Szauna paradicsom a szomszédban

Nem kell messzire menni a határtól, ha egy kis extra kényeztetésre, termálvízre, szaunára vágyunk. Bad Tatzmanssdorf ugyanis Szombathelytől mindössze 32 km-re található, és szaunái olyan rendkívüli élményt nyújtanak, amit nálunk egyik fürdő sem tud még. A hely egy Hévízhez hasonló fekvésű, dimbek és dombok között megbúvó termálfalu. A szép környezet az odavezető úton is élvezhető, hát még akkor ha visszaútra Kőszeget választjuk ki úticélul. Hibátlan autóút, kisebb szerpentinek, csodás kilátás, kirándulásra is remek cél. 

Na de térjünk vissza a fürdőre. A belépő nem olcsó, de tényleg megéri. Patyolat tisztaság mindenütt, a medencék nem csempések, hanem rozsdamentes fémből készültek, sehol nincs még víztócsa sem, állandó a higiénia. Vásárolhatunk egész napos belépőt, három órásat, esti engedményeset, és külön a szaunát mellé. Diák és nyugdíjas kedvezmény természetesen érvényes, így az igazolványunkat vigyük magunkkal, ha van. 

Kapunk egy órát, amire aztán később vásárolhatunk is akár a büfében, akár a medence vizi bárpultjánál, vagy akár az étteremben. Az ebédhez, ha étterembe akarunk beülni vigyünk fürdőköntöst, de legalább polót fel kell vennünk, fürdőruhában tilos beülni. A köntös egyébként is ajánlott, mert a külső szaunakertben egyik helyről a másikra, a téli hidegben nem kellemes törülközőben mászkálni. Főleg, hogy teljesen naturista, erre készüljünk fel. Az osztrákok teljes természetességgel tudják ezt, senki nem bámul, még csak közel sem megy a másikhoz, magyar vendég pedig alig-alig akad. Bátran vállaljuk ezt fel, hiszen élvezetes és nagyon nagyon kényeztető az egész.

Térjünk még vissza az öltözőkhöz, hiszen tanácstalanul álltam, hogy mi is a teendő. Tehát. Az öltözőkben át tudunk öltözni, a cuccaink elhelyezéséhez pedig keressünk egy üres szekrényt. Ha bepakoltunk, az óránkkal tudjuk bezárni, a számot pedig nem fontos megjegyezni, mert a bejárat melletti leolvasón meg tudjuk nézni. 

A medencék. Beérkezvén egy nagy medence található, aminek külső része is van, a szélén zubogókkal, pezsgő bugyborékoló fekvőhelyekkel. Ebben van a medencés bár is, a víz pedig kiváló meleg. 

Gyerekmedence, kis pancsoló is taláható ebben a részben, de hangsúlyozom a fürdő felnőttbarát, nagyon kevés gyerek volt, azok is főleg babák. Számukra nincs több szórakozási lehetőség, csak ez a medence, ami egész napra kevés is, de nem is erre vannak berendezkedve.

Van egy külső úszómedence, kellemes meleg vízzel, télen is bátran úszhatunk benne, csodás kilátással a völgyre.

Aztán van a kedvencem, egy kör alakú termálmedence, aminek a szélén számok és feliratok vannak. Nem kell nagy német tudás ahhoz, hogy rájöjjünk, miről is van szó. (Bátran ajánlom a fürdőt azoknak is, akik nem tudják a nyelvet, útmutatásaim és az ábrák alapján jól el fognak igazodni.) Szóval a medence. Beállunk az egyes szám előtti várakozó helyre, és várjuk, hogy kigyulladjanak a lámpák, megszólaljon a duda, és bekerüljünk az egyes helyre. Aztán ismét lámpa, duda, és kettes hely, majd hármas, és így tovább, amíg végig nem érünk. 

Érteni és tudni fogjuk hogy működik, remek termálmedence, őrült jó masszírozó programokkal. Az egyes helyen a bokánkat masszírozza a víz, a kettesnél a vádlit, aztán jön a térd, a comb, a fenék, a derék, a hát majd a váll, és végül teljes vízbenfekvés következik. Nagyon kellemes, erős masszírozó vízsugarakkal dolgoznak, szuper program. 

A medencék körül mindenütt pihenőágyak vannak, és nem műanyag székek, hanem kerevetek, szivacsos, puha ágyikók, nagyon kényelmesen lehet pihenni. Foglalás nincs, ki is van írva hogy ne tegyük le a törülközőt és menjünk el közben fürdeni, hanem csak akkor, ha pihenni szeretnénk. Sok fogas és lepakoló hely van, fogunk találni megfelelőt.

És most térjünk át az én kedvencemre, a szauna kertre. Mert szauna kert a pontos neve, egy egész külső egység, összesen – a termálfürdő honlapja szerint – 54 szaunával, külső merülők sokaságával, kinti termálmedencével, kis tóházzal, hidakkal, komplett japán kerttel. A kis díszmedencékben piros halak úszkálnak, a díszlet mindenütt hangulatos, nagyon jól fogjuk magunkat érezni.

Ha áthaladunk a szaunás forgóajtón, (itt kell az órát ráhelyezni a megfelelő helyre, hogy bemehessünk) mindjárt egy helyiségbe érkezünk, ahol középen termálmedencét találunk, körülötte a láb ereinek edzéséhez szükséges hideg-meleg vizes sétáló kneipp medencét, sok puha pihenőágyat, és a kör alakú medence alakjához alkalmazkodó szaunákat.

