Mai ebédünk teljesen tavaszias, friss zöldek felhasználásával készült. Medvehagyma és spárga. Csupa zöld, csupa finom.
Medvehagyma krémleves kicsit másképp és Tavaszi puliszka került az asztalra.
A leves hozzávalói:
- egy csokor medvehagyma
- 1 kis fej vöröshagyma
- 6 közepes burgonya
- alaplé vagy 2 dl leveskockás alap
- 2 dl tejszín
- só, bors
- két szelet szalonna
Elkészítése:
A szalonnát összekockázom, a hagymát is, megpirítom a szalonnát, majd azon a hagymát. Rádobom a megpucolt, felkockázott burgonyát, felöntöm az alaplével, vagy ha nincs, akkor egy leveskockát feloldok 2 dl vízben, és azzal. Megfőzöm, ha puha a krumpli, felöntöm tejszínnel.
Sózom, borsozom. Közben összevágom a medvehagymát, egy picit meghagyok a leves tetejére, a többit pedig beleteszem a forró levesbe. Egy rottyanás még, aztán turmixolom. A burgonya megfelelően sűrít, nem kell más sűrítőanyag. Ennyi, és már ehetjük is.
Tavaszi puliszka hozzávalói:
- egy bögre kukoricadara
- dupla mennyiségű forró víz
- só
- négy-öt szál spárga
- 1 doboz rögös túró
- 1 nagy pohár tejföl
- 2 db gomba
- 2-3 szelet szalonna
Elkészítése:
A szalonnát kockára vágom, megpirítom. Egy másik serpenyőben zsírjára pirítom a felszeletelt gombát. Hagyjuk bátran nagy lángra, akkor lesz jó. A kukoricadarát forró vízben folyamatos kevergetés mellett megfőzöm, közben megsózom. Egy tepsi aljára kenem a megfőtt dara felét, ráporciózom a túrót, fele tejfölt, és rászórom az összeaprított spárgát. (előzőleg ahol törik, ott töröm le a spárga végét) Rá pakolom a dara másik felét, a tetejére jön a tejföl, a pirított szalonna, és a pirított gomba. Összesütöm 180 fokon 20 percet kb. a sütőben. Tálalom, eszem, élvezem a finom ízeket.
Főzzetek otthon, egyetek friss ételeket. Több lesz az energiátok, jobb lesz a kedvetek.