Farsangi túrós béles

Közeledik a farsang ideje, már sütik az asszonyok a fánkot, szalagosat, berlinert, forgácsfánkot, amerikai cukrosat, ki ezt ki azt, de a lényeg, hogy legyen fánk. Én is kipróbáltam több verziót, most egy más receptet mutatok nektek, ami szintén illik a farsangoláshoz, pedig nem is fánk, hanem béles. 

béles

De mi is a béles? A népnyelv szerint: töltelékkel bélelt tészta, a régi parasztkonyha egyik ünnepi süteménye. Egyszerű, kelesztetlen gyúrt tésztából, úgynevezett laskatésztából készült. Megformálása hagyományosan négyszögletesre kinyújtott tészta, középre kerül a töltelék, és a tészta sarkait behajtják. Régen tepsi nélkül, kemence fenekén, vagy káposztalevélen sütötték. A tölteléke változatos, most mi túróval fogjuk tölteni. 

Szóval süssünk a fánk helyett, vagy mellé bélest is, ehhez ajánlom az alábbi egyszerű receptet.

Hozzávalók: 

fél kg liszt, 3 evőkanál olaj, 3 tojás sárgája, 30 dkg túró, 10 dkg porcukor, pici só, némi tej. Sütéshez olaj.

Elkészítése:

A lisztet, tojást, olajat, csipetnyi sót annyi tejjel összegyúrjuk, hogy jól gyúrható-nyújtható legyen. Szépen összedolgozzuk, és letakarva fél órácskát pihentetjük. Lisztezett gyúrótáblán jó nagyra kinyújtjuk. A tölteléket elkészítjük, ami a túró lesz a porcukorral összekeverve.

Az egyik felére kis kupacokban tesszük a tölteléket, ráhajtjuk a tészta másik felét, magyarán betakarjuk a kis halmocskákat.

Az ujjunkkal összenyomkodjuk a tésztát, majd recés derelyevágóval négyzetekre és háromszögekre vágjuk. 

A sütéshez felforrósítjuk az olajat, lehetőség szerint nagy serpenyőben vagy nagyobb lábasban. A kis tésztákat pár perc alatt megsütjük, papírtörlőre szedjük, végül porcukorral megszórjuk. 

Túrós béles hamm…

Jó szórakozást hozzá, és jó étvágyat. másnap hidegen, még sokkal finomabb!!

Kövess a közösségi oldalakon is!

Jakab Erzsébet

Kedves Olvasó!

Örülök, hogy megtisztelsz azzal, hogy blogomra látogattál. Ha tetszik amit olvasol, szeretettel várlak máskor is. Légy rendszeres olvasóm. Köszönöm!

Friss bejegyzések

Carnuntum

Carnuntum a Római Birodalom Pannonia provinciájának fővárosa, katonai tábor és hatalmas polgárváros volt az ókorban. Alsó-Ausztriában található. Ha utazunk, keressük

Elolvasom »

Ide írhatsz nekem!

Ha írni szeretnél, akkor megteheted, ezen az e-mail címen:

bakancsesfakanal(kukac)gmail.com

Itt is megtalálsz!

Élet a kéken

A Turistamagazinban írtak rólam, kétszer is. Íme a cikkek, kattints rá év olvasd el:

Bronzjelvény

Egy átlagos háziasszony