Hajmáskéri anzix

Ezzel a címmel vezetett túrát Raffai Csilla a Túrajó oldal kitalálója, és megvalósítója, a Pannon Egyetem neves turisztikai szakembere.

A vezetett túra hol másutt, mint az izgalmas Hajmáskéri katonavárosban történt. Azon a helyen, ahol egykor csodálatos épületek és gyors gazdasági fejlődés eredményeként egy komplett város szolgálta a monarchia tüzérségét, és a lőiskola katonáit. Volt ott posta, vágóhíd, tejüzem, hűtőház, templom, kávéház, lovarda, tiszti kaszinó, minden, amire csak szükség volt, hogy a katonáknak, katona jelölteknek ki se kelljen mozdulniuk a katonavárosból. Hatalmas területről beszélünk, mely egykor fénykorát élte, lőgyakorlatok helyszíne, melynek egész Európában nem akadt párja. Talán a költségeknek sem, amibe került a császári és királyi tüzérségi kiképző laktanya.

A neves építészek által tervezett, 1911-ben átadott, hatvan épületből álló komplexum, amely Közép-Európa legnagyobb lőterével rendelkezett, az önellátásra rendezkedett be. A két háború között az összes fegyvert, amit a honvédség vásárolt, itt próbálták ki.

Az első világháborút követően egy hadifogolytábor is létesült a gyönyörű katonaváros mellett, így már saját pénze is lett a városnak, a foglyok az elkobozott cuccaikért némi pénzt kaptak, amit a városon belül elkölthettek.

A második világháború után vége lett a katonai csodaországnak, a “felszabadító” mai szemmel nézve “megszálló” orosz katonák lakhelyévé vált, az épületek más funkciót kaptak,  majd kivonulásuk után pusztulás vette kezdetét.

 

Némely épületet megmentett egy-két vállalkozás, aki ide tette székhelyét, némelyek elpusztultak, a csodálatos főépület pedig haldoklik hamvaiban.

És hogy miért anzix? Mert régi képeslapokat is láthattunk, melyek egy részén a katonaváros épületének fotói, másik részén a képeslap szövege olvasható. Érdekes, szívfájdító régi emlékek idézése, mely igazán passzolt a látványhoz, mely a mi szívünket is szorítani kezdte.

A bejáráson készült fotók hűen tükrözik az enyészetet, a szomorú látványt, és lerántja a leplet a titokról. Mert ugye titok volt, hogy mi van a falak mögött.

A titok, ami mindig izgatja az embereket, ahol izgalmas dolgokat sejtenek, ahol olyan dolgok történnek, aminek nem lehetünk szem- és fültanúi. Titok már nincs tovább, Csilla bemutatta az összes titkot,  a fátyol felrebbent.  A szájtátva hallgatott érdekes történet csúnya véget ért.

A szellemvárosról, beszéljenek tovább a képek.

 

Hajmáskér: egy kicsi falu a Bakony lábainál, mely a katonai területének köszönheti összes hírnevét. Megközelítése a 8-as útról, Veszprém és Várpalota között.

Látogatni vezetett túrákkal a Túrajó keretein belül érdemes, ahol rengeteg információt kaphatunk Csillától. Bár mára szinte senki nem őrzi, én nem merészkednék ide egyedül. A főépület ugyan magántulajdonban van, de tulajdonosa idős, 2014-es vásárlás óta szinte semmi nem történt itt az állagmegóvásért. Talán nem volt felkészülve arra, hogy rettenetes pénzbe kerülne a felújítás.

A főépület hatalmas, kissé hiányos, omladozó tetején utcagyerekek mászkálnak, az egyik szobában szipus lány szívta zacskóból a várva várt csodát. Azt a csodát, melyet mi is várunk. Hajmáskér mi lesz veled? Ezt a kérdést többször feltettük a bejárás során, én azzal válaszoltam meg magamnak, semmi, minden a pusztulásé, enyészeté lesz. Kár érte.

És hogy miért ajánlom mégis ezt a túrát? Mert az embereket mindig is izgatták a titkok, ahogy a szellemvárosok, az elpusztult vagy elhagyott helyek is. A pusztulás ténye ugyanolyan izgalmas mint a fejlődésé.

Az  én kezdetleges fotóimnál sokkal szebbeket találhattok a neten, de a vélemény szabad, és mindenki mást és másként lát. Talán nekem is sikerült felkeltenem az érdeklődést, hogy bejárjátok ezt a különleges helyet, melynek minden négyzetcentimétere maga a történelem. A huszadik század különleges lenyomata.

A Túrajó programjait itt találhatjátok meg: https://turajo.hu/

Kövess a közösségi oldalakon is!

Jakab Erzsébet

Kedves Olvasó!

Örülök, hogy megtisztelsz azzal, hogy blogomra látogattál. Ha tetszik amit olvasol, szeretettel várlak máskor is. Légy rendszeres olvasóm. Köszönöm!

Friss bejegyzések

Ide írhatsz nekem!

Ha írni szeretnél, akkor megteheted, ezen az e-mail címen:

bakancsesfakanal(kukac)gmail.com

Itt is megtalálsz!

Élet a kéken

A Turistamagazinban írtak rólam, kétszer is. Íme a cikkek, kattints rá év olvasd el:

Bronzjelvény

Egy átlagos háziasszony