A Róma villa titka

Év eleji első utazásom célja Pécs, de fontosnak tartottam, hogy útközben is megnézzük a látnivalókat. Ezért, a már régen vágyott Rippl-Rónai múzeumot útba ejtettük Kaposváron. Azóta vágyódom megnézni, amióta pár éve Székesfehérváron egy kiállításon megnéztem Rippl-Rónai kukoricás képeit. A művész élete, és munkássága megfogott, a képek nagyon tetszettek, és itt Kaposváron csodás kiállítás keretében láthatjuk az egykori lakóhelyet, és műtermet. Mindez a Róma villa, mely tökéletes házikó, hatalmas kerttel, korhű bútorokkal, állatkákkal, igazi élhető, vágyható hely, még most is. Hát még egykor. Azokban a bizonyos boldog békeidőkben, az 1800-as év végi és 1900-as év eleji művészi években. Akkor, amikor a művészek Párizsba jártak korzózni, tanulni, szórakozni. Nem hagyták ki az italt, a nőket, a bohém életet. Barátja volt Munkácsy, Mikszáth, Ady, hogy csak pár ismert nevet említsünk. Az élet más volt, gazdag, tartalmas, és nagyon bohém. A művészi lét hozzátartozója volt a feleség mellett pár kitartott nőcske is, ahogy Rippl-Rónainál például Zorka. Élete az átlagos művészélet, először a szegénysor, a keserves mindennapok, aztán a tehetség felismerése, a kemény próbálkozások, majd a siker, pénz, csillogás. Tipikus művészlét, két végén égetve a gyertyát, és az utókorra hagyva a csodás alkotásokat. 

De térjünk vissza Kaposvárra, a Róma villára. A Kaposváron született Rippl-Rónai József gyógyszerésznek tanult, patikusként is praktizált, majd házitanítóskodott a Zichy családnál, mígnem rajzórákat vett, a Müncheni Akadémián tanult, aztán Párizsba ment Munkácsy Mihály mellé tanoncnak.

Hamarosan kialakult saját stílusa, szerzett magának egy francia feleséget, és festett festett, festett. Közben üvegablakokat is tervezett, a Róma villában láthatjuk az Andrássy család számára tervezett csodálatos ebédlőt, melynek egészét ő tervezte, az ablaktól a szőttesig, a porcelánig. Kivételes ízlésre vall a berendezés, a legjobb tervezőkkel dolgoztatott a feladaton.

A múzeum belépője 800 Ft, fotójegyet külön vásárolhatunk. Ezután megnézhetjük a látogatóközpontban az Andrássy ebédlőt, rajzok gyűjteményét, majd a villát a berendezéssel és képekkel, festményekkel, illetve a műtermet. Sok személyes tárgyat láthatunk, elképzelhetjük azokat az időket, amikor a művész itt élt és dolgozott.

A rajzok nagy része akt, szeretett női aktokat festeni, ehhez mindig megfelelő múzsája is volt. Ma elképzelhetetlen, hogy egy családnál hónapokig vendégeskedjen egy barát, de akkor ez megszokott dolog volt. Az ő vendégük Fenella, a gitározó éneklő cigánylány sok festménynél inspirálta a művészt, feldobta a mindennapokat.

Egyébként is pezsgő élet folyt a házban, a sok vendégnek sokat főztek, a főzéshez állatokat tartottak. A művészeti élet abban a korban másként mutatkozott meg, a baráti látogatások több napig, akár hetekig, hónapokig is eltartottak. A kártyázás, ivás napi rutin volt, s közben persze megszülettek az ötletek, Rippl-Rónainál a csodás festmények.

Több alkotó korszaka volt, leghíresebb, egyedi a kukoricás stílus, mely a világon is egyedülálló, pontszerűen megfestett képek stílusa. A festő szerette a színeket, ebben a stílusban szinte élnek a színek, előttünk van az egész világ. 

 

Köves Szilvia írt egy hasonló című könyvet (A Róma villa titka) a művészről. Amikor kitaláltam a címet, ezt még nem tudtam. De ha tetszett a cikk, és felkeltette az érdeklődéseket, olvassátok el, bizonyára érdekes lesz. 

A múzeum honlapja itt: http://ripplronaiemlekhaz.smmi.hu/

Kövess a közösségi oldalakon is!

Jakab Erzsébet

Kedves Olvasó!

Örülök, hogy megtisztelsz azzal, hogy blogomra látogattál. Ha tetszik amit olvasol, szeretettel várlak máskor is. Légy rendszeres olvasóm. Köszönöm!

Friss bejegyzések

Carnuntum

Carnuntum a Római Birodalom Pannonia provinciájának fővárosa, katonai tábor és hatalmas polgárváros volt az ókorban. Alsó-Ausztriában található. Ha utazunk, keressük

Elolvasom »

Ide írhatsz nekem!

Ha írni szeretnél, akkor megteheted, ezen az e-mail címen:

bakancsesfakanal(kukac)gmail.com

Itt is megtalálsz!

Élet a kéken

A Turistamagazinban írtak rólam, kétszer is. Íme a cikkek, kattints rá év olvasd el:

Bronzjelvény

Egy átlagos háziasszony