Gyógynövényes szauna, forróbb finn szauna, és nagyon különleges infraszauna van itt, amit kipróbáltunk. Az infraszauna egy bordó bőrfotel, melynek karfáján találjuk az irányítórendszert. Minden ábra érthető, így tudjuk leengedni fekvő állapotba, vagy vissza ülőbe, és külön a lábtartót is fel vagy leengedhetjük. A támla közepén van egy lyuk, ahol a hő érkezik, kis mikrofon szerű szerkezetből, itt pihenhetünk, és közben élvezhetjük az infra hősugárzást. Még azt is irányíthatjuk, hogy köntösben vagy fürdőruhában ültünk e a fotelbe, annak megfelelő ábrát keressünk.

Van itt szaunabár, ahol friss sört, vagy gyümölcslevet ihatunk, de az italautomata is érdekes, az óránkkal tudunk fizetni. Benyomjuk a kiválasztott ital számát, odahelyezzük a megjelenő ár alá az óránkat, aztán egy automata kiemeli a megfelelő frissítőt. A sörbontó pedig ott lóg, hogy alkalmazzuk. 🙂

Az ital automata mellett található a napi szauna program kiírás, ahol láthatjuk, hogy melyik szaunában hány órakor vannak felöntések. Félóránként folyamatosan egyszerre több is van, de itt órával kell fizetnünk egy-egy programért. Vannak ingyenesek, és fizetősek is. Sőt, még meditáció is van, ami ingyenes. Ha körbejárunk, mindegyik szauna nevét leolvashatjuk, így tudjuk melyik program merre lesz majd. 

Itt található egy olyan helység, ahol szaunamester végez kezelést, különböző kencéket ad nekünk, amivel bekenhetjük a testünket, hogy szebbek legyünk. 

Van még egy lady spa, amiben csak csajoknak vannak szaunaformák, sajnos azt nem próbáltuk ki, ugyanis egy nap kevés mindenhez. 

A körhelyiségből két helyen is kimehetünk a szaunakertbe, egyik oldalon szuper jégszauna található, műhóval, jégcsapokkal, egy forró szauna után remek lehűtési lehetőség.

Aztán egy másik ajtón belépve, ismét szaunák, jégkút, itt láthatjuk a szaunák felett hogy zöld vagy piros a lámpa, tehát be lehet e lépni. Negyedóránként, félóránként, a kiírás szerint – amit az ajtókon találunk feltűnő helyen – felöntések vannak, fényszauna, gyógynövényes, és forró, illetve keller azaz pinceszauna, ahol borosüvegek, dugók, és hordók adják a külcsínt. 

Van illatszauna, nagyon kellemes illatokkal, és a fényekkel is remekül játszanak. A bejárat mellett tükörsima hidegvizes merülő medence található, kint is vannak függőágyak, pihenő helyek.

A kinti termálmedence is teljesen meztelen, forró vízben ülni egy szikla alatt pedig remek szórakozás, és a testnek tökéletes lazulás. 

A bergszauna egy hegyi kunyhót idéz, fagerendákkal, forrósággal, az illatgőz más néven aromakabin is remek kikapcsolódást nyújt, és persze sima gőzfürdő is va több helyen. A tószauna a tavon lábakon álló faházikó, remek felöntések helyszíne, a mézestől a mentásig, minden féle program megtalálható. 

A relax szaunában feküdni tudunk, és a meditációt akkor is értjük, ha nem tudjuk a nyelvet. Szépen lassan olvas a programvezető, nagy levegő, sóhajok, lazulás, kellemes meleg. 

A tepidárium és sószoba nem került kipróbálásra, ahogy még több szauna sem, egyszerűen kevés hozzá egy nap. 

Nagyon szuper program ez, teljes harmónában lazulhatunk, az étteremben finom salátákat, és ételeket ehetünk, kicsit vastagabb pénztárca kell hozzá az igaz, de egy alkalom biztosan megéri, hogy felfrissüljünk, feltöltődjünk, és tegyünk az egészségünkért. 

Bad Tatzmanssdorfot csak ajánlani tudom. Próbáljátok ki ti is! Fotókat, egyebeket itt a fürdő honlapján nézegethettek. https://www.avita.at/hu/start.html

Tipp: ha ideutaznátok, válasszátok szálláshelyül akár egy éjszakára Kőszeget, a Portré Hotelt, vagy Apartmant. Remek kis szálloda a főtéren, kellemes design-nal, kényelmes ágyakkal és fürdővel. Tiszta, kellemes, jó kis hely, ahol finomakat ehetünk, és sétát tehetünk a városkában. 

http://www.portre.com/szoba/apartman/

 

Kövess a közösségi oldalakon is!

Jakab Erzsébet

Kedves Olvasó!

Örülök, hogy megtisztelsz azzal, hogy blogomra látogattál. Ha tetszik amit olvasol, szeretettel várlak máskor is. Légy rendszeres olvasóm. Köszönöm!

Friss bejegyzések

Carnuntum

Carnuntum a Római Birodalom Pannonia provinciájának fővárosa, katonai tábor és hatalmas polgárváros volt az ókorban. Alsó-Ausztriában található. Ha utazunk, keressük

Elolvasom »

Ide írhatsz nekem!

Ha írni szeretnél, akkor megteheted, ezen az e-mail címen:

bakancsesfakanal(kukac)gmail.com

Itt is megtalálsz!

Élet a kéken

A Turistamagazinban írtak rólam, kétszer is. Íme a cikkek, kattints rá év olvasd el:

Bronzjelvény

Egy átlagos háziasszony