Ahol a zene született

Egy Sopronban töltött hétvégén Hartánál átruccantunk a határ túloldalára. Mindössze 23 km, Raiding, magyarul Doborján nevű falucska, ahol neves zeneszerzőnk Liszt Ferenc született. A csodás szőlővidéken átvezető helyközi utacskán erős a forgalom, és pazar a kilátás. Nem is gondoltam, hogy itt ilyen szép a borvidék, főleg az osztrák oldalon nagyon rendezettek a szőlők.

Kis kápolna bújik meg a hegyoldalban, a jellegzetes “szent” szobrok kísérnek utunkon, mígnem beérkezünk a faluba. Nem lesz gond az odatalálás, nagyon jól ki van táblázva a múzeum.

Liszt Ferenc az egykori Magyarországi faluban, Doborjánban született, 1811.10.22-én. Már a számok állása is érdekes, a 11 és 22 mesterszámok, nem véletlen, hogy a tehetséges ifjút szárnyára kapta a világhír.

A múzeumba 4 EUR belépő fizetése után fülünkön audio-guide fülhallgatóval pontonként, jól jelzett állomásokon tudjuk végignézni és végighallgatni a múzeumi kiállítási anyagot.  Nagyon szépen berendezett kiállítás, sok-sok fotóval, leírással, emlékekkel, tárgyakkal.

A Múzeum mellett koncertterem is épült, zenei rendezvények helyszínéül szolgál. Tartalmas kiállítás, Liszt Ferenc élete pedig fantasztikus, filmre való sikertörténet.

Liszt Ferenc szülőháza az egykori Esterházy birtok majorsági központjában állt, a 600 fős településen. A tehetséges csodagyerek innen indult, hogy a 19. század szupersztárjaként zenéjével meghódítsa a világot. A ma embere számára elképzelhetetlen, hogy Liszt anno olyan sztár volt mint ma a legnagyobb rock együttesek, egy AC/DC vagy hasonló. Óriási kultusz övezte, rajongók hada vette körül, nők százai ostromolták.

Még az eldobott cigaretta csikkjeit is gyűjtötték ereklyeként, mi több testükre ragasztva hordták. De még a kávéscsészéje zaccát is eltették emlékbe, annyira imádták a zeneszerzőt.

Bécsben, és Párizsban töltötte “csodagyerek” éveit, támogatóiról, szerelmeiről, és 10 éves koncertkörútjáról egyaránt sok információt kapunk a tárlaton. Olyan helyeken adott sikeres teltházas koncerteket, mint Varsó, Moszkva, Bayreuth.

A mi zeneszerzőnk férfinak sem volt gyenge, szerelmi élete igazán nem mondható unalmasnak, nagy nőcsábász hírében állt. Marie d’Agoult grófnőhöz és Carolyne zu Sayn Wittgenstein hercegnőhöz fűződő szerelmi kapcsolata viszont  évekig tartó komoly bensőséges kapcsolat volt. Noha Marie d’Agoult grófnő férjnél volt, amikor viszonyt kezdtek, teherbe esett Liszttől, elhagyta férjét és elköltözött Párizsból. Három gyermekük született. Életük vándorélet volt, sokat utazgattak Svájcban és Itáliában. Ez az időszak ihlette pl. a Zarándokévek c. kompozíciót.

Liszt félrelépései megmérgezték a kapcsolatot, ami 1843-ban véget ért. Carolynnal Kijevben találkozott először, a lengyel nemesi családból származó hercegnővel, aki ekkor már férjes asszony volt és egy kislány édesanyja. A művész és a hercegnő kölcsönösen elbűvölték egymást, és intellektuális téren is egymásra találtak. Liszt Ferenc szívesen feleségül vette volna a hercegnőt, de a nő a válással több éven át sikertelenül próbálkozott. A művész feladta korábbi nyugtalan életét, letelepedett, és újult erővel alkotott Weimarban. A sikertelen esküvői próbálkozások tönkretették végül kapcsolatukat.

Liszt gyermek kora óta vallásos volt, élete vége felé azonban teljes lényével a vallás felé fordult. Az irgalmas szentek kerültek figyelme központjába, egyházzenei műveket komponált.

1886. július 31-én hunyt el, az időpont kapcsán éppen alkalmas egy múzeumi látogatás születésnapján. Aki szereti a zenét, aki tiszteli Liszt munkásságát, és aki csak egy érdekes, tartalmas programot szeretne, kötelező Raidingba mennie.

A kiállítás, a szülői emlékház, mellette a szép környezet és zenei aláfestés nagyon komoly és remek program, és még annak is igazán érdekes, aki nem rajong a komolyzenéért.

A múzeumról bővebben itt: https://liszt-haus.at/index.php?id=158&L=2

Végezetül pedig halgassunk egy kis zenét tőle.

 

Kövess a közösségi oldalakon is!

Jakab Erzsébet

Kedves Olvasó!

Örülök, hogy megtisztelsz azzal, hogy blogomra látogattál. Ha tetszik amit olvasol, szeretettel várlak máskor is. Légy rendszeres olvasóm. Köszönöm!

Friss bejegyzések

Carnuntum

Carnuntum a Római Birodalom Pannonia provinciájának fővárosa, katonai tábor és hatalmas polgárváros volt az ókorban. Alsó-Ausztriában található. Ha utazunk, keressük

Elolvasom »

Ide írhatsz nekem!

Ha írni szeretnél, akkor megteheted, ezen az e-mail címen:

bakancsesfakanal(kukac)gmail.com

Itt is megtalálsz!

Élet a kéken

A Turistamagazinban írtak rólam, kétszer is. Íme a cikkek, kattints rá év olvasd el:

Bronzjelvény

Egy átlagos háziasszony