Lovaskocsival Csákváron

A két ünnep között Szegedi vendégeim voltak, szerettem volna valami jó programot kitalálni nekik. Mivel már többször jártak itt, sok mindent láttak a környéken, a múzeumok nagy része pedig  zárva volt, nem volt könnyű. Aztán mint mindig, a véletlenek….
Kaptam egy telefonszámot, hogy lovas kocsikázhatunk. És lőn.
Csákvár, Petőfi u. Magosi István a Lovas baráti kör vezetője fogadott minket. És persze két szép lova, hintója.

Az egyik ló neve Másnapos. Mert Húsvét másnapján született. 🙂

A nagy napra az időjárás megkegyelmezett, szikrázó napsütésben érkeztünk Csákvárra.

Szívélyes barátsággal, pálinkával fogadtak bennünket.

Megkezdődött az “úri mulatság” nagy bundákba ültünk, és már szaladt is a hintó alattunk. Ilyen szép kilátásban néztük Csákvár három templomának tornyát.
Magosi Úr nagyon jó idegenvezetőnek bizonyult. Tősgyökeres helyi lakos, mindent tud Csákvár múltjáról, jelenéről. S mindezt a tudás, élvezetesen adja elő.

Távolból rátekintettünk a város közepén lévő kis dombra, mely az egykori Csákvári vár helye. Csákvár nevét írott emlékeink között már 1228-tól a királyi adománylevelek említik. A Csák nemzetség leszármazottai sáncvárat építettek itt. Többször gazdát cserélt, majd 1638-tól 307 évig Eszterházy birtok.

Ezután következett a Lőportorony megtekintése, ami 1800 körül épült, az egykori Eszterházy birtok park ill. kerti építményeként. Kétszintes, alul nyitott  torony, talán tűzőr vagy csősztoronynak épült. Később lett jelentősége, a XVIII. századtól puskapor tárolására szolgált. Utoljára 1848-ban  volt használatban, de legalább nemrégiben szépen fel lett újítva. Turistabarát megközelíthetősége lett, gyalog, lóval, autóval, bárhogy közelíthetünk, és a Zámoly felőli útról nagyszerűen látszik is.
Magosi Úrtól azt is pontosan megtudtuk, anno a huszároknál mi is volt a “Koszt, Kvártély, Porció” jelentősége. Azaz étel, szállás, abrak a lovaknak.

A Lőportorony mellett található az 1993-ban alapított Gidran ménes, melynek gyönyörű lovait láthatjuk itt.

Következő állomásunk a késő római kori  temető emléktáblája. az 1981-83 közötti ásatásoknál 1800 sírt tártak fel, köztük több jelentős emlékkel. Ékszerek, fegyverek, és direkt torzított koponyák kerültek elő, melyek az előkelőség jelei. Kicsi kortól kezdve erős textilcsíkokkal tekerték körbe a gyerekek fejét, mely később a koponya csúcsosítását eredményezte.
Floriana, mely a római kori település neve, folyamatosan lakott hely volt.

Hétvégenként itt található a városka piaca.
Az Óvoda oldalán megtekinthettük a csákvári szülőhelyű Paulini Béla újságíró, karikaturista emléktábláját.
Következett a főutcán Tersztyánszky Ödön emléktábláját is, aki szintén csákvári születésű, kétszeres kardvívó olimpiai bajnok. Az első világháborúban jobb keze súlyosan megsérült, ezért megtanult bal kézzel vívni. Tőrvívásban is jeleskedett, olimpiai 3. és 5. hellyel büszkélkedhet. 1929-ben motorbalesetben hunyt el. Vagány tehetséges pasi volt. Solymáron van emléktáblája, halála helyén.

Kicsit kikocsiztunk a Csíkvarsai rétre, majd a Geszner ház felé vettük az irányt.
Az egykori Eszterházy birtokhoz tartozó hajdani malom épülete szépen felújítva természettudományi kiállítással várja látogatóit. (Itt van lehetőség toalettet használni.)

