A sóskának éppen indul a szezonja, a zöld levelecskék a hirtelen jött melegben magasra nőttek, s már lehet kapni a piacokon, zöldségesnél friss hazait. Igaz, a 800 Ft/kg-os ár nem olcsó még, de cserében szezonális egészséges zöldséget fogyasztunk.
A sóskát sokféleképpen készítik, leginkább főzeléknek, de ahány ház, annyi szokás, így az én receptem sem biztos hogy egyezik máséval. Mivel tejtermék mentes étkezést folytatok, ezért a felhasznált tejtermék növényi, rizstejet és rizstejszínt használtam.
A végeredmény enyhén savanykás étel, amit nem turmixolok, maradjon csak kicsit darabosan a sóska, meghagyva a tejféle színét is. Feltétnek is mindenki mást használ, van aki pörkölttel eszi, van aki tükörtojással, én bele is szoktam keverni az egész tojást, most buggyantott tojással készítettem.
Hozzávalók: fél kg sóska, 2 dl rizstej, 1 dl rizstejszín, 3 tojás, só, bors, 1 evőkanál cukor, 1 evőkanál vaj (nálam olívaolaj), 1 teáskanál keményítő, 1 kanál ecet.
Elkészítés: a sóskát bő vízben kétszer átmossuk, nagy deszkán csíkokra összevágjuk. (Nem kell pontosságra törekedni, mert a hőkezelésnél úgyis összeesik.) Nagy serpenyőbe olívaolajban átforgatjuk, szépen össze is esik, majd sózzuk, borsozzuk. 2 dl tejben elkeverünk 1 kiskanál keményítőt, és a sóskához keverjük. Átforgatjuk, majd belekeverjük a tejszínt, ízlés szerint egy kis cukrot, és kész.
A feltéthez egy másik edényben vizet forralunk, teszünk bele sót, és egy kanál ecetet. Ha forr, kanállal örvényt keverünk bele, és az örvénybe beleengedjük egyesével a feltört tojásokat. Egyesével, tehát egyet beleengedünk, majd ha a fehérje szépen összeállt, kanállal kiemeljük. Utána a másikat, és így tovább.
Tálalásnál a sóskamártásra tesszük a buggyantott tojást. 4 személyre elegendő. Jó étvágyat hozzá!