Várkastély a Dráva partján

Egy kevésbé ismert helyet szeretnék bemutatni, egy kisvárost, melynek barokk főterecskéje, és gyönyörű kastélya is van. A déli országhatártól egyórányi járásra találjuk Ptuj városát, mely a szlovének kedvelt kirándulóhelye. A főváros után itt a legtöbb a turista, mert egy kis ékszerdoboz a városka.

Az impozáns vár a dombtetőn, alant a Dráva folyó, idilli a hangulata, máris csábítja a turistákat, amint a városba érkeznek. Jól kitáblázott parkolók találhatók a központhoz közel, a vár és a város pedig egy-két óra alatt  bejárható.

Nem távolság gyalog bejárni, és érdemes, mert a várkastély évszázadok óta itt magasodik, és rejtett kincseket takar.  Maga a várdomb már időszámítás előtt lakott terület volt, az ókor lakói erődöt és szentélyeket emeltek rajta, majd később a középkorban ide temetkeztek a szlávok.

Az erődítmény a 11. században épült, a salzburgi érsekség tulajdona volt. Később a Leslie grófok laktak benne, utoljára pedig a Herberstein grófok akik 1873-tól 1945-ig uralták. Ekkor államosították, és múzeum lett belőle. Ezért van az, hogy eredeti tárgyak gazdagítják a kastélyt.

A vár belsejében többféle kiállítást is megtekinthetünk a 6 EUR belépő áráért. A földszinten farsangi maszkokat láthatunk, még ijesztőbbek mint a mi busóink.

A vár földszintjén továbbá fegyvergyűjtemény látható, el is voltam ájulva, vajon hogy bírták el a sok-sok kiló nehéz páncélgöncöt. Talán keményebben edzettek az ifjak már fiatal koruktól, hiszen akár egy kard felemelése, vele való suhintgatás is kemény izmokat kíván.

Csodás hangszergyűjtemény is van még, melynek interaktív változatával jól el lehet játszani még a felnőtteknek is. Csak nyomogatja az ember a gombokat, és a gombok fölötti rajzon szereplő régi hangszer hangja szólal meg. Érdekes nagyon.

A vár első emeletén korhűen berendezett szobákat találunk, és érdekes török témájú festményeket, turkériákat. Igen izgalmas volt a török szakos lányommal ezeket nézegetni, szinte minden szultánt felismert. 🙂

Nekem pedig a hölgyek ruhái tetszettek a festményeken, hiszen láthatjuk bármilyen korú nők kitették amijük van. A kor divatja szerint erősen felemelték a melleiket, és bőven kivágott ruhákkal kábították a férfinépet.

Az anyagok is csodálatosak, színesek, intenzívek. A göndörített hajakról már nem is beszélve.

Egyébként a vár tele volt látogatókkal, nem véletlenül, hiszen Szlovénia legnagyobb múzeuma és kulturális öröksége. A városka 2012-ben Európa Kulturális Fővárosa volt.

Nagyon tetszetek a törpe szobrok is, jelképüket nem igazán értem, de tetszettek.

Gazdag freskó és festménygyűjtemény, szobrok, nemesek arcképei, császárok portréi színesítik a kiállítást.

Egy kis szobában üvegfestmények gyűjteménye található, itt is csak úgy élnek a színek.

A városka is megér egy sétát, a tengerparti városokhoz hasonlóan szűk sikátorok tarkítják, igaz rövidek és nem is a tengerre néznek, de a hangulatukat hűen tükrözi.

Szép kis templom található a főtéren, éppen a karácsonyi világítást építették, bizonyára csodás lesz az adventi időszakban. Ptuj egyébként is híres a vásárairól, szinte minden héten van valamilyen kirakodás.

Kávézni is érdemes betérni a kis utcákban sok kávézó, és bár hívogatja vendégeit.

Az árak átlagosak, nyugodtan rendeljünk helyi sört, vagy kávét. A boltocskák is helyesek, még szombat délután is találunk nyitva tartó butikot.

Ptuj a Dráva partján fekszik, érdemes a folyóhoz is lesétálni, bár mi ezt most nem tettük meg.

Ami pedig szintén fontos információ, hogy Ptujba, a gyönyörű Jeruzsálemi borvidéken át vezet az út. Hegynek föl, völgynek le, szőlők, pincék, elszórtan családi házacskák, gazdaságok, az utazás kifejezetten érdekes, látványos, és izgalmas.

A határt Pincénél lépjük át, és Lendván át 80 km autózás után találjuk meg Ptujt. Keressétek fel, élvezzétek a hangulatát, úgyis közeleg a karácsonyi vásárok ideje.

Kövess a közösségi oldalakon is!

Jakab Erzsébet

Kedves Olvasó!

Örülök, hogy megtisztelsz azzal, hogy blogomra látogattál. Ha tetszik amit olvasol, szeretettel várlak máskor is. Légy rendszeres olvasóm. Köszönöm!

Friss bejegyzések

Carnuntum

Carnuntum a Római Birodalom Pannonia provinciájának fővárosa, katonai tábor és hatalmas polgárváros volt az ókorban. Alsó-Ausztriában található. Ha utazunk, keressük

Elolvasom »

Ide írhatsz nekem!

Ha írni szeretnél, akkor megteheted, ezen az e-mail címen:

bakancsesfakanal(kukac)gmail.com

Itt is megtalálsz!

Élet a kéken

A Turistamagazinban írtak rólam, kétszer is. Íme a cikkek, kattints rá év olvasd el:

Bronzjelvény

Egy átlagos háziasszony