A környezet nagyon szép, látványos, sétálni, pihenni, kikapcsolódni érdemes idejönni.

A Császár patak vize malmot hajtott, a régi malomkerék még megtalálható.A mohos sziklák romantikus hátteret biztosítanak a kirándulóknak.

Egy szót még a lovaskocsisunkról. Magosi István maga készítette hintója emblémáját, kocsija is gyönyörű, értéke egy jó autóéval vetekszik.

A malomtól igazi kitáblázott lovas úton hajtottunk tovább át a főúton a kastélyparkba. Itt hajdanán tényleg így jártak a népek. 🙂
Nagyszerű élmény, főleg ha picit vágtatnak is a lovak.
A kastélyparkon áthaladva közelítettük meg a Vadászkápolnát, ahova felmentünk egy kis kilátásért.

A kilátóból ráláttunk a hintónkra is. 🙂

Ezután  következett az utolsó látnivaló, az Eszterházy kastély, és parkja.
Hátulról közelítettük meg a kastélyt, az angolparkot felfedezve.

Szép művízesés, szobrok, padok láthatóak, bár kissé elhanyagolt állapotban vannak. Mintha a kutya sem sétálna itt. A kastély ma kórház, főleg tüdőbetegek, és idős ápoltak otthona. Polcz Alaine: Asszony a fronton c. könyvének helyszíne a kastély, a II. világháborúban. Izgalmas szomorú sors története, mely szorosan összefügg a háborúval, az emberi értékkel. Figyelmetekbe ajánlom.

Eszterházy Miklós és családja 307 évig volt birtokos Csákváron, kezük alatt fejlődött a falu és környéke. Jó gazdák voltak, a háború után betelepített svábok, céhek, iparosok felvirágoztatták a falut. A csákvári fazekasok mai napig a leghíresebbek.

A kastély barokk stílusban épült, később klasszicista stílusban építették át, többször hozzá építettek, Fellner Jakab tervei alapján. Virágkorát 1830 körül élte, Eszterházy Miklós uradalmi kórházat is alapított, de klasszicista színház is épült.

Az angolparkban mamutfenyők, török mogyoró, ezüst hársak,  s több más szép fa található, bár a II. világháború élesben tette tönkre a kastélyt és környékét. 3 hónapig pont itt volt a front, melynek szörnyűségeiről az ajánlott könyvben részletesen olvashatunk.

A lovaskocsis program lassan véget ért, búcsút vettünk a lovacskáktól, és a hintótól. Magosi Úr egy pálinkával búcsúzott tőlünk.
Remélem még máskor is lesz részem ilyen úri huncutságokban.

A program mindenki számára ajánlott, próbáljátok ki, nem fogtok csalódni, jó móka gyerekeknek, időseknek, fiataloknak, bárkinek.
Telefonszám: +3620-353-3382

Menjetek, élvezkedjetek ti is, remek szórakozás!

Kövess a közösségi oldalakon is!

Jakab Erzsébet

Kedves Olvasó!

Örülök, hogy megtisztelsz azzal, hogy blogomra látogattál. Ha tetszik amit olvasol, szeretettel várlak máskor is. Légy rendszeres olvasóm. Köszönöm!

Friss bejegyzések

Carnuntum

Carnuntum a Római Birodalom Pannonia provinciájának fővárosa, katonai tábor és hatalmas polgárváros volt az ókorban. Alsó-Ausztriában található. Ha utazunk, keressük

Elolvasom »

Ide írhatsz nekem!

Ha írni szeretnél, akkor megteheted, ezen az e-mail címen:

bakancsesfakanal(kukac)gmail.com

Itt is megtalálsz!

Élet a kéken

A Turistamagazinban írtak rólam, kétszer is. Íme a cikkek, kattints rá év olvasd el:

Bronzjelvény

Egy átlagos háziasszony