Indul a spárga szezon – Baconos spárgás quiche (kis)

Már a neve is olyan franciás, pedig valójában a német kuchen szóból ered. Igazi francia “egytálétel” ami a francia konyha jellemzője. Gyorsan, egyszerűen, friss alapanyagokból.

Magyarul kiejtve “kis” ami olyan kis édes, pedig nem is az, mert igazából sós. A quiche egy sós pite, omlós tészta alul, tejszínes-tojásos öntet felül, belül pedig szezonális tartalom.

Lehet vegetáriánus, lehet húsos, egész évben süthető, reggelire hidegen, vacsorára melegen, vendégvárónak is alkalmas, egy pohár bor mellé pedig kitűnő. Nekem rosé borral a legkellemesebb.

A szezonális tartalomnak fontos jelentősége van, mert az éppen aktuálisan érő, növő, zöldségekkel készíthető. Most éppen spárga volt az egyik töltelékanyag. Mellé bacon szalonnát választottam, ami nagyon jó párosítás. Készíthetjük különböző zöldekkel, nálunk sikere van a zöldhagymásnak, brokkolisnak, ahogy a spárgás is nagy kedvencem.

Különböző zöld fűszereket is érdemes használni, csak javít a piténket. Most snidlinget tettem bele, de jó a petrezselyem, kakukkfű, bazsalikom, kinek mi van éppen kéznél.

Könnyű elkészíteni, nem nagyon lehet elrontani, kezdőknek is bátran ajánlom. Először egy alaptésztát készítünk, azt lehűtjük, utána elősütjük, azalatt elkészítjük a tölteléket, majd összerakjuk és készre sütjük. Ennyi az egész, és hidegen, melegen egyaránt finom.

A recept tejmentes!

Hozzávalók: a tésztához: 15 dkg liszt, 12 dkg vaj (nálam margarin) 1 kiskanálnyi só, 1 egész tojás, 1 kiskanál víz (ezt elfelejtettem, de működött). A töltelékhez: 15 dkg spárga, 10 dkg bacon, 3 egész tojás, 1 dl tejszín (növényi rizstejszín) só, bors, pár szál snidling, fél citrom leve.

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, folpackba csomagoljuk, fél órára hűtőbe tesszük. Ezalatt elkészítjük a tölteléket. A spárga vastag végét letörjük (ott törik ahol kell!) összevágjuk kis darabokra, és forró citromos, sós vízbe dobjuk néhány percre. Utána azonnal lehűtjük, és lecsepegtetjük. A bacon szalonnát kis kockákra vágjuk, serpenyőben megpirítjuk, majd hozzáadjuk a spárgát is.

A tojásokat felverjük, sózzuk, borsozzuk, hozzákeverjük a tejszínt, majd beleaprítjuk a snidlinget. Belekeverjük a baconos spárgát. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra.

A tészta sütéséhez egy kerek piteformába sütőpapírt teszünk, a tésztát deszkán kerek alakúra kinyújtjuk , majd a sodrófára feltekerve belehelyezzük a piteformába. A széleit megnyomkodjuk, eligazítjuk. Ha ragad, kicsit lisztezünk, ha törik, akkor toldozunk-foldozunk, nem baj.Ráteszünk egy zsírpapírt, arra szórunk szárazbabot (nekem sárgaborsóm volt, az is megteszi) és 10 perc alatt elősütjük.

A babot összefogva a zsírpapírt visszaöntjük a dobozába, és a tejszínes, tojásos masszánkat ráöntjük a piténkre. Visszatoljuk a sütőbe, 200 fokon 20-25 perc alatt készre sütjük. Nem ördöngösség, bele lehet jönni remekül. Később már egyre kreatívabb hozzávalókkal fogjuk sütni a quichét, és villoghatunk a családunk és barátaink előtt. 🙂

Tipp: Lisicza rosé bort ajánlok mellé. Kellemes tavaszi esteken a teraszon meghitt beszélgetések kísérője lehet.

 

Kövess a közösségi oldalakon is!

Jakab Erzsébet

Kedves Olvasó!

Örülök, hogy megtisztelsz azzal, hogy blogomra látogattál. Ha tetszik amit olvasol, szeretettel várlak máskor is. Légy rendszeres olvasóm. Köszönöm!

Friss bejegyzések

Carnuntum

Carnuntum a Római Birodalom Pannonia provinciájának fővárosa, katonai tábor és hatalmas polgárváros volt az ókorban. Alsó-Ausztriában található. Ha utazunk, keressük

Elolvasom »

Ide írhatsz nekem!

Ha írni szeretnél, akkor megteheted, ezen az e-mail címen:

bakancsesfakanal(kukac)gmail.com

Itt is megtalálsz!

Élet a kéken

A Turistamagazinban írtak rólam, kétszer is. Íme a cikkek, kattints rá év olvasd el:

Bronzjelvény

Egy átlagos háziasszony