Farsangi túrós béles

Közeledik a farsang ideje, már sütik az asszonyok a fánkot, szalagosat, berlinert, forgácsfánkot, amerikai cukrosat, ki ezt ki azt, de a lényeg, hogy legyen fánk. Én is kipróbáltam több verziót, most egy más receptet mutatok nektek, ami szintén illik a farsangoláshoz, pedig nem is fánk, hanem béles. 

béles

De mi is a béles? A népnyelv szerint: töltelékkel bélelt tészta, a régi parasztkonyha egyik ünnepi süteménye. Egyszerű, kelesztetlen gyúrt tésztából, úgynevezett laskatésztából készült. Megformálása hagyományosan négyszögletesre kinyújtott tészta, középre kerül a töltelék, és a tészta sarkait behajtják. Régen tepsi nélkül, kemence fenekén, vagy káposztalevélen sütötték. A tölteléke változatos, most mi túróval fogjuk tölteni. 

Szóval süssünk a fánk helyett, vagy mellé bélest is, ehhez ajánlom az alábbi egyszerű receptet.

Hozzávalók: 

fél kg liszt, 3 evőkanál olaj, 3 tojás sárgája, 30 dkg túró, 10 dkg porcukor, pici só, némi tej. Sütéshez olaj.

Elkészítése:

A lisztet, tojást, olajat, csipetnyi sót annyi tejjel összegyúrjuk, hogy jól gyúrható-nyújtható legyen. Szépen összedolgozzuk, és letakarva fél órácskát pihentetjük. Lisztezett gyúrótáblán jó nagyra kinyújtjuk. A tölteléket elkészítjük, ami a túró lesz a porcukorral összekeverve.

Az egyik felére kis kupacokban tesszük a tölteléket, ráhajtjuk a tészta másik felét, magyarán betakarjuk a kis halmocskákat.

Az ujjunkkal összenyomkodjuk a tésztát, majd recés derelyevágóval négyzetekre és háromszögekre vágjuk. 

A sütéshez felforrósítjuk az olajat, lehetőség szerint nagy serpenyőben vagy nagyobb lábasban. A kis tésztákat pár perc alatt megsütjük, papírtörlőre szedjük, végül porcukorral megszórjuk. 

Túrós béles hamm…

Jó szórakozást hozzá, és jó étvágyat. másnap hidegen, még sokkal finomabb!!

Kövess a közösségi oldalakon is!

Jakab Erzsébet

Kedves Olvasó!

Örülök, hogy megtisztelsz azzal, hogy blogomra látogattál. Ha tetszik amit olvasol, szeretettel várlak máskor is. Légy rendszeres olvasóm. Köszönöm!

Friss bejegyzések

Ide írhatsz nekem!

Ha írni szeretnél, akkor megteheted, ezen az e-mail címen:

bakancsesfakanal(kukac)gmail.com

Itt is megtalálsz!

Élet a kéken

A Turistamagazinban írtak rólam, kétszer is. Íme a cikkek, kattints rá év olvasd el:

Bronzjelvény

Egy átlagos háziasszony