Kolbászos meleg saláta

A közelgő ünnepek előtt mindig visszaveszem az étkezést, gondolván arra, hogy sok finomságot kell fogyasztani, és kicsit előkészítem a gyomromban a helyet.

Több salátát és zöldséget fogyasztok, hogy aztán a Karácsonyi sütik ne dobjanak rajtam pár kilót. Persze mellette mozogni is kell, és persze még így is lesz tartalék rajtam, de legalább jobb a lelkiismeretem.

Tegnap egy meleg salátát készítettem, kolbásszal, bacon szalonnával, hogy azért mégis legyen tartalmas. A meleg saláta valahogy jobban melegíti a gyomrom, többnek érzem a benne lévő kaját ha meleg, mint ha hideg salátát készítek.  Lássuk akkor a receptet.

Hozzávalók: egy kis szál gyulai vagy hasonlóan finom kemény kolbász, egy kis csomag, vagy pár szelet bacon szalonna, 2 db sárgarépa, 4-5 db laskagomba, egy marék rukkola, 2 kis római saláta (természetesen ezeket a zöld salátákat bármely más levélsalátával lehet helyettesíteni), pár szem olajbogyó, és pár szem kapribogyó (ez elhagyható akár) 6-8 szem koktélparadicsom.  Olívaolaj, balzsamecet, citrom vagy lime lé, bors.

A mennyiség 3 főre elég.

Elkészítése: a kolbászt felkarikázzuk, a koktélparadicsomokat ketté vágjuk, a répát és gombát szintén falatokra vágjuk. Felforrósítunk egy serpenyőt, és előveszünk egy üvegtálat. A forró serpenyőbe dobjuk a kolbászkarikákat, rá egy pici olívaolajat, és két-három evőkanál balzsamecetet. Pirítjuk, beforraljuk, hozzádobjuk a répát és gombát, együtt pirítjuk pár percig. Sót nem tettem, mert a kolbász és szalonna elég sós. 

Az üvegtálunkba eközben beletépkedjük a római salátát, beledobjuk a rukkolát, rá a koktélparadicsomokat, picit megborsozzuk.

Eközben megsül a kolbász és gomba, a répa bőven roppanós marad, de így jó. Ezt a sült balzsamos alapot ráöntjük a salátánkra. Összeforgatjuk a forrót a hideggel, és egy kellemesen langyos salátát kapunk, és a sült szaftot ami az olajból és balzsamecetből maradt, illetve a kolbász szaftját ahogy ráöntjük a salátára, egyből az öntetünk is rajta van. Még egy kicsi lime lét nyomtam rá. Hozzáadtam a bogyókat.  Ezután gyorsan kipirítottam a szalonna szeleteket, és azt is a salátára tettem. Még egy keverés, és már lehet is tálalni.

Pirítóst kínáltam mellé.

Jó étvágyat,  próbáljátok ki, egyszerű, gyors, és egészséges vacsora, a színek pedig csodálatosan tombolnak benne. 

Kövess a közösségi oldalakon is!

Jakab Erzsébet

Kedves Olvasó!

Örülök, hogy megtisztelsz azzal, hogy blogomra látogattál. Ha tetszik amit olvasol, szeretettel várlak máskor is. Légy rendszeres olvasóm. Köszönöm!

Friss bejegyzések

Ide írhatsz nekem!

Ha írni szeretnél, akkor megteheted, ezen az e-mail címen:

bakancsesfakanal(kukac)gmail.com

Itt is megtalálsz!

Élet a kéken

A Turistamagazinban írtak rólam, kétszer is. Íme a cikkek, kattints rá év olvasd el:

Bronzjelvény

Egy átlagos háziasszony