A különleges fekete vízű fürdő

Az Őrségi pihenésünk egyik napján átléptük a szlovén határt Magyarszombatfánál. Csak 18 km, csodás erdei utakon, dombok és szőlők között, a dombok tetején kis templommal, temetővel, szép panorámával. Kellemes út vezet a kis városkába, Alsólmarácra. Szlovén nevén Moravke Toplice híres kis város Szlovéniában, de egész Európában, sőt világviszonylatban is.  

Olyan különleges fekete termálvize van, ami sehol másutt. Végül is magyarok lakta vidék, valaha magyar föld volt, magyar földből ered a fekete ásvány- és termálvíz. Magyarországon is jobbnál jobb termálfürdők vannak, de ilyen fajta víz, egyikben sem található. A termálvíz kátrányos, attól fekete, és tényleg fekete. 

A víz összetevőinek hatása rendkívüli. Sérülések utáni rehabilitációhoz, ízületi betegségekre, és nem utolsó sorban néhány bőrbetegségre ajánlják. Ezt én is csak megerősíteni tudom, néhány óra fürdőzés után. Hát még ha megtehetjük, hogy kúraszerűen fürdünk benne.

A fürdő egész komplexum, ahol megtalálható a gyógyvizektől, uszodáig kezdve mindenféle szórakozás. Van gyerekmedence, többféle fekete vizű medence, mellette normál színű gyógymedencék, és rendkívül különleges hatalmas csúszdák. Sok sok pihenőtér, étterem, és egy hatalmas relaxációs részleg.

Csak felnőtteknek, nyugi, pihenés, relax. Szaunák választéka, a finn szaunától kezdve az aroma és fényterápiás szaunáig, gőzfürdők, merülő medence, jégköpő. Finom kényelmes ágyak, kellemes relaxációs zenével, külön pihenőhellyel annak aki picit szundítani szeretne, hangszigeteléssel, hogy ne hallatsszon be a fürdő nyüzsije.  Igaz, ide külön felár van a jegyhez, de megéri annyira kellemes. Teát, gyümölcsöt találunk kikészítve, és természetesen frissen vasalt lepedőket. A szauna részleg ugyanis naturista. De percig sem kell aggódnunk, olyan hatalmas lepedőket kapunk, hogy kétszer is körbe tekerhetjük magunkat ha szeretnénk a testünket eltakarni. Itt nincs tömeg akkor sem, ha a fürdőben sokan vannak, bár ott sem érezhető, hiszen a fürdő hatalmas.

Különböző belépőjegyeket vehetünk, a kétórástól kezdve a családi jegyig, délutáni fürdőzésig, satöbbi. Érdemes olyan belépőt venni, ami ebédet is tartalmaz, így anyagilag jobban jövünk ki. A menü változatos, kétféle van minden nap, három fogásból áll, biztosan nem fogunk éhen maradni.

A fürdő egész területén tisztaság van, a mosdók, zuhanyzók, vécék mindenütt felszereltek, és tiszták, és sok van belőlük. Egyik medencétől a másikig úgy tudunk legtöbbször átmenni, hogy lábmosók, fertőtlenítők vannak felszerelve, kellemesen langyos vízzel, és még mi trükkös magyarok sem tudjuk kikerülni, úgy van beállítva. Nem olyan mint nálunk, hogy bele kell lépni egy használt posványos lábmosó vízbe, hanem oldalt jön a langyos permetező víz a lábunkra. Kellemes és higiénikus.

A termálvíz 1960-ban olajfúrás közben tört fel, és a “fekete arany” helyett 72 fokos termálvíz tört fel a földből. Hamar kiderült áldásos gyógyító hatása, ma pedig már komplexum épült köré. Összesen 30 medence van, minden wellnessben megszokott kényeztető elemekkel, úgy mint buzgár, sodrófolyosó, vízesések, jakuzzik, fejes ugró medence stb. Aki pedig csúszdázni szeret, az sem fog csalódni, számtalan különleges csúszda várja.

A termálfürdő körül szállodák találhatók, sok parkoló, elöl is hátul is, amiért fizetni sem kell.

Belépőjegy egész napos felnőtt ebéddel 29 EUR, plusz 9 EUR a szauna hozzá.

Ha szeretnénk a szlovén gasztronómiával is megismerkedni, jó helyen járunk akkor is, hiszen itt Alsómarácon, és a környékbeli településeken is remek éttermeket találunk ahol megkóstolhatjuk az igazi szlovén házi konyhát. 

 

Tipp: két fekete vizű medence található a fürdőben, de egyikről kevesen tudnak. Úgy jutunk oda, hogy végigmegyünk az üvegfolyosón, és a szállodáknál balra látjuk meg, és ki tudunk menni az üvegajtón. Ha visszafelé nem nyílna, semmi gond, a füves területen kimegyünk, és vissza tudunk jönni az első bejáraton. Bátran próbáljuk ki, jobb mint a másik, és ide is érvényes a belépő.

Fürdőzéshez nem viszek fotómasinát és telefont, ezért képeket nem töltök fel, de itt minden info megtalálható:

https://www.termalfurdo.hu/furdo/terme-3000-497

Kövess a közösségi oldalakon is!

Jakab Erzsébet

Kedves Olvasó!

Örülök, hogy megtisztelsz azzal, hogy blogomra látogattál. Ha tetszik amit olvasol, szeretettel várlak máskor is. Légy rendszeres olvasóm. Köszönöm!

Friss bejegyzések

Carnuntum

Carnuntum a Római Birodalom Pannonia provinciájának fővárosa, katonai tábor és hatalmas polgárváros volt az ókorban. Alsó-Ausztriában található. Ha utazunk, keressük

Elolvasom »

Ide írhatsz nekem!

Ha írni szeretnél, akkor megteheted, ezen az e-mail címen:

bakancsesfakanal(kukac)gmail.com

Itt is megtalálsz!

Élet a kéken

A Turistamagazinban írtak rólam, kétszer is. Íme a cikkek, kattints rá év olvasd el:

Bronzjelvény

Egy átlagos háziasszony