Zágrábi szieszta

Útban a tenger felé sokszor elmegyünk Zágráb mellett, de ritkán esik meg, hogy a városnéző programok úti célja legyen. Most kivételt tettünk, már jó előre beterveztem, hogy a tenger felé történő utazást megszakítva, néhány órát Zágrábban töltsek.

A horvát főváros emberi léptékű, nagyon ismerős építészeti stílussal, hiszen Budapesthez hasonlít. Egy utazási ajánló szerint az állomáson parkoltunk, ahonnan könnyen és gyorsan megközelíthető az Óváros a főbb látnivalókkal.

Az állomás is ki van táblázva, méghozzá vonatos ikonnal, így ha nem tudjuk a nyelvet, akkor is értjük. Persze manapság már a GPS vezet minket, de a táblák tetszettek. Az állomásnál földalatti parkolóházat találunk, és mindjárt egy bevásárló központot, ha netán arra szottyanna kedvünk. Pénzváltó, wc, minden kéznél lesz. 

Szép parkok és szép épületek mellett jutunk a központba, ahol mindig van egy kis helyi termékes kirakodóvásár. Pár perc az óváros, és a sétálóutca, bele kell kóstolni a hangulatba. Nálam a lényeg a piac felkeresése volt, imádom a jó piacokat, itt pedig nem csalódtam.

Gyönyörű zöldséges standok, burek, narancs, spárga, külön hús és külön halcsarnok. Ha másért nem fotózni mindenképpen érdemes bemenni. A piacról már láthatók a Katedrális tornyai, néhány lépés és láthatjuk az árpád házi királyok munkáját.  A katedrális építése II. András magyar király nevéhez fűződik. Érdekessége, hogy a költségeit az 5. kereszteshadjárat bevételeiből fedezte. A szép  és hatalmas gótikus szentélyt  nem is sikerült egészben lefotóznom.

Zágráb könnyen elérhető távolság, három órás út Székesfehérvárhoz, végig autópályán. Akár egy kis piacozásra bevásárlásra is érdemes kiutazni. Az árak picit magasabbak az itthoninál, de frissek és gyönyörűek a termékeik. Ilyen spárgát pl. még sosem láttam itthon. 

A rövid, pár órás városnézés alatt néptáncosokkal, és katonai díszmenettel is találkoztunk, Zágrábban mindig van valami program. Sok galéria, kiállítás, múzeum található itt, aki a kultúrát kedveli, nem fog csalódni.

Örömömre szolgált látni, hogy magyar festők kiállítása fut éppen, Rippl-Rónait hirdették a plakátok.  Ami most kimaradt, Európa egyik legszebb temetője, de legközelebb azt is megnézzük.

További képek a halpiacról:

 

 

Kövess a közösségi oldalakon is!

Jakab Erzsébet

Kedves Olvasó!

Örülök, hogy megtisztelsz azzal, hogy blogomra látogattál. Ha tetszik amit olvasol, szeretettel várlak máskor is. Légy rendszeres olvasóm. Köszönöm!

Friss bejegyzések

Carnuntum

Carnuntum a Római Birodalom Pannonia provinciájának fővárosa, katonai tábor és hatalmas polgárváros volt az ókorban. Alsó-Ausztriában található. Ha utazunk, keressük

Elolvasom »

Ide írhatsz nekem!

Ha írni szeretnél, akkor megteheted, ezen az e-mail címen:

bakancsesfakanal(kukac)gmail.com

Itt is megtalálsz!

Élet a kéken

A Turistamagazinban írtak rólam, kétszer is. Íme a cikkek, kattints rá év olvasd el:

Bronzjelvény

Egy átlagos háziasszony