Vacsora a kastélyban

Őspark, csodálatos zöld környezet szegélyezi a Károlyiak Fehérvárcsurgói kastélyát. Rendezett, ápolt kert, kis tó, hidak, sétautak, megannyi apró részlet, amit meg kell nézni, végig kell járni, és aztán belépni végül magába a kastélyba. Öltözz fel csinosan, viselkedj úri módon, és érezd át az érzést, mintha főúr lennél, arisztokrata hölgy, egy gróf,vagy grófnő, akinek kényét, kedvét keresik ha asztalhoz ül. 

A kastélykörnyezet mindig hatással van rám, bármit eszek is, beleérzem beleképzelem magam az eleganciába, és itt minden ezt sugallja. Szolid elegancia, csendesség, finom színek, igazi kastélymilliő. Akkor hát rendeljünk, és nézzük, mit ehetünk egy ilyen szépséges helyen, ahol a konyha franciás, a tálalás gyönyörű, és az ételek minőségi alapanyagokból készülnek. 

Az étlap rövid, és friss, néhány előétel, két leves, talán hat főétel, desszert, sajt. Ennyi a választék, ne számítsunk hosszú oldalakra, ebből a választékból bőven találunk kedvünkre valót. De ha nem, akkor is bátran rendeljünk, mert minden étel finom, különleges, franciás és könnyed.

Az előételekből hármat próbáltunk. A rákot francia lecsó alapon, a serrano sonkát aszalt paradicsomos krémmel, és a tojásos nokedlit öntött salátával. 

A francia lecsó kicsit más mint a miénk, de ízvilágában hasonlít persze, de gazdagabb íz, padlizsán és cukkini, valamint zöld fűszerek gazdagítják. Tetején a frissen grillezett fokhagymás rák pedig maga a menyország. (Már aki szereti a tenger gyümölcseit)

A serrano sonka lehelet vékonyra van szelve, az aszaltparadicsomos krém tömény élvezet, a friss mikrözöldségek pedig nem csak szépek, hanem jóízűek is. 

A tojásos nokedli kis serpenyőben érkezik, finom szalonnapörcökkel, melyek nincsenek túlsütve. Nekem kicsit sok a tojás, kevésbé látszik a nokedli, de ízében harmónia van, főleg az öntött salátával együtt fogyasztva. 

A saláta szívsaláta, csak a közepe, a “szíve” mely apróra vágott lila hagymával van feldobva. Finom édes-ecetes íz, aki a hagyományost szereti, nem fog csalódni. 

A leves választék kettő féle, citromkrémleves lie szorbéval, és gulyásleves. A gulyás nem hagy sok csodálkoznivalót, hacsak nem a tányér amiben felszolgálják. Remek kerámia, nehéz, súlyos, jól tartja a hőt, kellemes belőle enni. 

A citromkrémleves, hát nem is tudom, sok citrom, tejszín, betétnek pedig fagyi és habcsók. Valami mennyei.… ezt el kell otthon is készíteni. 

A gulyáshoz friss kenyér érkezik, így együtt tökéletes választás annak, aki tartalmasabb alapot akar a főételhez. 

A főételből a társaság nagy része a ropogós malacoldalast választotta, melyet francia rakott burgonyával, és sok mikrozöldséggel tálalnak. Mellé savanyú uborka dukál, de nem egészben, hanem apró kockára vágva. Ezek a kis trükkök teszik különlegessé az ételeket. Szeretem megtapasztalni az ilyen kreatív ötleteket, ettől lesz a tálalás profi, az étel kívánatos. 

Kértünk még meggyes kacsacombot, ahol a konfitált kacsa mellé kis toronyként kerül a tócsni, vagy más néven beré, és tetejére a meggyes lilakáposzta. Együtt két savanykás-édeskés ízt adnak, kellemes párosítás, kellemes ízharmónia. 

