Mindent a vulkánokról

Ha Celldömölkön járunk semmiképpen ne hagyjuk ki a Vulkán Múzeumot. Hivatalos nevén Kemenes Vulkánparkot. De akár egy kirándulás célpontja is lehet, hiszen itt aztán mindent megtudunk a vulkánokról.

Sőt. Nem csak a vulkánokról, a gejzírekről, a földrengésről, és minden szeizmikus elemről. Nagyon nagyon érdekes az egész múzeum. A földszinti belépés után – belépőjegy 2400 Ft –  máris interaktívan játszom, mint egy gyerek. Izgalmas kaland építőkockákkal játszani, és szimulálni a földrengést. Sorra dőlnek össze a kockák, félelemetes látni, de mégis nagyon kíváncsi vagyok rá. 

Nagyon alapos ismeretterjesztő táblák vannak, érthetően és érdekfeszítően írják le az összes érdekességet, tudnivalót. Minden táblát teljesen végig elolvastam, és minden sor izgalmas volt. Maga az épület is furcsa, szürke betontöm, belül se számítsunk másra. Van ennek valami furcsa hatása ránk, kicsit félelmetes, kicsit egyedi, és tényleg nagyon érdekes.

Kőzetekről, talajokról, kitört, és kitörni készülő vulkánokról, midenféle országban történt kitörésekről olvashatunk, a keletkezéstől a régmúlttól a jövőig. Rendkívül tartalmas, és összeszedett az egész téma.

Sajnos jó fotókat nem tudtam készíteni, a fények és az üvegtáblák nem adják vissza, de ezért is kell elmenni, hogy élőben lássunk mindent.  Itt pont egy vulkanológus cipőjét próbáltam fotózni, remélhetőleg látszik, hogy hőálló. 🙂

Egy fotó az épület belsejéről, ahogy mondtam, szürke beton, markáns megjelenést kölcsönözve a témának.  Szerintem pont ilyen illik ide, hiszen a föld mélyében fortyogó titkokról szól az egész bemutató.

Több emeletet végigjárunk, mindig más és más a téma, foglalkoznak Magyarország vulkánjaival, letörésekkel, lávával, bazaltorgonákkal, némelyiket persze felismerjük, hiszen érdekes kirándulóhely egytől egyig. Gondoljunk csak Hegyestűre,  Badacsonyra, legszebb tanúhegyeinkre.

Ezt a fotót gondolom sokan felismerik, de biztos vagyok benne, hogy sok újdonságot is találunk. Még a hazai vulkánjainkról sem tudunk mindent.

Valahogy félelmetes, de persze így nézni izgalmas is, hiszen minden ember kíváncsi a katasztrófákra, még akkor is, ha emberi életekkel jár. 

A felső emeletek szimulátorjain bejárhatjuk a holdat, és más bolygókat, leszállhatunk űrhajósként, rendkívül izgalmas játék. Mínusz fokok, kőzetek, csupa idegen fogalom, és képzelet, pedig ez itt a valóságot tükrözi teljesen hűen.

Ez pl. a holdbéli séta. 

No és a híres emberek sem maradhatnak ki, akik barlangokkal, vulkánokkal, minden egyéb geológiai tudománnyal foglalkoztak. Bevallom Lóczy Lajoson és Orbán Balázson kívül nem volt sok ismerős, de érdemes tanulnunk, hiszen rendkívüli kutatók voltak mindannyian. 

A Pompei c. filmet bizonyára sokan látták, aki nem, annak kötelezően ajánlott. Élethűen adja vissza a Vezúv kitörését. Nekem volt szerencsém élőben is a Vezúvon és Pompeiben járni, és az egész olasz körutazás legérdekesebb és legmaradandóbb élménye volt. 

A legfelső emeletről megcsodálhatjuk  a Ság hegyet, ami természetesen szintén vulkáni hegy, hiszen azért is van itt ez a múzeum. Most fedeztem fel, hogy a múzeumban külön programok is vannak, a honlapon megtalálható, és nagyon izgalmas vulkán túrákat is vezetnek a hegyre. Érdemes elmenni, én már többször jártam a Ság- hegyen, klassz túrát lehet tenni a hegy belsejében, szép ösvények vannak, ismeretterjesztő táblák, sok látnivaló. Oda is érdemes elmenni, akár szervezetten, akár vezetés nélkül. Minden módon élvezni fogjuk.

Még felfedezésre várnak a Ság hegy borai és borospincéi, mert a vulkáni kőzeten finom nehéz fehér borokat termelnek. A vulkáni hegy filmforgatások helyszíne is volt, itt forgatták az Eragon c. filmet. A Ság hegy vonzó természeti érték, a múzeum pedig hozzá kapcsolódó ismeretterjesztő program. Minden korosztálynak ajánlom, gyerekektől nagypapákig egyaránt. 

A múzeum honlapja itt található: http://www.kemenesvulkanpark.hu/kemenes-vulkanpark

Tipp: ha erre járunk ne hagyjuk ki a természetes meleg termálvizeket sem, a környező települések fürdői hívogatnak. A Vulkán Jufa fürdőjén kívül Mesteriben és Borgátán is élvezhetjük meleg vizeinket. 

 

Kövess a közösségi oldalakon is!

Jakab Erzsébet

Kedves Olvasó!

Örülök, hogy megtisztelsz azzal, hogy blogomra látogattál. Ha tetszik amit olvasol, szeretettel várlak máskor is. Légy rendszeres olvasóm. Köszönöm!

Friss bejegyzések

Carnuntum

Carnuntum a Római Birodalom Pannonia provinciájának fővárosa, katonai tábor és hatalmas polgárváros volt az ókorban. Alsó-Ausztriában található. Ha utazunk, keressük

Elolvasom »

Ide írhatsz nekem!

Ha írni szeretnél, akkor megteheted, ezen az e-mail címen:

bakancsesfakanal(kukac)gmail.com

Itt is megtalálsz!

Élet a kéken

A Turistamagazinban írtak rólam, kétszer is. Íme a cikkek, kattints rá év olvasd el:

Bronzjelvény

Egy átlagos háziasszony