Szezonja van: sóska, ahogy én készítem

A sóskának éppen indul a szezonja, a zöld levelecskék a hirtelen jött melegben magasra nőttek, s már lehet kapni a piacokon, zöldségesnél friss hazait. Igaz, a 800 Ft/kg-os ár nem olcsó még, de cserében szezonális egészséges zöldséget fogyasztunk.

A sóskát sokféleképpen készítik, leginkább főzeléknek, de ahány ház, annyi szokás, így az én receptem sem biztos hogy egyezik máséval. Mivel tejtermék mentes étkezést folytatok, ezért a felhasznált tejtermék növényi, rizstejet és rizstejszínt használtam.

A végeredmény enyhén savanykás étel, amit nem turmixolok, maradjon csak kicsit darabosan a sóska, meghagyva a tejféle színét is. Feltétnek is mindenki mást használ, van aki pörkölttel eszi, van aki tükörtojással, én bele is szoktam keverni az egész tojást, most buggyantott tojással készítettem.

Hozzávalók: fél kg sóska, 2 dl rizstej, 1 dl rizstejszín, 3 tojás, só, bors, 1 evőkanál cukor, 1 evőkanál vaj (nálam olívaolaj), 1 teáskanál keményítő, 1 kanál ecet.

Elkészítés: a sóskát bő vízben kétszer átmossuk, nagy deszkán csíkokra összevágjuk. (Nem kell pontosságra törekedni, mert a hőkezelésnél úgyis összeesik.)  Nagy serpenyőbe olívaolajban átforgatjuk, szépen össze is esik, majd sózzuk, borsozzuk. 2 dl tejben elkeverünk 1 kiskanál keményítőt, és a sóskához keverjük. Átforgatjuk, majd belekeverjük a tejszínt, ízlés szerint egy kis cukrot, és kész.

A feltéthez egy másik edényben vizet forralunk, teszünk bele sót, és egy kanál ecetet. Ha forr, kanállal örvényt keverünk bele, és az örvénybe beleengedjük egyesével a feltört tojásokat. Egyesével, tehát egyet beleengedünk, majd ha a fehérje szépen összeállt, kanállal kiemeljük. Utána a másikat, és így tovább.

Tálalásnál a sóskamártásra tesszük a buggyantott tojást. 4 személyre elegendő.   Jó étvágyat hozzá!

Kövess a közösségi oldalakon is!

Kedves Olvasó!

Örülök, hogy megtisztelsz azzal, hogy blogomra látogattál. Ha tetszik amit olvasol, szeretettel várlak máskor is. Légy rendszeres olvasóm. Köszönöm!

Friss bejegyzések

Ide írhatsz nekem!

Ha írni szeretnél, akkor megteheted, ezen az e-mail címen:

bakancsesfakanal(kukac)gmail.com

Itt is megtalálsz!

Élet a kéken

A Turistamagazinban írtak rólam, kétszer is. Íme a cikkek, kattints rá év olvasd el:

Bronzjelvény

Egy átlagos háziasszony