Aki jércét rendelt, érlelt sonkába tekert nyársakat kapott, sok zölddel alatta. A répától a lila hagymáig, szárzeller zöldjéig mindenféle finomság adja az alapot, amire a csirkenyársak kerülnek. Remek tálalás, kellemes ízvilág. Könnyed étel, semmi túlbonyolítás. Bár étlap szerint sárgadinnyével és ruccolával tálalják, mindkét barátnőm más köretet választott mellé. Itt még ez is megoldható, lehet csere-berélni a kínált ételekből. 

A bőrén sült lazac tetejére citromkarika került, alá pedig egy kapros tök, amiben sajtkrém gazdagítja az ízeket. Könnyedre, picit savanykásra, ízben harmonizálva készítik. A tökszeletek annyira vékonyak, hogy aki nem szereti az is kipróbálhatja, nem fog csalódni.  Annyira másként hat, átveszi a szósz hangsúlyát, hogy érdemes megkóstolni. A lazac is tökéletes. (A fotó nem).

Az egyik desszert görögjoghurt alapon érkezik, liofilizált gyümölcsökkel, pici apróra vágott pisztáciákkal, rózsaszín habcsókkal, ami már levesbetétként is funkcionált. Remek ötlet, látványos, kellemesen omlós, finom, és a színe pedig lenyűgözően rózsaszínű. 

A francia csokitorta csupa csoki, itt is helyet kap a pisztácia, a színes gyümölcsök, és friss szilva raguként tálalva. Kellemes, nem túl édes, és pont elég. 

A kókusz tart sem okoz csalódást, a kis tésztakosárban finom kókuszkrém, diszítésként a gyümölcsök, és habcsókok fehér és rózsaszín változatban. 

A csurgódombi sajtválogatásból többször repetáztunk, olyannyira sikere volt. Csodás sajtok, aszalt szilvával, mazsolával, dióval tálalva. Mennyei. Kecskesajt, érett camambert, krémes camambert, kemény sajtok, mind mind különlegesek és finomak, és persze környékbeli termelőtől való. 

A borválaszték kicsit sovány, de a sör friss finom, a pálinkák kellemesek, a limonádé csupa gyümölcs. A kiszolgálás, bár nem profi, kedves, és nem hagy kivetnivalót. Jó ételek, elegáns környezet, finom kastélyhangulat,  Károlyi kastély, Fehérvárcsurgó, ismét melengeted a szívemet. Akárcsak itt: https://bakancsesfakanal.cafeblog.hu/2012/09/18/fehervarcsurgo-karolyi-kastely/

A kastély különleges Valentin napi vacsorával vár titeket, itt olvashatók a részletek:

https://karolyikastely.accenthotels.com/hu/gasztronomia/februar-a-romantika-honapja

De választhattok egy tradicionális teadélutánt is, a részletek itt: https://karolyikastely.accenthotels.com/hu/gasztronomia/tradicionalis-teadelutan

Ha pedig csak megszállnátok, és egy kellemes hétvégét töltenétek főúri környezetben, innen válasszatok: https://karolyikastely.accenthotels.com/hu/ajanlatok

Jó szórakozást, Fehérvárcsurgó mindenkit vár. 

Kövess a közösségi oldalakon is!

Jakab Erzsébet

Kedves Olvasó!

Örülök, hogy megtisztelsz azzal, hogy blogomra látogattál. Ha tetszik amit olvasol, szeretettel várlak máskor is. Légy rendszeres olvasóm. Köszönöm!

Friss bejegyzések

Carnuntum

Carnuntum a Római Birodalom Pannonia provinciájának fővárosa, katonai tábor és hatalmas polgárváros volt az ókorban. Alsó-Ausztriában található. Ha utazunk, keressük

Elolvasom »

Ide írhatsz nekem!

Ha írni szeretnél, akkor megteheted, ezen az e-mail címen:

bakancsesfakanal(kukac)gmail.com

Itt is megtalálsz!

Élet a kéken

A Turistamagazinban írtak rólam, kétszer is. Íme a cikkek, kattints rá év olvasd el:

Bronzjelvény

Egy átlagos háziasszony