Ismeritek Ozorai Pipót?

Filippo Scolari akit a magyarok Ozorai Pipóként emlegetnek, kiemelkedő gazdasági és katonai képességekkel rendelkező, firenzei szegény családból származó olasz férfi. A szerelem láncolta Magyarországhoz, azon belül is Ozorához. Történt ugyanis az 1400-as években, hogy az olasz kiscsávó beleszeretett Ozorai Borbálába, és a lánnyal együtt kapott birtokra pompás kis várkastélyt építtetett.

A lányon kívül még Zsigmond királyt is nagyon szerette, szolgálatait neki ajánlotta, aki hálája jeléül sok kegyben részesítette. Bizalmi posztokkal jutalmazta.

Pipo nagyon ügyes ember volt, Ozorán heti piacot szervezett, és kis apró lépésekkel lendítette fel a gazdaságot. 10 éven át építtette ozorai rezidenciáját, gótikus stílusban.  A kastély reprezentatív megjelenésével és lakályosságával tűnt ki a magyar várkastélyok közül. Itáliai ízléssel berendezett otthonná varázsolták.

Nos, ezt a nagyszerű kastélyt látogattuk meg hétvégén, és igazán nagy élményt nyújtott. A korhű bútorokkal berendezett, szépen helyreállított kastély rendkívüli látványosság, élvezetes vezetéssel járható be, és remek program bármelyik hétvégére.

A kastély sorsa Pipo halála után hányattatottá vált, előbb a Habsburgok kezére került, majd az 1500-as években reneszánsz kastéllyá alakíttatta Hédervári Ferenc nándorfehérvári bán. Hamarosan törökök foglalták el a várat, és tönkre is tették. Így örökölte meg az Esterházy család, akik magtárrá alakították át.

Felújítása során betekintést nyerhetünk az egykori középkori “lakásokba”, láthatjuk milyen volt a hálószoba, vendégszoba, konyha, fürdő és wc.

Izgalmas és látványos látogatást tehetünk a középkorba. Amint belépünk a várba, a magával ragadó zárt reneszánsz udvar máris a kedvencünkké válik. Vadszőlő és borostyán futja körbe a falakat, leanderek, citromfák között sétálgathatunk. Hangulatos, bájos kis hely, érdemes ellátogatni Ozorára.

Pipo végül szép emléket hagyott itt nekünk, jutalmul pedig megkapta a lehetőséget, hogy Székesfehérváron a királyok közé temessék el.

Aki idelátogat, akár meg is szállhat a kastélyban, hiszen korhű berendezésű vendégszobák várják, s a múzeum zárása után  kulcsot kap a kastélyhoz, és magára marad a vendég, ő az úr a házban.

Nyitvatartás, jegyárak, információ itt: http://ozoraivarkastely.hu/

Ozorát Simontornya és Enying között találjuk meg, s ha már itt járunk, hozzá kapcsolhatunk néhány más látnivalót is, vagy ehetünk egy jót Halországban, Örspusztán.

Még több fotó itt:

Kövess a közösségi oldalakon is!

Jakab Erzsébet

Kedves Olvasó!

Örülök, hogy megtisztelsz azzal, hogy blogomra látogattál. Ha tetszik amit olvasol, szeretettel várlak máskor is. Légy rendszeres olvasóm. Köszönöm!

Friss bejegyzések

Carnuntum

Carnuntum a Római Birodalom Pannonia provinciájának fővárosa, katonai tábor és hatalmas polgárváros volt az ókorban. Alsó-Ausztriában található. Ha utazunk, keressük

Elolvasom »

Ide írhatsz nekem!

Ha írni szeretnél, akkor megteheted, ezen az e-mail címen:

bakancsesfakanal(kukac)gmail.com

Itt is megtalálsz!

Élet a kéken

A Turistamagazinban írtak rólam, kétszer is. Íme a cikkek, kattints rá év olvasd el:

Bronzjelvény

Egy átlagos háziasszony