Haydn házában jártam

Ha már meglátogattam a múltkoriban Liszt Ferenc szülőházát az Ausztriai Doborjánban, nem maradhatott ki Joseph Haydn lakóháza sem Kismartonban. (Eisenstadt)

A barokk kisváros nagyon közel van a magyar határhoz, érdemes átkelni a látnivalókért, egy kis kellemes sétáért Eisenstadtba. A híres Eszterházy kastély mellett van több látnivaló is, melyek nagy része Franz Joseph Haydn osztrák zeneszerző nevéhez fűződik. Lakóháza, mely ma múzeumnak ad otthont, kiváló program.

November közepétől márciusig már nem lesz látogatható, így aki még elcsíp egy szép októberi hétvégét, nyugodtan kinevezheti úti célnak, nem fog csalódni.

A belépődíj 5 EUR, sajnos audio-guide nincs, és magyar nyelvű feliratok sincsenek, de prospektust, mely végig vezet a házon, találunk magyar nyelven. Nyitvatartás: 10-től 17 óráig, és a jegyhez kapunk egy bónt, melyet a közeli patinás kávézóban egy finom csokira beválthatunk a kávénk mellé.

A városka pici, a kastély körül keressünk parkolót, (hétvégén ingyenes) és gyalogosan fedezzük fel a múzeumot. Csodaszép barokk házak között sétálunk, és bizonyára megtaláljuk, mert jól ki van táblázva.

A múzeum Haydn lakóháza volt, melyhez kis fűszerkert is tartozott, több teremből áll, az előszoba, lakószobák, konyha, korhűen van berendezve. Megannyi apróság, egy gazdag polgári élet emlékei. A zongora, a cipő, ruhák, az elmaradhatatlan paróka, a kor jellemző díszletei, melyek keretbe foglalták Haydn életét. 

 

Egy hajdani Sopron vármegyei tűzkár összeírásból pontos leírást kapunk arról, hogy milyen is volt a házikó berendezése, így a rekonstruált dolgok élethűek. 

Haydn felesége Maria Anna Theresia volt, gyermekük nem született, a házasság alatt kiderült érdeklődésük is eltérő. Talán ez volt az indok ahhoz, hogy Haydn megszegje a hűség esküjét. Luigia Polzelli énekesnőt Haydn szeretőjeként tartják számon. Férjével együtt az Esterházy kastély zenekarának tagjai voltak, Haydn pedig a zenekar vezetője. Állítólag a házaspár gyermeke Haydn gyermeke volt. Anton Polzellit, a fiút élete végéig támogatta, ahogy édesanyját is.

A múzeumban zongorát is találunk természetesen, sok kottával, képpel, szépen megörökítve Haydn munkásságát, zenei pályafutását. Az 1732-ben született zeneszerző csodálatos zenékkel lepte meg kortársait, és örökül hagyta nekünk is. Az egykori Esterházy kastélyban nagy hírnévnek örvendett, koncertjeit imádták, zenei igényességének köszönhetjük a vonósnégyesek megszületését.

Külön termet szenteltek a múzeumban a nagy oratóriumoknak, a Teremtés, az Évszakok a legsikeresebb darabjai. Koncertkörútjairól is remek, látványos kiállítást láthatunk, és természetesen  belehallgathatunk zenéjébe is.

A múzeumtól búcsúzva ajánlom még a Hegyi templomot megnézésre, ahol a művész maradványait elhelyezték, és ajánlom azokat a programokat, melyeket a múzeum szervez. Van kosztümös tárlatvezetés, “Haydn asszony mesél” címmel, ahol történeteket hallhatunk zenéről és szerelemről. Van esti vezetés, mely szintén kosztümös, és német nyelvű vezetéssel a barokk növény különlegességeket is megtekinthetjük Haydn konyhakertjéből. A vezetések előzetes bejelentkezéssel lehetségesek.

További információk németül itt: https://www.youtube.com/watch?v=KXctarOxRz8&t=130s

magyarul itt: https://www.eisenstadt-leithaland.at/index.php

 

 

Kövess a közösségi oldalakon is!

Jakab Erzsébet

Kedves Olvasó!

Örülök, hogy megtisztelsz azzal, hogy blogomra látogattál. Ha tetszik amit olvasol, szeretettel várlak máskor is. Légy rendszeres olvasóm. Köszönöm!

Friss bejegyzések

Carnuntum

Carnuntum a Római Birodalom Pannonia provinciájának fővárosa, katonai tábor és hatalmas polgárváros volt az ókorban. Alsó-Ausztriában található. Ha utazunk, keressük

Elolvasom »

Ide írhatsz nekem!

Ha írni szeretnél, akkor megteheted, ezen az e-mail címen:

bakancsesfakanal(kukac)gmail.com

Itt is megtalálsz!

Élet a kéken

A Turistamagazinban írtak rólam, kétszer is. Íme a cikkek, kattints rá év olvasd el:

Bronzjelvény

Egy átlagos háziasszony