Közeledik a farsang ideje, már sütik az asszonyok a fánkot, szalagosat, berlinert, forgácsfánkot, amerikai cukrosat, ki ezt ki azt, de a lényeg, hogy legyen fánk. Én is kipróbáltam több verziót, most egy más receptet mutatok nektek, ami szintén illik a farsangoláshoz, pedig nem is fánk, hanem béles.
béles
De mi is a béles? A népnyelv szerint: töltelékkel bélelt tészta, a régi parasztkonyha egyik ünnepi süteménye. Egyszerű, kelesztetlen gyúrt tésztából, úgynevezett laskatésztából készült. Megformálása hagyományosan négyszögletesre kinyújtott tészta, középre kerül a töltelék, és a tészta sarkait behajtják. Régen tepsi nélkül, kemence fenekén, vagy káposztalevélen sütötték. A tölteléke változatos, most mi túróval fogjuk tölteni.
Szóval süssünk a fánk helyett, vagy mellé bélest is, ehhez ajánlom az alábbi egyszerű receptet.
Hozzávalók:
fél kg liszt, 3 evőkanál olaj, 3 tojás sárgája, 30 dkg túró, 10 dkg porcukor, pici só, némi tej. Sütéshez olaj.
Elkészítése:
A lisztet, tojást, olajat, csipetnyi sót annyi tejjel összegyúrjuk, hogy jól gyúrható-nyújtható legyen. Szépen összedolgozzuk, és letakarva fél órácskát pihentetjük. Lisztezett gyúrótáblán jó nagyra kinyújtjuk. A tölteléket elkészítjük, ami a túró lesz a porcukorral összekeverve.
Az egyik felére kis kupacokban tesszük a tölteléket, ráhajtjuk a tészta másik felét, magyarán betakarjuk a kis halmocskákat.
Az ujjunkkal összenyomkodjuk a tésztát, majd recés derelyevágóval négyzetekre és háromszögekre vágjuk.
A sütéshez felforrósítjuk az olajat, lehetőség szerint nagy serpenyőben vagy nagyobb lábasban. A kis tésztákat pár perc alatt megsütjük, papírtörlőre szedjük, végül porcukorral megszórjuk.
Túrós béles hamm…
Jó szórakozást hozzá, és jó étvágyat. másnap hidegen, még sokkal finomabb!!