Muravidéki perec

Szlovénia magyarok lakta vidékein, a Mura mentén nagy divat a perec sütése. Ez a perec recept a Moravske Toplice (Alsómarác) község nemzetiségileg vegyesen lakott területének összegyűjtött házi finomságai között található. A receptes füzetet még Szlovéniában vettem, és a Cuk borház teraszán kóstoltam. Igaz, ott kisebb, mini változatát, melyet megfelelő fa “pálcikára” tekerve készítenek. 

Nem bonyolult, viszont nagyon finom, édeshez, sóshoz, sőt magában is egyaránt fogyasztható. Ha van kovászunk otthon, akkor azzal sütjük, sokkal finomabb mint élesztővel. Persze azt is érdemes megpróbálni, ne tartson vissza bennünket, ha nem nevelünk kovászt. 

Szóval. A perec hozzávalói:

fél kg liszt (én tüskeszentpéteri használok, mindig hozok az őrségből vagy Zalából magammal 1-15 kg-ot, ha arra járok) 1 dl olaj (én olívaolajat használok), 2-3 dkg élesztő, vagy 100-020 gramm kovász, vagy 1-2 dkg élesztő, és 80-100 gramm kovász (nálam a legutóbbi) 1 teáskanál cukor, só, 1-2 dl tej.

Elkészítése: az élesztőt a cukorral összekeverjük, és egy dl langyos tejet adunk hozzá. Amikor felfutott, hozzáadjuk a többi alapanyagot, és összekeverjük. Dagasztjuk. (én géppel dagasztom). Még egy kis langyos tejet adunk hozzá, úgy fél decinyit, hogy a tészta közepes keménységű legyen. A tésztát addig dagasztjuk, amíg teljesen kisimul, és az edénytől el nem válik. Konyharuhával letakarjuk, egy órát kelni hagyjuk. 

Kb. háromszorosára is megkel. Lisztezett gyúródeszkára borítjuk, és öklömnyi cipókat vágunk, formázunk a tésztából. Pár percig pihentetjük a gombóckákat. 

Ezután rudacskákat formázunk, és kettőt összefonunk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük (két kis tepsi lesz ebből a mennyiségből) nem túl sűrűn egymás mellé. Még fél órát kelni hagyjuk, letakarva. A tojáshoz a maradék tejet hozzákeverjük, és ezzel megkenjük a pereceket.

Forró sütőbe tesszük (nekem hagyományos gáztűzhelynél 200 fok) és kb. 20-25 perc alatt megsütjük. Sütés után még pihentetjük letakarva, aztán faljuk ahogy belénk fér. 

 

A füzetecske szerint a recept Magyarországról került át Szlovéniába, és a magyar nemzetiség által lakott területekre jellemző. Úgy mint Prosenjakovci (Pártosfalva), Motvarjevci (Szentlászló), Pordasinci (Kisfalu), Sredisce (Szerdahely) és Cikecka vas (Csekefa) falvakban. De divat Lendván, Alsómarácon és Muraszombaton is. 

Süssük meg, hozzuk haza az elvitt receptjeinket, élvezzük a házias ízeket. Nagyon finom, és könnyű elkészíteni kezdőknek is. JÓ ÉTVÁGYAT HOZZÁ!

A perecet magában, vajjal, lekvárral, vagy pástétommal fogyaszthatjuk. Bögre kakaó mellé, főzelék, főtt sonka kísérőjeként, és még számtalan variációban. 

 

Kövess a közösségi oldalakon is!

Jakab Erzsébet

Kedves Olvasó!

Örülök, hogy megtisztelsz azzal, hogy blogomra látogattál. Ha tetszik amit olvasol, szeretettel várlak máskor is. Légy rendszeres olvasóm. Köszönöm!

Friss bejegyzések

Ide írhatsz nekem!

Ha írni szeretnél, akkor megteheted, ezen az e-mail címen:

bakancsesfakanal(kukac)gmail.com

Itt is megtalálsz!

Élet a kéken

A Turistamagazinban írtak rólam, kétszer is. Íme a cikkek, kattints rá év olvasd el:

Bronzjelvény

Egy átlagos háziasszony