vagy almaszirup, római kömény, só, csili.

Minden hozzávalót aprítógépbe teszünk és nem túl pépesre aprítjuk. Megkóstoljuk és ízlés szerint utánaízesítjük. A paprikát grillezhetjük a padlizsánkrémhez hasonlóan, vagy egyszerűbb módja, ha darabolva, serpenyőben kevés olajon lepirítjuk.

Mexikói babos mártogatós

2-3 evőkanál zsiradék, 1 fej hagyma, fél üveg lecsó, fél doboz konzervbab (vörös) római kömény, oregánó, bazsalikom, csili, cukor.

A zsiradékon megdinszteljük a felaprított hagymát, hozzáadjuk a lecsót, ízesítjük sóval, és a fűszerekkel. Erős tűzön addig pirítjuk míg a leve elpárolog, és sercegni nem kezd. Ekkor hozzáadjuk az alaposan lecsepegtetett babot, és azzal is hevítjük pár percg. Egy villával rusztikusra törjük a masszát. 

Padlizsánkrém (vinete)

2 padlizsán, kb. 1 dl olívaolaj, fokhagyma, lilahagyma, citromlé, só, bors. A padlizsánokat megmossuk, megszurkáljuk villával, és nyílt láng felett szenesre sütjük. Kb. 20 perc amíg megsül, utána beletesszük a löttyedtre sült padlizsánokat egy tálba, és lefedjük 10 percre. Óvatosan leszedjük a héját, lecsorgatjuk és a padlizsánokat egy másik tálban fakanállal kikeverjük, ízlés szerint a hozzávalókkal.

Vegán töpörtyűkrém

5 dkg szezámmag, 10 dkg napraforgómag, 8 dkg tökmag, fél fej hagyma, fűszerpaprika, kömény, mustár, só, bors. A szezámot lassú tűzön aranyszínűre pirítjuk. Anapraforgómagot és tökmagot szintén. Aprítóba tesszük a szezámmagot, pépesre turmixoljuk. Ekkor hozzáadjuk a többi mag felét, a hagymát, íz ízesítőket és tovább krémesítjjük némi víz hozzáadagolásáva. Mikor megfelelő az állaga és íze, hozzáaprítjuk a maradék magot is, de ezt már rusztikusra hagyjuk.

Zellerkrém

fél zellergumó, 10 dkg vaj, (vagy kókuszzsír) citromlé, só,fehérbors. A zellert meghámozzuk, szeletekre vágjuk, serpenyőben olvasztott zsiradékon lassú tűzön enyhén sózva, félúton megfordítva puhára pirítjuk a zellert. Hagyjuk kihűlni, átturmixoljuk, fehérborssal, sóval, citromlével ízesítjük. Aprított zellerzölddel tálaljuk.

Tökmagvas túrókrém

25 dlg túró, kis pohár tejföl, 5 dkg darált, piított tökmag, fél fej lilahagyma, 3 ek tökmagolaj, só, bors. A hagymát felaprítjuk, megsózzuk. A túrót kikeverjük a tejföllel, hozzá a tökmag, tökmagolaj, és lesózott lilahagyma. És már kész is. 

Csicseriborsó krém

fél doboz csicserikonzerv, 1-2 evőkanál taihini, olívaolaj, fokhagyma, római kömény, citromlé, só, cayenne bors. A borsóról leöntjük a levét, hozzávalókkal ízlés szerint, lágy habos állagúra turmixoljuk. 

Hagymás vajkrém

1 póréhagyma, 20 dkg vaj/kókuszzsír, és olívaolaj keveréke, medehagyma, só, bors, mustár. 

A zsiradékot megolvasztjuk, a karikára szelt pórét rádobjuk és lassú tűzön, megsózva puhára pároljuk, a végén hozzáadjuk a nagyjából felaprított medvehagymát, és lezárjuk a lángot. Áttesszük egy tálba, és ha kihűlt, nem teljesen homogénra turmixoljuk. Ízesítjük a mustárral, borssal. Hideg helyen dermesztjük.

Spenótos tojáskrém

5 tojás, 5 dkg vaj 2 marék spenótlevél. A tojásokat keményre főzzük, a vajat serpenyőben megolvasztjuk és rádobjuk a spenót leveleket. Sózzuk, ráreszeljük  a fokhagymát, és zsírjára sütjük. A pucolt tojásokat nagylyukú reszelún egy tálba reszeljük és hozzákeverjük a spenótot.Ízesítjük mustárral, sóval, borssal. 

 

 

 

 

A szálláshely és programközpont honlapját pedig itt találjátok:

https://www.facebook.com/CatherinesCottages/

 

Főoldal

Kövess a közösségi oldalakon is!

Jakab Erzsébet

Kedves Olvasó!

Örülök, hogy megtisztelsz azzal, hogy blogomra látogattál. Ha tetszik amit olvasol, szeretettel várlak máskor is. Légy rendszeres olvasóm. Köszönöm!

Friss bejegyzések

Carnuntum

Carnuntum a Római Birodalom Pannonia provinciájának fővárosa, katonai tábor és hatalmas polgárváros volt az ókorban. Alsó-Ausztriában található. Ha utazunk, keressük

Elolvasom »

Ide írhatsz nekem!

Ha írni szeretnél, akkor megteheted, ezen az e-mail címen:

bakancsesfakanal(kukac)gmail.com

Itt is megtalálsz!

Élet a kéken

A Turistamagazinban írtak rólam, kétszer is. Íme a cikkek, kattints rá év olvasd el:

Bronzjelvény

Egy átlagos háziasszony