Szezonja van: sóska, ahogy én készítem

A sóskának éppen indul a szezonja, a zöld levelecskék a hirtelen jött melegben magasra nőttek, s már lehet kapni a piacokon, zöldségesnél friss hazait. Igaz, a 800 Ft/kg-os ár nem olcsó még, de cserében szezonális egészséges zöldséget fogyasztunk.

A sóskát sokféleképpen készítik, leginkább főzeléknek, de ahány ház, annyi szokás, így az én receptem sem biztos hogy egyezik máséval. Mivel tejtermék mentes étkezést folytatok, ezért a felhasznált tejtermék növényi, rizstejet és rizstejszínt használtam.

A végeredmény enyhén savanykás étel, amit nem turmixolok, maradjon csak kicsit darabosan a sóska, meghagyva a tejféle színét is. Feltétnek is mindenki mást használ, van aki pörkölttel eszi, van aki tükörtojással, én bele is szoktam keverni az egész tojást, most buggyantott tojással készítettem.

Hozzávalók: fél kg sóska, 2 dl rizstej, 1 dl rizstejszín, 3 tojás, só, bors, 1 evőkanál cukor, 1 evőkanál vaj (nálam olívaolaj), 1 teáskanál keményítő, 1 kanál ecet.

Elkészítés: a sóskát bő vízben kétszer átmossuk, nagy deszkán csíkokra összevágjuk. (Nem kell pontosságra törekedni, mert a hőkezelésnél úgyis összeesik.)  Nagy serpenyőbe olívaolajban átforgatjuk, szépen össze is esik, majd sózzuk, borsozzuk. 2 dl tejben elkeverünk 1 kiskanál keményítőt, és a sóskához keverjük. Átforgatjuk, majd belekeverjük a tejszínt, ízlés szerint egy kis cukrot, és kész.

A feltéthez egy másik edényben vizet forralunk, teszünk bele sót, és egy kanál ecetet. Ha forr, kanállal örvényt keverünk bele, és az örvénybe beleengedjük egyesével a feltört tojásokat. Egyesével, tehát egyet beleengedünk, majd ha a fehérje szépen összeállt, kanállal kiemeljük. Utána a másikat, és így tovább.

Tálalásnál a sóskamártásra tesszük a buggyantott tojást. 4 személyre elegendő.   Jó étvágyat hozzá!

Kövess a közösségi oldalakon is!

Jakab Erzsébet

Kedves Olvasó!

Örülök, hogy megtisztelsz azzal, hogy blogomra látogattál. Ha tetszik amit olvasol, szeretettel várlak máskor is. Légy rendszeres olvasóm. Köszönöm!

Friss bejegyzések

Carnuntum

Carnuntum a Római Birodalom Pannonia provinciájának fővárosa, katonai tábor és hatalmas polgárváros volt az ókorban. Alsó-Ausztriában található. Ha utazunk, keressük

Elolvasom »

Ide írhatsz nekem!

Ha írni szeretnél, akkor megteheted, ezen az e-mail címen:

bakancsesfakanal(kukac)gmail.com

Itt is megtalálsz!

Élet a kéken

A Turistamagazinban írtak rólam, kétszer is. Íme a cikkek, kattints rá év olvasd el:

Bronzjelvény

Egy átlagos háziasszony