Csorba leves bodaggal. Egészség a múltból.

Van egy csoport, Ó-BORbála a neve, ahova csütörtökönként énekelni járok. Szép és pajzán népdalokat tanulunk, aztán a Nyitott Pincéken, vagy a Szüreti Mulatságon jól előadjuk. Szép népviseletbe öltözünk, senki nem ismer fel bennünket kendőben, és dalolunk vidámakat, népieseket, pajzánokat, borhoz illőket, borról szólókat. Az emberek nevetnek, és jól érzik magukat.  Aztán van, hogy ennek a kedves hagyományőrző csoportnak hagyományőrző főzést rendezek. Énekelünk, én főzök, a férjem süt valamit, és jól érezzük magunkat. és a bor is előkerül.

Csupa E betű mentes hagyományos ételt készítek, olyat, amit a múltból merítek, de más népeknél ma is készítik. Most például csorba levest főztem, ami úgy, mint nálunk a lecsó, minden háznál másképp készül. Egyszerűen, finoman, sok sok egészséges zöldséggel.

Így:

Hozzávalók 4 főre: 50 dkg pulykamell, 2 evőkanál zsír, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 kis üveg (vagy doboz) paradicsompüré, 1 dl tej (nálam zabtej) 2 sárgarépa, 2 fehér répa, 1  kisebb zellergumó, 1 kisebb karalábé (elhagyható) 5-6 db csiperkegomba, 2 közepes krumpli, 2 marék borsó és 2 marék zöldbab (fagyasztott), 20-25 dkg savanyú káposzta, só, bors.

Elkészítése: A hagymát apróra vágom, a zsíron megpirítom. A hagyma pirítása során mindig megsózom, előbb pirul és szebb színe lesz. A többi sózást ennek figyelembe vételével kell tenni. A pirult hagymára rádobálom a kis kockákra vágott pulykamellet (készülhet sertés húsból is, birkából is) és fehéredésig saját levében pároljuk. Borsozzuk, majd hozzádobjuk a karikára vágott répát (murkot) együtt pároljuk, majd felengedjük vízzel. Sűrű levest akarunk főzni, annyi vizet öntsünk, hogy bőven ellepje, de ne legyen sokkal több. Forrás után beledobjuk a felkarikázott fehérrépát, a zeller, és a karalábét (elhagyható) és felforraljuk. Picit főjön, aztán belekeverjük az összevágott savanyú káposztát a kockára vágott krumplit, és a felszeletelt gombát. Megint felforraljuk (ugye mindig belekerül az újabb adag hideg zöldség, ami elhűti) utána sózunk és borsozunk, majd legvégül beletesszük a fagyasztott borsót és zöldbabot. Megint felforraljuk, és puhulásig főzzük. Ezt úgy tudjuk megállapítani, hogy minden zöldséget, és a husit is megkóstoljuk. Közben iszunk egy pohár bort, hogy lehűtsük a szánkat. ha minden puha, belekeverjük a paradicsompürét, és beleöntjük a tejet. Megint összeforraljuk, és a leves kész.

Tálaláskor csípős paprikát, tejfölt kínálhatunk hozzá, és az alábbi recept szerinti bodagot, azaz cigány kenyeret.

Hozzávalók:1kg liszt, 10 evőkanál zsír, 2 evőkanál sütőpor, 2 evőkanál só, 6 dl víz.

Ebből kb. 12-14 db bodag jön ki. Ha ketten vagytok, elég a fele mennyiség is.

Elkészítése: a hozzávalókat összegyúrjuk, kis kerek cipóvá, majd kicsit pihentetjük, és több kis cipóvá gyúrjuk át. A kis halmocskákat gyúródeszkán sodrófával kisodorjuk, kb. akkorára, mint egy palacsinta. Forró palacsintasütőben sütjük, semmiféle zsiradék nem kell alá. Néhány perc alatt megsül, és a hólyagos tészta a hólyagocskáknál megbarnul, szép ropogósra, megfordítjuk és a másik oldalt is megsütjük.

A fenti ételek, főleg a leves csupa egészség, friss zöldségek tömkelege, rántás nélkül készítve, savanyítva. Tele van téli vitaminokkal, fontos immunerősítő és egészségmegőrző alapanyagokkal. Szuper finom, könnyen elkészíthető, tartalmas ételek, amik így télvíz idején melengetnek bennünket. Lehet jó nagy adagot főzni belőle, meg lehet hívni a barátokat is, a bodaggal együtt imádni fogják.

A bodagot nem csak leves mellé adhatjuk, hanem önmagában friss tejfölbe mártogatva is finom. Ha megmarad másnapra, telerakhatjuk salátával, sajtkockával, kis joghurtos szósszal, és új életre kel, akár csak egy piadina, vagy nan kenyér.

Ui: a fotók több részletben készültek, kétszer is főztem, de mint látjátok tányérba tálalva egyszer sem sikerült lefotóznom. Ugyanis annyira hívogató az illata, hogy mindenki nekiront és fal, a fotózás meg elmarad. Próbáljátok ki, jó étvágyat hozzá!

 

Kövess a közösségi oldalakon is!

Jakab Erzsébet

Kedves Olvasó!

Örülök, hogy megtisztelsz azzal, hogy blogomra látogattál. Ha tetszik amit olvasol, szeretettel várlak máskor is. Légy rendszeres olvasóm. Köszönöm!

Friss bejegyzések

Ide írhatsz nekem!

Ha írni szeretnél, akkor megteheted, ezen az e-mail címen:

bakancsesfakanal(kukac)gmail.com

Itt is megtalálsz!

Élet a kéken

A Turistamagazinban írtak rólam, kétszer is. Íme a cikkek, kattints rá év olvasd el:

Bronzjelvény

Egy átlagos háziasszony